De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 14 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter en Joris Henquet
Beeld uit Andere Tijden: IJskastmoeders. Beeld
Beeld uit Andere Tijden: IJskastmoeders.Beeld

Little Boy Blue

NPO 3, 20.25 uur

Eerste aflevering van een Britse misdaadserie die is gebaseerd op de waargebeurde tragedie rond Rhys Jones. De 11-jarige jongen uit Liverpool werd in 2007 op voetbaltraining getroffen door een kogel, bedoeld voor een bendelid. Stephen Graham speelt inspecteur Dave Kelly, die de grootste moeite heeft om de dader Sean Mercer veroordeeld te krijgen, aangezien de bendeleden elkaar beschermen.

Andere tijden

NPO 2, 21.20 uur

Een aflevering over de geschiedenis van autisme: rond 1950 was dat nog geen aangeboren hersenontwikkelingsstoornis, maar het gevolg van een moeder die te weinig liefde gaf. De kinderpsycholoog Bruno Bettelheim bedacht voor hen de term 'ijskastmoeders'.

Lucy Worsley's Nights at the Opera

BBC 2, 22.00 uur

De Britse historicus Lucy Worsley duikt in de geschiedenis van de opera aan de hand vier meesterwerken met politieke inhoud van de zeventiende tot negentiende eeuw. Ze bezoekt Venetië, waar Claudio Monteverdi zijn L'incoronazione di Poppea schreef. In Wenen gingen Mozarts Le nozze di Figario en Beethovens Fidelio in première. De reis wordt afgesloten in Milaan, waar Giuseppe Verdi Nabucco componeerde.

Dark Passage (Delmer Daves, 1947)

Eén, 15.30 uur

Bogart & Bacall, ook lekker als het onverhoopt wél mooi weer is op een herfstdag. Ze waren nog niet zo lang geleden getrouwd (1945) toen de twee deze film maakten, hun derde van vier samen.

De film noir heeft een wat merkwaardig uitgangspunt: Humphrey Bogart is een gevangene, veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, die ontsnapt en zijn onschuld wil bewijzen. Voor de veiligheid laat hij zijn gezicht veranderen door een plastisch chirurg. In die tijd had dat voor de film het gevolg dat het gezicht van Bogart vóór die operatie niet getoond wordt. Dat leidt tot wat kunstgrepen die de aandacht enigszins afleiden van de chemie tussen hem en Lauren Bacall, als altijd gezegend met een verpletterende présence.

American Gangster (Ridley Scott, 2007)

Veronica, 20.00 uur

Bijzonder geslaagde biopic over het leven, in de jaren zeventig,van de New Yorkse drugsbaas Frank Lucas (Denzel Washington), gentleman en keiharde schurk tegelijk. Behalve een fraai tijdsbeeld (de artdirection kreeg een Oscarnominatie) biedt American Gangster een fijne tweestrijd tussen gangster en politieman (Russell Crowe), die pas in de slotscène tegelijk in beeld komen. Waar zagen we dat eerder?

Un amour de jeunesse (Mia Hansen-Løve, 2011)

NPO 2, 23.45 uur

Vorige week al getipt, maar toen moest de uitzending van dit schitterende drama wijken voor een heruitzending van Eberhard van der Laan in Zomergasten.

Nu dan hopelijk wel: de ijzersterke Lola Créton als de 15-jarige Camille, die hopeloos verliefd wordt op Sullivan en aanvankelijk helemaal stil valt als ze op goed moment niets meer van hem hoort, nadat hij is vertrokken voor een lange reis. Maar de acht jaren die dan volgen, doorstaat Camille wonderwel. En dat is het mooie van Un amour de jeunesse: regisseur en scenarist Hansen-Løve laat zien dat het leven gewoon doorgaat. En hoe een mens dat dan doet: doorgaan en gelukkig zijn.

Meer over