De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 15 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Venus Williams neemt het in de finale van Wimbledon op tegen Garbiñe Muguruza Beeld afp
Venus Williams neemt het in de finale van Wimbledon op tegen Garbiñe MuguruzaBeeld afp

Wimbledon
BBC1, 14.00-19.25 uur

Voor de enkeling die de vrouwelijke, Amerikaanse inbreng op Wimbledon dreigt te vergeten: Serena Williams won Wimbledon 9 keer. Haar zus Venus 8 keer en die staat vandaag, 20 jaar na haar eerste grandslamfinale tegenover Garbiñe Muguruza.

Spy in the wild
Één, 18.10 uur

Echt lijkende dieren zijn in deze serie uitgerust met camera's. Een nepbabykrokodil met een cameraatje in zijn oog filmt van griezelig dichtbij - die tanden, dat oog- hoe moeder krokodil haar jongen voorzichtig in die reusachtige bek neemt om ze naar water te dragen.

Lees verder onder de trailer.

Wereldse hotels
NPO1, 19.00 uur

Deze serie over wereldberoemde hotels reist deze keer naar Zweeds Lapland, waar het Icehotel staat, een grote iglo gemaakt van reusachtige ijsblokken uit de rivier de Torne. Traditioneel smelt dit hotel langzaam in de lente; kan het ook jaarrond open?

Nog wat in te halen? Kijk hier alle afleveringen van Wereldse hotels.

Weg van de wereld
NPO2, 22.40 uur

In hun 'inhoudelijke Villa Felderhof' ontvangen Rob de Wijk en Arend Jan Boekestijn Guy Verhofstadt om over de (on)macht van Europa te praten. Volgens De Wijk is Verhofstadt, in tegenstelling tot wat je zou denken, 'een van de grootste critici van de EU'.

Stunde null des menschen
Arte, 20.15 uur

In de Risingstargrotten in Zuid-Afrika, diep onder de grond en alleen bereikbaar voor dunne onderzoekers, vonden paleontologen in 2013 1.200 botten en beenderen, van wat later een nieuwe menssoort bleek te zijn: homo naledi. De vondst van de eeuw.

Een replica van de schedel van de Homo Naledi Beeld afp
Een replica van de schedel van de Homo NalediBeeld afp

North Sea Jazz Festival
NPO3, 22.55 uur

'Heel veel goede pop op North Sea Jazz',schreef deze krant. Veel hoogtepunten van het festival vorig weekend in Rotterdam, komen nog anderhalf uur voorbij. Met o.a. Jamiroquai, Erykah Badu, Maceo Parker, Usher & The Roots, Solange Knowles en Kovacs.

Nebraska (Alexander Payne, 2013)
NPO 2, 23.15-01.05 uur

Bruce Dern is de enige acteur die ooit een personage van John Wayne vermoordde met een schot in de rug nota bene. Hij speelde een doorgedraaide Vietnamveteraan die een aanslag wil plegen tijdens de Super Bowl (Black Sunday, 1977). En hij was de steenrijke, arrogante Tom Buchanan naast Robert Redfords Great Gatsby. Klassieke schurken zijn het, de opvallendste rollen op het film-cv van de Amerikaanse acteur Bruce Dern. Zielsgelukkig was hij daarom toen regisseur Alexander Payne (Sideways, About Schmidt) hem benaderde voor de hoofdrol in Nebraska, een ingetogen zwart-witdrama over een verwarde, oude Amerikaan die denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen en een lange reis van Montana naar Nebraska maakt om zijn prijs te innen. Zijn zoon gaat mee, want het is de man niet aan zijn verstand te brengen dat hij wordt verleid door zo'n geautomatiseerde marketingbrief.

Deze Woody is een man van vlees en bloed. Markant, kwetsbaar, met een verleden. Een dragende rol voor Dern: eindelijk. Want terwijl de collega-acteurs met wie Dern zo'n halve eeuw geleden het nieuwe Hollywood vormgaf (Jack Nicholson, Peter Fonda, Dennis Hopper) allemaal individueel doorbraken, kwam het bij Dern nooit tot die ene, carrièrebepalende hoofdrol. Tot drie jaar geleden dus, op 77-jarige leeftijd. Nebraska leverde Dern zelfs een Oscarnominatie op, zijn tweede na de nominatie voor het Vietnamdrama Coming Home (1978).

Het is een fraaie, bescheiden film, vol mededogen met zijn personages. De onvermijdelijke deceptie die prijswinnaar Woody tegemoet gaat, neemt een wending als de dorpsgemeenschap waarin hij verzeild raakt ook gaat geloven dat hij op weg is miljonair te worden. Payne prikt de Amerikaanse droom lek zonder te vervallen in zwartgalligheid. De band tussen vader en zoon, hoe onkenbaar ook, biedt troost.

Lees verder onder de trailer.

Citizenfour (Laura Poitras, 2014)
Canvas, 22.40-00.30 uur

De Amerikaanse documentairemaker Laura Poitras (My Country, My Country en The Oath) was samen met journalist Glenn Greenwald de eerste die van Edward Snowden te horen kreeg hoe de Amerikaanse geheime diensten op grote schaal gesprekken en berichten van burgers onderscheppen. Snowden en Greenwald vergaarden juni 2013 wereldfaam, maar Poitras bleef relatief onzichtbaar, achter haar camera. In Oscarwinnaar Citizenfour beschrijft ze de periode van het eerste contact tot Snowdens vlucht, via Hongkong naar Moskou, waar hij nog steeds verblijft. De documentaire, in feite een veredelde, onderkoeld vertelde paranoiathriller (en daarmee vol gelijkenis met Oliver Stones recente speelfilm Snowden), speelt zich goeddeels af in het hotel in Hongkong waar Snowden voor het eerst naar buiten trad. Daar trapt de documentaire het wereldnieuws op de staart: we zien hoe Snowden zijn eigen relaas op tv bekijkt, de ogenschijnlijk stoïcijnse Greenwald breekt van de stress een pen doormidden, Snowden verstijft als in die kamer plots het brandalarm rinkelt. Verplichte kost.

Lees verder onder de trailer.

Die Hard: With a Vengeance (John McTiernan, 1995)
BBC 1, 23.10-01.10 uur

De immer koele Bruce Willis speelt opnieuw de rol van superagent John McClane, ondanks zijn steeds manifestere drankprobleem. Een hevig lispelende Jeremy Irons speelt de gevaarlijke gek Simon, die met Willis het spelletje Simon Says speelt: Willis moet doen wat Simon zegt, anders ontploffen er in New York bommen. En er explodeert veel in deze vermakelijke pulpfilm. Terwijl de bommen tikken, moet Willis raadsels oplossen, aan speurtochten meedoen en dwars door de wijk Harlem lopen met een bord waarop 'I hate niggers' staat. Vanaf daar bindt hij met de uitstekend spelende Samuel L. Jackson de strijd aan met het geboefte.

Meer over