De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 19 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Isidora Simijonovic in Klip van Maja Milos. Beeld
Isidora Simijonovic in Klip van Maja Milos.Beeld

EK Hockey
NPO 3, 19.30 uur

In het Wagener stadion in Amstelveen komen de Nederlandse hockeymannen voor het eerst op dit EK in actie, met Spanje als tegenstander. De NOS doet rechtstreeks verslag. Na afloop samenvattingen van de andere wedstrijden.

Andere tijden special
NPO 2, 20.25 uur

Herhaling van de aflevering De ballen van de jaren tachtig uit 2013. Archiefbeelden tonen hoe de droom van steeds meer welvaart in de jaren tachtig uiteen spatte. Met aandacht voor de aidscrisis, de Koude Oorlog en de opkomst van de computer en de 06-nummers.

Five days
Canvas, 20.40 uur

Deze Britse thriller speelt zich af in een trein die tot stilstand wordt gebracht door een zelfdoding. Politieagent Laurie Franklin (Suranne Jones) is toevallig aan boord en probeert samen met de conducteur de chaos te bedwingen.

Prinsengrachtconcert
NPO 2, 21.20 uur

Het traditionele verslag van het Prinsengrachtconcert, waar het Britse Brodsky Quartet dit jaar hoofdgast is. Samen met pianiste Nino Gvetadze, bandoneonspeler Marcelo Nisinman en contrabassist Zoran Marcovic verzorgt het kwartet een concert.

Lowlands 2017
NPO 3, 22.00 uur

Willie Wartaal en Eva Cleven doen verslag van popfestival Lowlands. Op zaterdag staan zangeres Kovacs en de Britse bands Alt-J en Editors op het Alpha-podium. Verder optredens van onder meer het hiphoptrio London Grammar en de Britse band Elbow.

Drie dagen in augustus 1914
Canvas, 22.20 uur

Documentaire-tweeluik over de misdaden die het Duitse leger beging aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. In deel één praten zeven getuigen over de massamoorden die de Duitsers pleegden in het Belgische Dinant op 23, 24 en 25 augustus 1914.

Klip (Maja Milos, 2012)
NPO 2, 23.10-00.45 uur

Het Servische tienermeisje Jasna (Isidora Simijonovic) heeft lak aan haar doodzieke vader (Jovo Maksic) en machteloze moeder (Sanja Mikitisin) en schikt zich vol overgave naar de seksuele mores van haar generatie. We zien haar halfnaakt op bed, zichzelf filmend met een mobieltje. Of in het schooltoilet, waar ze geconcentreerd haar vriendje Djole afzuigt, die deze handeling vastlegt op zijn telefoon, met agressief onverschillige blik.

Ondanks de vele kille, expliciete seksscènes is Klip meer dan een weergave van afstompende puberseks. Milos toont een ontwrichte samenleving, vers uit de oorlog, met een gapende generatiekloof. Tussen de afbraakflats lijken voor tieners slechts twee identiteiten weggelegd: hork of hoer, al naar gelang je jongen of meisje bent. Imponerend regiedebuut, dat in 2012 op het filmfestival van Rotterdam zowel een Tiger Award als de KNF-prijs won.

Kooky (Jan Sverák, 2010)
NPO 3, 09.00-10.30 uur

Magische, aandoenlijke én spannende poppenanimatiefilm van Tsjechische makelij, waarin het astmatische jongetje Ondra afscheid moet nemen van zijn stoffige roze knuffel en daarop vol fantasie over zijn Kooky aan het dromen slaat. Met digitaal gepolijst poppenspel, mooi camerawerk en een schilderachtige artdirection schept regisseur Jan Sverák (Kolja, Empties) in Kooky een even charmante als ruwe sprookjeswereld.

De plot is vooral een reeks spannende en grappige avonturen. De analoge creativiteit van de makers kent nauwelijks grenzen; van bosbeestjes opgebouwd uit kastanjes en afvalresten, overigens lang niet allemaal even schattig, tot de liefdevolle details van hun leefomgeving; het is allemaal even fraai en eigenzinnig.

Toy Story (John Lasseter, 1995)
BBC 1, 18.15-19.30 uur

De eerste volledig met de computer gemaakte animatiefilm. Maar niet alleen om die reden klassiek. Die status dankt deel 1 zeker ook aan traditioneel vakwerk: een degelijk scenario over speelgoed dat tot leven komt als niemand kijkt, veel goede oneliners en mooi stemacteren van Tom Hanks en Tim Allen. Hanks sprak Woody in, een cowboypop die ervan baalt niet langer het favoriete speelgoed te zijn van het jongetje Andy. Zijn plek is ingenomen door de zelfingenomen ruimtevaarder Buzz Lightyear (Allen), een dure actiepop.

Ocean's Eleven (Steven Soderbergh, 2001)
Veronica, 20.00-22.15 uur

De originele Ocean's Eleven (1960) stond bekend om zijn sterrencast (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr.). Steven Soderbergh vond een hedendaags equivalent in George Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia en Matt Damon, met Julia Roberts als femme fatale.

Soderberghs film is een hommage aan de oude gangsterfilms met hun welbespraakte gentlemen-criminelen, die er weliswaar geen been in zien de wet te overtreden, maar die ook niemand kwaad doen. Doden vallen er niet, wapens dragen ze niet en van vechten houden ze ook al niet. En passant blijkt dat Danny Oceans beweegredenen anders zijn dan die van zijn partners (en de kijkers) denken. Soderbergh geeft steeds net voldoende informatie om nieuwsgierig te blijven.

Burn After Reading (Joel en Ethan Coen, 2008)
Veronica, 22.15-00.10 uur

'Jesus, what a clusterfuck', luidt de reactie van CIA-baas Gardner Chubb nadat een van zijn medewerkers hem omstandig verslag heeft uitgebracht. Het is een even treffende als nietszeggende samenvatting van een reeks onverkwikkelijke gebeurtenissen, in gang gezet door het ontslag van een inlichtingenofficier met een drankprobleem. Deze pastiche op de paranoiathriller is, zoals wel vaker bij de Coens, opgebouwd rond kleine lieden die ver boven hun macht grijpen. Bij vlagen hilarisch, inktzwart en zorgwekkend, cynisch, subversief, schrander en zeer gewelddadig.

Meer over