De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 2 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

In het tweede seizoen van Top of the Lake onderzoekt detective Robin Griffin de moord op een jonge Aziatische. Beeld
In het tweede seizoen van Top of the Lake onderzoekt detective Robin Griffin de moord op een jonge Aziatische.Beeld

Kroongetuige
Zaterdag, RTL 4, 22.00 UUR

Op papier is spelprogramma Kroongetuige een kruising tussen Wie is De Mol? en Scandinavische thrillerseries zoals The Killing, maar of het ook echt zó spannend wordt? Een groep bekende Nederlanders is naar een hotel in het fictieve Zweedse dorpje Öregrund gevlogen om een moord op te lossen: alleen wie goed z'n oren en ogen openhoudt, vindt de juiste aanwijzingen. Onder de deelnemers oud-advocaat Bram Moszkowicz, acteur Marcel Mutsers en vlogger Monica Geuze. Penoza-actrice Monic Hendrickx maakt haar debuut als presentatrice.

Whitney: Can I Be Me
Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Eerder deze zomer nog in de bioscoop en nu al op tv, de documentaire over de geweldige carrière en het tragische leven van zangeres Whitney Houston. Regisseur Nick Broomfield (die eerder films maakte over Kurt Cobain & Courtney Love en rappers Biggie & Tupac) maakte geen messcherp portret, maar brengt vooral een ode aan de vrouw die de controle over haar leven verloor aan de showbusiness.

Top of the Lake: China Girl
NPO 2, 22.40 uur

Volop vreemde vogels in het tweede seizoen van Top of the Lake, de eigenzinnige misdaadserie van de Nieuw-Zeelandse cineast Jane Campion (The Piano). Detective Robin Griffin onderzoekt in Sydney de moord op een jonge Aziatische en krijgt te maken met een agressief discussiërende adoptiemoeder (Nicole Kidman met gek gebit) en de intellectuele pooier Puss.

Ik vertrek
NPO 1, 22.00 uur

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen volgen we rioolopzichter Alex (54) en voetreflextherapeut Martina (53), die Oosterhout verruilen voor Tiszafured in Hongarije. Ze moeten nog kiezen: beginnen ze een naturistencamping of een spiritueel centrum?

Alex en Martina vertrekken naar Hongarije. Beeld
Alex en Martina vertrekken naar Hongarije.Beeld

Knielen op een bed violen (Ben Sombogaart, 2016)
NPO 2, 20.05 uur

Verfilming van een van de succesvolste Nederlandse romans is een wat overvol symbolisch drama. Als God aan de hoofdpersoon (Barry Atsma) verschijnt, gaat die op de knieën, vliegt er een zwerm spreeuwen voorbij en verschijnt er een bak licht aan de hemel. Het romangegeven dat dat akelige geloof telkens zo plotseling toeslaat, blijkt inderdaad lastig overtuigend in te passen in de film, maar Ben Sombogaart (die eerder met De Tweeling een proeve van bekwaamheid aflegde) houdt het hoofd boven water, ook door veel aandacht voor het vrouwelijk perspectief te hebben, mooi vertolkt door de almaar radelozer wordende Noortje Herlaar.

Only God Forgives (Nicolas Winding Refn, 2013)
NPO 3, 22.20 uur

De film die de Deense regisseur Refn maakte ná zijn wereldwijd geprezen achtste film, Drive. Ook in Only God Forgives is de hoofdrol voor Ryan Gosling. En ook nu weer is alles hypergestileerd. Maar dit wraakdrama, dat zich afspeelt in Bangkok, is vele malen gewelddadiger dan zijn voorganger - en abstracter. Opvallend is verder vooral de rol van Kristin Scott Thomas als schuimbekkende moeder van Gosling.

Deux jours, une nuit (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2014)
NPO 2, 23.40 uur

Zoveelste juweeltje van de Waalse broers Dardenne, dat van kil naar warm loopt. In een kleine fabriek moeten de collega's van Sandra (Marion Cotillard) kiezen: of zij krijgen een bonus, of Sandra behoudt haar baan. Nadat de keuze in het nadeel van Sandra is gemaakt, heeft zij twee dagen om haar collega's op andere gedachten te brengen. In hun inmiddels beroemde sobere stijl volgen de regisseurs van dichtbij de eerst moedeloze Sandra, die door haar echtgenoot overtuigd moet worden de missie aan te vangen. Ze laten de film ogen als een documentaire, tegen het van hen bekende weinig schilderachtige Waalse decor. Toch gloort er ondanks alle treurnis aan het einde van de reis wel degelijk loutering.

Meer over