De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 1 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
The Broken Circle Breakdown. Beeld
The Broken Circle Breakdown.Beeld

Gypsy seizoen 1
Sinds dit weekend op Netflix

De geweldige actrice Naomi Watts schittert momenteel in een bijrol in het derde seizoen van cultserie Twin Peaks, maar is nu ook te zien in de hoofdrol van een nieuwe Netflix-serie. In Gypsy speelt Watts Jean Holloway, een psychologe die er niet voor terugdeinst om intieme relaties met haar cliënten aan te gaan en die een donker geheim met zich meedraagt. Dit uitgangspunt, met veel therapeutische sessies op de sofa in het verschiet, roept herinneringen op aan de HBO-serie In Treatment (in Nederland in 2010 bewerkt tot In therapie), maar gezien de premisse zullen er in Gypsy veel meer professionele grenzen worden overschreden.

Amsterdam, sporen van suiker
Zaterdag, NPO 2, 20.20 uur

Voor haar documentaire over het slavernijverleden van Nederland ging regisseur Ida Does op pad met drie Nederlanders met Surinaamse achtergrond. Oud-nieuwslezer Noraly Beyer en zanger Typhoon (Glenn de Randamie) proberen hun familiegeschiedenis te ontrafelen, en de kunstenaar Patricia Kaersenhout maakt een aangrijpend kunstwerk over de suiker die gewonnen werd op de Surinaamse plantages en die voor Amsterdam eeuwenlang het 'witte goud' was.

Weg van de wereld
Zaterdag, NPO 2, 22.40 uur

Nieuwe interviewserie van Omroep WNL, waarin veiligheidsexpert Rob de Wijk en oud-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn zich afvragen of we op weg zijn naar een nieuwe wereldorde. Vanaf het landgoed Vollenhoven in De Bilt spreekt dit presentatieduo met belangrijke personen uit de wereld van internationale betrekkingen. In aflevering één is demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders te gast. Hoe moet Europa omgaan met migratiestromen uit het Midden-Oosten en Afrika? En hoe moet Nederland zich internationaal opstellen nu oude vriendschappen met de VS en Groot-Brittannië bekoelen?

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989)
Zaterdag, BBC 1, 16.30 uur

Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in de derde, weer fijne Indiana Jones-film. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze zich al ruziënd een stel nazi's van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van onsterfelijkheid, de Heilige Graal. Spielberg en Ford waagden zich in 2008 aan een matig vierde deel en voor 2020 staat deel 5 al in de planning.

The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen, 2012)
Zaterdag, NPO 2, 23.15 uur

Hij houdt niet van tatoeages, haar lichaam is ermee bezaaid. Hij is bedachtzaam, zij impulsief. Het weerhoudt ze er niet van halsoverkop verliefd op elkaar te worden: de muzikant Didier (Johan Heldenbergh) en Elise (Veerle Baetens), die een tattooshop heeft. Ze krijgen een prachtige dochter, Maybelle en hun leven lijkt een sprookje, tot Maybelle 6 jaar oud is en ziek wordt. Rasecht melodrama, waarin Van Groeningen (De helaasheid der dingen, Belgica) niet wegloopt voor de donkerste kanten van het leven.

The Avengers (Joss Whedon, 2012)
Zaterdag, BBC 1, 23.10 uur

In The Avengers komen de helden samen uit Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor en Captain America in een oorverdovende mix van botsende ego's, zwaaiende vuisten en bovennatuurlijke vuurkracht. De slotscène is een feest van destructie. Whedon beweegt virtuoos mee met dan weer die, dan weer deze 'vergelder'.

Milk (Gus Van Sant, 2008)
Zaterdag, NPO 3, 23.55 uur

Degelijk portret van de Amerikaanse homo-activist Harvey Milk, de man die als eerste openlijke homoseksueel in Amerika een politieke functie bekleedde, in San Francisco. Aan het begin van de film spreekt Milk (Sean Penn) thuis aan zijn tafel in een bandrecorder.

De opname, zo zegt hij in de microfoon, mag alleen worden afgespeeld in het geval hij wordt vermoord. Met die hint naar de gruwelijke afloop van Milk geeft regisseur Gus Van Sant in een voor zijn doen conventionele film weinig weg. Daarvoor is zijn beoogde (Amerikaanse) publiek te goed bekend met het treurige einde van Milks leven. Penn toont andermaal zijn talent om volledig in iemands huid te kruipen.

undefined

Meer over