De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 11 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit The Red Shoes Beeld
Beeld uit The Red ShoesBeeld

NOS Jeugdjournaal Verkiezingen

NPO 3, 19.00 uur.

Geert Wilders, Emile Roemer, Alexander Pechtold, Lodewijk Asscher, Mark Rutte en Sybrand Buma vertellen kinderen over hun standpunten over politieke onderwerpen als het klimaat en het vluchtelingenbeleid. Dit doen zij niet zomaar, maar aan de hand van spelletjes. Welke lijsttrekker weet de kinderen het beste te overtuigen van zijn standpunten?

'U kijkt zo lief'

NPO 2, 20.25 uur.

In de documentaire 'U kijkt zo lief' de opmerking die Jan Peter Balkenende maakte tegen presentatrice Mariëlle Tweebeeke tijdens het RTL-debat in 2010 wordt teruggeblikt op vijftig jaar lijsttrekkersdebatten. Van het schuchtere begin in 1963, toen geen enkele lijsttrekker er het nut van in zag, tot het heden, waar zich eenzelfde tendens voltrekt. Met interviews en veelzeggende fragmenten, zoals van Hans Wiegel, die als eerste Nederlandse lijsttrekker de camera wist te bespelen. En van Pim Fortuijn, die zich niets aantrok van debatconventies.

Andere Tijden

NPO 2, 21.20 uur.

De voordelen van stemcomputers zijn duidelijk: het tellen van de stemmen is nauwkeurig en zo gepiept. Niet gek dus dat Nederland in de loop van de jaren negentig overging op deze technische noviteit. Totdat in 2006 hacker Rop Gonggrijp ontdekt hoe makkelijk stemcomputers te hacken zijn. En zo keert het aloude rode potlood weer terug.

Een stemcomputer Beeld anp
Een stemcomputerBeeld anp

The Red Shoes (Michael Powell en Emeric Pressburger, 1948)

BBC 2, 14.30 uur.

Al vaker uitgezonden als zaterdagmiddagfilm: The Red Shoes, de ultieme balletfilm. Vooral dankzij de vondsten van cameraman Jack Cardiff, die behalve bijzondere kleuren (Technicolor) dito dansbewegingen liet ontstaan. Moira Shearer is de jonge ballerina die moet kiezen tussen de volledige overgave aan de kunst die haar impresario eist, en de liefde voor componist Marius Goring. De titel verwijst naar de glorieuze 15 minuten durende choreografie die het hoogtepunt van de film vormt. Mede doordat de makers niet kozen voor een vrolijk einde groeide de film uit tot klassieker.

Tom à la ferme (Xavier Dolan, 2013)

Canvas, 22.50 uur.

Net als de eerdere films van de Franstalige Canadees Xavier Dolan gaat Tom à la ferme over grenzeloze liefde, narcisme en psychische afhankelijkheid, maar ditmaal minder hysterisch verpakt. Tom (Dolan zelf) reist naar het ouderlijk huis van zijn overleden vriend Guillaume voor de begrafenis. Guillaumes moeder blijkt niets te weten van hun verhouding; ze neemt aan dat Tom gewoon een goede vriend was. Haar oudste zoon Francis is wel op de hoogte. Hij maakt Tom agressief duidelijk dat het onderwerp taboe is. Die hitchcockiaanse spanning is een aardige toevoeging aan Dolans oeuvre.

Séraphine (Martin Provost, 2008)

NPO 2, 23.30 uur.

Ontroerende biopic met een steengoede hoofdrol van Yolande Moreau als Séraphine Louis (1864-1942) de getroebleerde autodidacte naïeve schilderes (en schoonmaakster) en haar ontdekker, de Duitse kunstverzamelaar Wilhelm Uhde (een mooie rol van Ulrich Tukur). Regisseur Provost meet zijn verhaal breed uit, maar dat hindert niet. Goed voor zeven Césars, de Franse Oscars.

L.A. Confidential (Curtis Hanson, 1997)

BBC 2, 23.45 uur.

Russell Crowe en Guy Pearce waren nog vrijwel onbekend toen ze door de vorig jaar overleden regisseur Curtis Hanson werden gevraagd voor rollen in zijn sfeervolle 'neo noir'-verfilming van James Ellroys L.A. Confidential. Met Kevin Spacey spelen ze detectives die in het gewelddadige Los Angeles van 1953 de jacht openen op perverse criminelen en er al doende niet voor terugdeinzen zo nu en dan een illegale Mexicaan in elkaar te rossen. De drie acteurs halen het uiterste uit hun rol, en dan moeten Kim Basinger (Oscar voor de beste bijrol) en Danny DeVito (geniaal als zweterige persmuskiet) nog komen.

Meer over