De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 16 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Stil uit Enter the Dragon. Beeld
Stil uit Enter the Dragon.Beeld

Lepel

(Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005)

Prima jeugdfilm van de in 2005 overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen. Wanneer hij beseft dat zijn ouders niet terugkeren van hun luchtballonreis, besluit de jonge Lepel op zoek te gaan naar een lieve moeder, want de heks bij wie hij nu woont, zijn oma (Loes Luca), laat hem schoenenpoetsen, de gootsteen ontstoppen en het vuilnis buitenzetten, terwijl ze zelf voor de televisie hangt. Innemend sprookje, dat wel wat weg heeft van de verfilmingen van Annie M.G. Schmidts Minoes en Roald Dahls Matilda.

Zaterdag, NPO 3, 15.30 uur

(Tekst gaat verder onder trailer).

De Boskampi's

(Arne Toonen, 2015)

Met een flinke dosis inventiviteit, een scheut inspiratie uit een misdaadfilm en een snufje mazzel doet Rik de buurt geloven dat zijn sukkelige vader eigenlijk een maffia-baas is. Heerlijke kinderfilm van regisseur Arne Toonen, met feilloze casting en vette art direction die de boodschap van de film niet overschreeuwt. De Boskampi's is een geestige ode aan de underdog met het hart op de juiste plek.

Zaterdag, NPO 3, 19.25 uur

A Beautiful Mind

(Ron Howard, 2001)

Subtiel is anders, maar voor een film met Russell Crowe in de hoofdrol is dit een absolute meevaller. De Australische wildebras speelt hier, voor zijn doen ingetogen, de schizofrene speltheoreticus John Forbes Nash Jr. op diens hobbelige weg naar de Nobelprijs. Jennifer Connelly is mevrouw Nash. De echte John Nash kwam mei 2015 samen met zijn echtgenote op 86-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk.

Zaterdag, Eén, 21.20 uur

(Tekst gaat verder onder trailer).

Enter the Dragon

(Robert Clouse, 1973)

Klassieke kung-fu-film met de legendarische Bruce Lee. In juli 1973, vlak voor de Amerikaanse uitbreng van Enter the Dragon, overleed Lee op 32-jarige leeftijd in zijn slaap. Een allergische reactie op pijnstillers, was de officiële lezing. Maar die verklaring werd de voedingsbodem voor de wildste geruchten, want was de superster niet veel te afgetraind om zo te sterven? In de film infiltreert Lee in Hongkong in een bende opiumsmokkelaars, waarna het een en ander leidt tot een weergaloos in beeld gebrachte klassieke confrontatie in een spiegeldoolhof, tevens een fraaie hommage aan The Lady from Shanghai van Orson Welles.

Zaterdag, Veronica, 23.00 uur

38 témoins

(Lucas Belvaux, 2012)

Een meisje wordt doodgestoken in een portiek; in het tegenoverliggende appartementencomplex heeft niemand iets gemerkt. Daar klopt niets van, voel je wanneer iedere potentiële getuige zichzelf het zwijgen oplegt. In 38 témoins, dat een Amerikaanse moordzaak uit 1964 naar hedendaags Le Havre verplaatst, richt regisseur Belvaux zich op getuige Pierre Morvand en diens vrouw Louise, die de bewuste nacht niet thuis was en dus niet weet wat haar man daadwerkelijk heeft gezien en gehoord. Het resultaat is een thrillerachtig relatiedrama, waarin Le Havre verschijnt als een miezerige spookstad waar stukken uitgeslagen lijken te zijn.

Zaterdag, NPO 2, 23.35 uur

Toy Story 2

(John Lasseter, Lee Unkrich en Ash Brannon, 1999)

De eerste Toy Story uit 1995 was de eerste volledig met de computer gemaakte animatiefilm. Maar niet alleen om die reden klassiek. Die status dankt hij ook aan traditioneel vakwerk: een degelijk scenario over speelgoed dat tot leven komt als niemand kijkt, veel goede oneliners en mooi stemacteren van Tom Hanks en Tim Allen. Hanks sprak Woody in, een cowboypop die ervan baalt niet langer het favoriete speelgoed te zijn van het jongetje Andy. Zijn plek is ingenomen door de zelfingenomen ruimtevaarder Buzz Lightyear (Allen), een dure actiepop. In het zondagmiddag uit te zenden nóg succesvollere en minstens even sterke tweede deel valt Woody in handen van een verzamelaar en zet de rest een reddingsactie op.

Zondag, BBC 1, 15.50 uur

Meer over