De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 13 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
David Letterman. Beeld anp
David Letterman.Beeld anp

Ali B Je suis Ali
RTL4, 20.00 uur

Er wordt van alle kanten getrokken aan Ali B. Hij moet van alles, maar mag tegelijkertijd niks. Hoe de muzikant, presentator en komiek daarmee omgaat, vertelt hij in zijn derde theaterprogramma Je suis Ali uit 2016.

Innocent
NPO 2, 22.40 uur

David Collins (Lee Ingleby) zat jarenlang vast voor de moord op zijn vrouw, maar door gebrekkig politieonderzoek wordt hij onverwachts vrijgelaten. Terwijl hij zijn leven weer op de rails probeert te krijgen, begint een nieuw team van detectives van vooraf aan. Als David het niet was, wie dan wel en waarom eigenlijk? Aflevering 1 van 4.

My First Guest Needs no Introduction
Netflix

Daar zijn ze weer: interviewer David Letterman en zijn fantastische baard. In 2015 nam Letterman na drie decennia afscheid van zijn Late Show en na een paar jaar stilzitten begon het weer te kriebelen. Voor Netflix maakt hij nu een maandelijkse talkshow rondom één gast. In aflevering 1 ontvangt hij oud-president Barack Obama. Later dit jaar volgen acteur George Clooney, mensenrechtenactivist Malala Yousafzai, komiek Tina Fey, dj Howard Stern en rapper Jay-Z.

Cloud Atlas (Tom Tykwer, Lana Wachowski en Lilly Wachowski, 2012)
NPO 3, 23.45 uur

Onverfilmbaar, noemde David Mitchell zijn alom bejubelde boek over menselijke verbinding, reïncarnatie, sociale onderdrukking en uitputting van de aarde. Hij kreeg gelijk, al maakt de bandeloze ambitie van de makers Cloud Atlas wel tot miskleun in de categorie bezienswaardig. De film zwiept van cliffhanger naar cliffhanger, van catharsis naar catharsis geen scène krijgt ruimte om te bezinken, als een filmtrailer die bijna drie uur duurt.

Tyrannosaur (Paddy Considine, 2011)
Canvas, 23.00 uur

De zachtaardige Hannah (Olivia Colman) ontfermt zich over de werkloze agressieveling Joseph (Peter Mullan), in dit verbluffende regiedebuut van de Engelse acteur/scenarist Paddy Considine, die kitchen sink-realisme vermengt met thrillerelementen. Tyrannosaur laat de kijker pendelen tussen ontroering en afgrijzen. Het rauwe, intelligente spel van Mullan botst op het kwetsbare gelaat van Colman, die een al even grootse rol speelt als de door jarenlang huiselijk geweld geconditioneerde Hannah. Considine voert de spanning gaandeweg op. Daarbij wordt kijker noch personage gespaard: een enkele scène lijkt louter bedoeld om het publiek het hoofd te doen afwenden, maar de werkelijke pijn schuilt in de close-ups van de gezichten.

La vita è bella (Roberto Benigni, 1997)
Eén, 21.15 uur

Bewonderenswaardige, ontroerende en extreme film, die destijds een Oscar won als beste niet-Engelstalige film, maar vooral veel kritiek kreeg. Komiek Roberto Benigni, regisseur en hoofdrolspeler, koos een onrealistische vorm om zijn verhaal over de gruwelen van het concentratiekamp te verbeelden, zodat humor en hoop zegevieren over onmenselijkheid en dood. Hoofdpersoon Guido wordt met zijn zoontje Giosué afgevoerd naar een werkkamp. In een oprechte poging Giosué te beschermen, doet hij het jochie geloven dat het allemaal één groot spel is.

Meer over