De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 12 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Alice in Wonderland Beeld
Alice in WonderlandBeeld

Planet Earth
NPO 1, 19.05 uur

In de aflevering 'Jungles' toont Planet Earth de oerwouden van Costa Rica, waar 'ninjakikkers' vechten met gigantische wespen, tot Brazilië, waar kaaimannen op jaguars jagen. Hoe ziet het dierenleven eruit in een van de meest competitieve stukjes op aard?

WK Atletiek
NPO 3, 20.00 uur

Mix van samenvattingen en rechtstreekse beelden van de WK atletiek in Londen. Met vandaag onder meer aandacht voor de finales van de 100 meter horden voor vrouwen, het speerwerpen voor mannen en de 5.000 meter voor mannen.

Tim Fransen: Het failliet van de moderne tijd
NPO 2, 20.20 uur

Theatertalent Tim Fransen behandelt in zijn bejubelde debuutvoorstelling de grootse wereldproblematiek. De afgestudeerd filosoof stelt de vraag: krijgt de cynicus gelijk of is er nog hoop? Resultaat: een beschouwende voorstelling.

Caberatier Tim Fransen Beeld anp
Caberatier Tim FransenBeeld anp

Drugs Inc.
National Geographic, 22.00 uur

Molly, oftewel MDMA, wint aan populariteit in de Verenigde Staten. In deze aflevering van de documentaireserie wordt ingezoomd op de gewelddadige drugsindustrie in Chicago die hier achter schuilt.

Killing for Love
Canvas, 23.00 uur

Het eerste deel van een tweedelige documentaire over het proces tegen Elizabeth Haysom en haar Duitse vriend Jens Söring, die veroordeeld zijn voor de moord op Elizabeths ouders. De twee werden bijna onthoofd en met messteken over hun lichaam aangetroffen.

The Night Manager
NPO 1, 00.00 uur

In deze zesdelige spionageserie, naar het gelijknamige boek van John le Carré wordt Jonathan Pine ingehuurd om te infiltreren in het imperium van internationaal zakenman Richard Onslow Roper. Zodoende moet hij diens illegale wapenhandel ontmaskeren.

Alice in Wonderland (Tim Burton, 2010)
BBC 2, 21.20-23.00 uur.

De wereld lag voor haar open na Alice in Wonderland. De in 1989 in Canberra, Australië geboren actrice Mia Wasikowska beleefde een droomdoorbraak in Hollywood in het succesvolle, weelderig uitgedoste sprookje Alice in Wonderland. Ze was tot dan toe slechts in kleine kring bekend door haar rol in de tv-serie In Treatment. De keuze van regisseur Tim Burton voor de onbekende actrice pakte goed uit. Alice in Wonderland werd een kassucces en Wasikowska stond in dat jaar op plek 2 (achter Leonardo DiCaprio) in de lijst met lucratieve acteurs van zakenblad Forbes. Maar ze wimpelde de hoofdrol in de Amerikaanse Millenniumtrilogieverfilming af en speelde in plaats daarvan een eigenzinnig cv bij elkaar met films als Jane Eyre (Cary Fukunaga, 2011), Stoker (Chan-wook Park, 2013) en Madame Bovary (Sophie Barthes, 2014). Een uitstekende proeve van haar kunne is morgenavond te zien door degenen die Viceland in hun pakket hebben. Die nieuwe zender, met een aantrekkelijk filmaanbod, zendt dan David Cronenbergs Hollywoodsatire Maps to the Stars (2014) uit, waarin Wasikowska een als wraakengel vermomde psychiatrische patiënt speelt.

In Alice in Wonderland overtuigt ze als meisje van vlees en bloed in een wereld vol fantasiefiguren, door Burton spectaculair mooi vormgegeven (en later ook nog van 3D voorzien). Ze blijft moeiteloos op de been naast Burtons vaste acteurs Johnny Depp (als Mad Hatter) en Helena Bonham Carter (als Red Queen). De film kreeg in 2016 een mager vervolg, Through the Looking Glass, waarin Wasikowska naast Depp, Bonham Carter en Anne Hathaway (als White Queen) onder regie van James Bobin terugkeerde als Alice.

The Truman Show (Peter Weir, 1998)
Eén, 20.35-22.10 uur.

Truman Burbank (een aangenaam serieuze Jim Carrey) heeft er zelf geen weet van (wij al heel snel wel) dat hij al sinds zijn geboorte de ster is in zijn eigen realityshow. Al zijn bewegingen worden door camera's gevolgd. Zijn familie en vrienden zitten in het complot. Zijn woonomgeving, het altijd zonnige Seahaven, is een bordkartonnen decor: camera's staan op elke hoek van de straat in wat een immense televisiestudio blijkt te zijn. Dagelijks volgen miljoenen fans Trumans brave, saaie burgerlijke bestaan. Ook al wordt zijn leven strak geregisseerd, het gaat natuurlijk een keer mis: zijn wereldbeeld begint scheuren te vertonen, eerst figuurlijk, maar in een op de rand van slecht melodrama ontaardend slot ook letterlijk. In werkelijkheid is de grootste grap van deze briljante, intrigerende satire natuurlijk dat inmiddels Trumans nachtmerrie voor horden aspirant-idolen een natte droom is.

The Way (Emilio Estevez, 2010)
BBC 2, 01.15-03.15 uur.

Vader Martin Sheen en zoon Emilio Estevez spelen in deze Spaans-Amerikaanse coproductie de te gesettelde oogarts Tom en zijn te avontuurlijke zoon Daniel. Al na een paar minuten krijgt Tom een telefoontje dat Daniel is overleden, in de Pyreneeën. Tom reist af naar Europa, waar hij leert dat Daniel de pelgrimsroute naar Santago de Compostella liep. In een opwellling besluit hij diens tocht te voltooien. Waarna zich bij tijd en wijle een commercial voor de pelgrimage ontrolt: veel fraaie beelden van wandelaars begeleid door stemmige muziek (David Gray, Nick Drake, Fleet Foxes en een muzakversie van Knockin'on Heaven's Door). Toms overleden zoon duikt op in flashbacks en droombeelden en onderweg ontmoet Tom de vrolijke Nederlander Joost (Yorick van Wage ningen) en de gestresste Ier Jack (James Nesbitt). De dialogen glijden soms uit over de clichés, net als de inzichten die de pelgrims opdoen, Maar beslist een leuke film voor wie het ooit zelf gedaan heeft.

Meer over