De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 18 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Mirjam Bosgraaf en Kevin Toma
Beeld uit The Book of Eli Beeld
Beeld uit The Book of EliBeeld

Andere tijden
NPO 2, 21.25 uur

'Geachte premier Rutte. Graag verneem ik van u wat het verschil is tussen het afschuwelijke ongeluk in Mali en het vliegtuigongeluk met de Breguet Atlantic op 15 januari 1981, waarbij mijn man en de vader van onze kinderen is omgekomen. Ook hier deugde het materiaal niet waarmee gewerkt werd.' Schreef de weduwe van Walter Voorneman in een brief aan premier Rutte. Andere Tijden gaat over het vliegtuigongeluk waarbij Wally Voorneman omkwam. De Breguets, militaire patrouillevliegtuigen, hadden al eerder ongelukken veroorzaakt. Toch bleef defensie ermee vliegen.

Nacht van de popmuziek
NPO 3, 23.05 uur

Met veel Aretha Franklin en ook Chet Baker, Stevie Ray Vaughan, John Lee Hooker, David Bowie samen met de Foo Fighters, maar net zo goed Kid Creole, zijn kokosnoten en andere eighties-vrolijkheid. En iedereen kan nu z'n favoriete nummer aanvragen uit een lijst van 36.000 live-opnames uit het archief van verzamelaar Fenno Werkman.

Shaun the Sheep Movie (Mark Burton en Richard Starzack, 2015)
NPO 3, 13.20 uur

De schapen willen de boer een dagje onder zeil houden, zodat ze in zijn huis popcorn kunnen eten en cowboyfilms kijken. Een plan dat misloopt, zodat zij, de boer en waakhond Bitzer door allerlei slapsticktoestanden richting grote stad sjezen, in deze fijne speelfilmversie die de Britse animatiestudio Aardman (Wallace and Gromit, Chicken Run) baseerde op hun tv-serie met het gelijknamige schaap. Je hoeft de serie niet te kennen om verliefd te worden op deze strubbelende schaapjes.

The Book of Eli (Albert Hughes, 2010)
Veronica, 22.35 uur

Twee puike genrefilms met Denzel Washington in de hoofdrol. Na de bovennatuurlijke seriemoordenaarsthriller Fallen (Gregory Hoblit, 1998 Veronica, 20.00 uur) trekt Washington als semi-samurai Eli in The Book of Eli door een zwartgeblakerd, post-apocalyptisch Amerika. Mét genoemd boek, dat hij naar de westkust wil brengen in opdracht van God. Indrukwekkende apocalypsparabel die actie, sfeer en moraal prima in balans houdt. De beste scène is die waarin Eli en zijn beschermelinge (Mila Kunis) zich verschansen bij een uiterst gastvrij bejaard kannibalenechtpaar, waarvan het houten huis door de slechteriken aan flarden wordt geschoten. In één lange take trekt de camera baantjes door de vuurzee, van het ene kogelgat naar het andere. Sinds de films van Sam Peckinpah en Sergio Leone werd een shoot-out zelden meer zo barok vastgelegd.

De Nieuwe Wereld (Jaap van Heusden, 2013)
NPO 2, 23.45 uur

Mooi, meermaals bekroond multi-cultidrama over de voorzichtige liefde tussen een schoonmaakster in het asielzoekerscentrum bij Schiphol en een net gearriveerde Afrikaanse asielzoeker. Zij (Bianca Krijgsman) is een cynische alleenstaande moeder, hij (Issaka Sawadogo) een optimist die zich door haar houding niet van de wijs laat brengen. Van Heusden slaagt er uitstekend in de kille wereld achter instituties bloot te leggen en in beeld te vangen.

Meer over