De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 12 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Dankzij vooral het acteren van de drie hoofdrolspelers verveelt Working Girl geen moment. Beeld
Dankzij vooral het acteren van de drie hoofdrolspelers verveelt Working Girl geen moment.Beeld

Die Abenteuer des Robert Fortune
Arte, 20.15 uur

Het brutale avontuur van Robert Fortune, de Schot, die in 1840 in vermomming door China trok om theeplanten te stelen en informatie te vergaren over het perfecte kopje thee. Als ze hem vroegen waarom hij de taal niet sprak, zei hij dat hij uit een provincie kwam waar een ander dialect werd gesproken. Een zuiver geval van bedrijfsspionage, Fortune smokkelde de plantjes mee naar India en zo begon de zeer winstgevende theeproductie van het Britse rijk.

Verborgen verleden
NPO 2, 20.30 uur

Twan Huys denkt niet dat hij veel dramatiek zal vinden in zijn familiegeschiedenis en het begint ook allemaal armoedig, een overgrootvader die 90 cent per dag bij de spoorwegen verdient. Maar dan leidt de geschiedenis hem naar België.

Twan Huys (L) in Verborgen Verleden. Beeld NPO
Twan Huys (L) in Verborgen Verleden.Beeld NPO

Andere tijden: dood in Dover
NPO 2, 21.20 uur

'Het was bizar. Ze lagen er zo vredig bij, alsof ze in diep in slaap waren.' Dat zegt de Engelse rechercheur die op 18 juni 2000 in de haven van Dover de Chinese mannen vond. 58 jonge mannen, die waren gestikt in een Nederlandse vrachtwagen. Maar twee hadden de reis overleefd. De Engelse en de Nederlandse politie begonnen een intensieve samenwerking om de mensensmokkelaars te vinden.

Working Girl (Mike Nichols, 1988)
Eén, 21.25 uur

Wow, wat een kapsels en schoudervullingen. Om de werkende jonge vrouwen te typeren die elke ochtend vanuit Staten Island de pont naar Manhattan nemen, gingen de makers van Working Girl weinig subtiel te werk. Het waren ook voor die tijd (1988) stereotyperingen voor het lagere personeel in de snelle wereld van Manhattan, waar in de dealing rooms van effectenhandelaars en andere beursbedrijven mannen het voor het zeggen hadden en vrouwen maar één functie hadden, in alle denkbare opzichten: een dienende. Een van de vrouwen is de 30-jarige Tess (Melanie Griffith), met ambities die verder reiken dan haar mogelijkheden en de adviezen van haar vriendinnen (zoals Joan Cusack). Totdat ze onder de even oude Katharine (Sigourney Weaver) komt te werken, die haar ruimte 'voor tweerichtingsverkeer' geeft. Dat valt in de praktijk tegen.

Toch opmerkelijk dat de makers juist een vrouw de persoon laten zijn die Tess in de weg zit. Het is hier de man, een dealmaker notabene (Harrison Ford), die Tess door haar glazen plafond helpt. Maar dankzij vooral het acteren van de drie hoofdrolspelers verveelt Working Girl geen moment.

Guess Who's Coming to Dinner (Stanley Kramer, 1967)
BBC 2, 15.15 uur

Om meerdere redenen een film om nog eens terug te zien. Zo was het de laatste (en negende) keer dat het superduo Katharine Hepburn en Spencer Tracy samenspeelde - Tracy overleed 17 dagen na afloop van de opnamen. Maar vooral natuurlijk omdat de film blijmoedig een interraciaal huwelijk in het hart plaatst, in een tijd dat zulks in werkelijkheid in 17 Verenigde Staten nog verboden was. Heerlijk lichtvoetig danst het weldenkende en welgestelde echtpaar Tracy-Hepburn om de hete brij heen nadat hun dochter met psychiater Sidney Poitier is thuisgekomen. Nog altijd een feest om naar te kijken.

Of Horses and Men (Benedikt Erlingsson, 2013)
Canvas, 23.55 uur

In een handvol in elkaar overlopende verhalen toont debuterend scenarist-regisseur Benedikt Erlingsson hoe de bewoners van een IJslandse vallei niet alleen op elkaar, maar vooral ook op hun paarden zijn aangewezen. Zo is er het Zweedse meisje dat zich moet bewijzen door een kudde wilde paarden te vangen. En de in een sneeuwstorm verdwaalde man die zich in zijn dode pony ingraaft. Elk deel krijgt zijn eigen karakter, terwijl het camerawerk net zoveel schoonheid blootlegt in het golvende, stoere landschap als in de ogen, haren, vacht en draf van de paarden. Bijzondere taferelen, wat u zegt.

Before Midnight (Richard Linklater, 2013)
NPO 2, 23.25 uur

Derde en voorlopig laatste deel in de reeks van Richard Linklater (Boyhood) over de man en vrouw die elkaar ooit toevallig ontmoetten en een nacht doorbrachten in Wenen. En later nog eens, slechts anderhalf uur, in Parijs. Nu vormen ze, veertigers, een stel met kinderen en vieren Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) vakantie in Griekenland.

De chemie is er nog, de grappen zijn er nog, maar nieuw zijn de irritaties. De dialogen zijn schrijnend, eerlijk en dan weer luchtig, terwijl de personages goed hun best moeten doen om de romantiek uit de eerste films bij elkaar terug te vinden. In het bijzonder heel mooi als je ook Before Sunrise (1995) en Before Sunset (2004) hebt gezien en met de personages bent meegegroeid. Maar ook prima op zichzelf te bekijken als waarachtige schets van een niet altijd even makkelijke, maar liefdevolle relatie.

Meer over