De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 20 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Will Smith en Samantha in I Am Legend van Francis Lawrence. Beeld
Will Smith en Samantha in I Am Legend van Francis Lawrence.Beeld

Rio live, NPO 1, 14.00 uur

Veel medaillewedstrijden op de een-na-laatste dag van de Spelen. De Nederlandse handbalsters onder leiding van bondscoach Henk Groener strijden om brons (om 16.30 uur), net als de volleybalvrouwen van bondscoach Giovanni Guidetti (om 18.00 uur).

De gevaarlijkste wegen van de wereld, NPO 3, 20.50 uur

De Jeugd van Tegenwoordig - Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo - maken een roadtrip van havenstad Trujillo naar het hart van Peru. Al op de eerste dag vliegen ze uit de bocht. Dat belooft wat voor de resterende 1.000 kilometer.

Prinsengrachtconcert, NPO 2, 21.20 uur

Live vanaf Prinsengracht met een optreden van De Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg, het internationale ensemble Il Pomo d'Oro, cellist Edgar Moreau en countertenor Maarten Engeltjes. Het evenement is inmiddels het best bekeken klassieke muziekprogramma op tv.

Boten liggen zij aan zij tijdens het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Beeld ANP
Boten liggen zij aan zij tijdens het jaarlijkse Prinsengrachtconcert.Beeld ANP

Rammstein in Amerika, ARTE, 21.55 uur

De in 1994 opgerichte Duitse metalband Rammstein blikt terug op de paar keer dat ze door Amerika toerden. Na de aanslagen van 11 september 2001 liet de band de Verenigde Staten jaren links liggen. In 2010 keerden ze terug voor een uitverkocht concert.

Lowlands, NPO 3, 22.20 uur

Eric Corton, Willie Wartaal, Eva Cleven en Tim den Besten doen vandaag en morgen verslag vanaf de campings en podia van popfestival Lowlands in Biddinghuizen in Flevoland. Muziek is er van onder andere Muse, LCD Soundsystem en Oscar & The Wolf.

Air Crash Investigation, National Geographic, 23.00 uur

In deze tv-serie is een reconstructie van de Bijlmerramp in oktober 1992 te zien. Wat gebeurde er in en met het vliegtuig? Met behalve fragmenten uit de journaals, ook minder subtiele beelden waarin de crash met computereffecten in beeld wordt gebracht.

Bijlmerramp, 1992. Beeld ANP
Bijlmerramp, 1992.Beeld ANP

I Am Legend, Veronica, 20.00-22.00 uur

Robert Neville is een bijzondere held. Meer dan andere filmhelden wordt hij, ingetogen en overtuigend gespeeld door actieheld Will Smith, een paar keer indringend met zichzelf geconfronteerd in I Am Legend. Wanneer 'zijn' New York moet worden geëvacueerd omdat een levensbedreigend virus de stad (en later de wereld) bedreigt en hij afscheid moet nemen van zijn gezin, loopt er een niet te missen traan langs zijn gezicht. En later in de film nog een keer. Het zijn ontroerende momenten die aangeven dat I Am Legend een ongewone actiefilm is.

Dat kan ook niet anders, want in het eerste deel van de film doolt de wetenschapper als een van de weinige overlevenden van een virale ramp door een als Pompeï stilgevallen New York. Op zoek naar andere overlevenden en op zoek naar een medicijn tegen de soort hondsdolheid waaraan de meeste andere overlevenden ten slachtoffer zijn gevallen. Geen ander mens krijgen we te zien. En actie ook nauwelijks, met uitzondering van de veel geprezen openingsscène, waarin Neville, met zijn enige kameraad herdershond Samantha, achter een roedel herten aan jaagt. Verder is het stil en praat Neville vooral tegen zijn hond, tegen etalagepoppen die hij als vrienden is gaan beschouwen, en tegen zichzelf. En dat, weet iedere amateurpsycholoog, kan zomaar het voorstadium van waanzin zijn.

Het is in die stilte dat overtuigend de kiem wordt gelegd voor de afwikkeling van het verhaal, dat weliswaar naar het einde toe conventioneler en sentimenteler wordt, maar door het afwijkende en sterke fundament staat als een huis.

Jagten, NPO 2, 23.05-00.55 uur

Moderne klassieker die geregeld langskomt op een van de zenders en het herzien waard is. Hoewel de Deense regisseur Thomas Vinterberg na zijn fenomenale Festen (1998) gestaag bleef doorfilmen (Dear Wendy, It's All About Love), ontbrak het aan arthousehits als zijn doorbraakfilm. Het diepzwarte, ijzersterke Submarino was in 2010 een teken dat zo'n hit er wel weer zat aan te komen. En zulks geschiedde. Twee jaar na Submarino overtrof Vinterberg zichzelf met het beangstigende drama Jagten, dat aan het slot van 2012 hoog op alle lijstjes prijkte. Terecht, want het verhaal over de zachtaardige kleuterleider Lucas (de zoveelste glansrol van Mads Mikkelsen) die moet ervaren tot welke gruwelijkheden groepsdwang kan leiden, is door Vinterberg zo gefilmd dat je keel zich langzaam sluit.

Infamous, BBC 2, 01.10-03.05 uur

Het is zo'n toeval dat vaker voorkomt in Hollywood e.o.: twee gelijktijdige filmprojecten over hetzelfde onderwerp. Begin deze eeuws was dat het geval met twee biopics, die beide over dezelfde levensfase van schrijver en journalist Truman Capote (1959-1965) gingen: de periode vlak voor hij zijn befaamde semi-fictionele moordverhaal In Cold Blood schreef. Onterecht staat het een jaar later verschenen Infamous in de schaduw van Capote (2005). Dat in die laatste film de flamboyante journalist in kwestie gespeeld wordt door Philip Seymour Hoffman, die voor zijn rol een Oscar kreeg, zal daarmee iets te maken hebben. Maar de vertolking van de schrijver door Toby Jones in Infamous doet er opvallend genoeg nauwelijks voor onder. Die film verdient, kortom, meer krediet. Regisseur McGrath zet hoger in op het bruisende societyleven waarin Capote zich bevond, en maakt daarmee ook al gaat het hier om details een speelsere, dynamischere en kleurrijkere film, die Capote vanuit meerdere perspectieven belicht.

Meer over