De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 4 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
null Beeld
Beeld

De verdediging
NPO 2, 20.30 UUR

Begin van vierluik over de advocatenpraktijk Ficq & Partners. We volgen Bénédicte Ficq in haar proces tegen de tabaksindustrie; haar collega's zijn ondertussen druk met de onderwereld in de zaak-Endstra en het Passage-proces.

Who Do You Think You Are?
BBC 1, 21.00 UUR

Presentator en komiek Ruby Wax duikt in haar familiegeschiedenis. Haar Joodse ouders vluchtten in de Tweede Wereldoorlog van Wenen naar Amerika. 'Ze namen de oorlog mee en vochten die uit in de keuken', aldus Wax.

Ruby Wax. Beeld anp
Ruby Wax.Beeld anp

Billion Dollar Deals and How They Changed Your World
BBC 2, 21.00 UUR

Een kijkje achter de schermen bij de zakendeals waarin werd bepaald dat fysiek geld steeds minder belangrijk moest worden. Van de lancering van PayPal tot de opkomst van pinpassen, smartphones en betaal-apps.

Zembla
NPO 2, 21.15 UUR

Verschillende experts houden in Zembla een pleidooi voor een herziening van ons luchtruim. De groei van Schiphol zou voor meer en meer overlast zorgen door heel Nederland, zeker als in 2019 ook Lelystad Airport zijn deuren opent.

null Beeld anp
Beeld anp

Culture Club
CANVAS, 22.10 UUR

Presentator Bent Van Looy duikt in de wereld van kunstenaar Dennis Tyfus, die live in de studio een tattoo komt zetten. Daarnaast is er aandacht voor actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad en het Antwerpse hiphoptalent Coely.

Goed terechtgekomen in de Schilderswijk
NPO 2, 22.55 UUR

Het verhaal van docent Eric van 't Zelfde (45), die al jarenlang werkt op een middelbare school in de Schilderswijk. Samen met zijn eerste mentorklas uit 1994 denkt hij na over wat er goed en fout is gegaan.

Gooische vrouwen (Will Koopman, 2011)
RTL 5, 20.30-22.45 uur.

Naadloos sloot de eerste speelfilm aan op de twee jaar eerder beëindigde tv-serie. Minder dan een echt op zichzelf staande speelfilm was Gooische vrouwen een gelijksoortig toetje bij de serie, die vijf succesvolle seizoenen had gekend. Daarmee bleken de makers, regisseur Will Koopman en scenarioschrijver Frank Houtappels, een juiste inschatting te hebben gemaakt van de doelgroep. Die wilde duidelijk meer van hetzelfde: Gooische vrouwen werd een daverend succes.

De vier Gooise vriendinnen meanderen met hun problemen (overspelige echtgenoot, eigen seksverslaving, zoektocht naar levensdoel) door de film, zonder dat een van die zaken de film dwingend voortstuwt. Weliswaar verzucht een van de vier in het begin: 'Hoe gaan we dat doen: ouder worden met een beetje stijl?', maar dat komt in het verdere verloop te weinig expliciet terug om als rode draad te fungeren. Die rol lijkt eerder weggelegd voor de gedeelde obsessie met seks en uiterlijk: de schaamteloze fixatie van personages én makers op decolletés (en die decolletés zelf) is wat het meest opvalt aan Gooische vrouwen.

Amour (Michael Haneke, 2012)
Arte, 20.15-22.15 uur.

Mocht u hem nog altijd om welke reden dan ook niet gezien hebben, en Duitse ondertitels kunnen lezen: kijken! De bejaarde Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) genieten van hun oude dag, tot zij door twee beroertes wordt getroffen. Trintignant, die al tien jaar geen filmrol meer had gespeeld, moest drie dagen bijkomen nadat hij het script had gelezen. Aanvankelijk wilde hij niet meedoen aan een film die hij zelf niet zou kunnen aanzien. Het werd een meesterwerk over ouderdom, aftakeling en de consequenties van liefde.

Angels & Demons (Ron Howard, 2009)
Film 1, 21.15-23.40 uur.

Deze vlotte verfilming van Het Bernini Mysterie neemt een loopje met de religieuze én wetenschappelijke elementen van Dan Browns bestseller, maar is minder uitleggerig dan The Da Vinci Code. Ditmaal is de pausverkiezing het startsein voor een serie lugubere moorden. De slachtoffers zijn de kardinalen die als het kansrijkst worden beschouwd. De Amerikaanse Vaticaankenner Robert Langdon (net als in The Da VinciCode Tom Hanks) wordt ingeroepen om het geweld te stoppen.

Mulholland Falls (Lee Tamahori, 1996)
AMC, 22.15-23.59 uur.

Net als veel andere buitenlandse regisseurs legde Nieuw-Zeelander Lee Tamahori (Once Were Warriors) na zijn komst naar Hollywood een voorliefde aan de dag voor formulefilms. Zijn eerste film daar: Mulholland Falls, een liefdesverklaring aan de film noir. Het Californië van de jaren vijftig vormt het heerlijk filmische decor ('Dit is L.A., niet Amerika') voor een misdaadthriller over een politiefunctionaris (Nick Nolte) die de strijd aanbindt met een groep klassieke gangsters. Het verhaal schiet van persoonlijke wraakmotieven naar politieke complotten, maar de sterke cast (ook Michael Madsen, John Malkovich, Chris Penn en Jennifer Connelly) houdt het niveau hoog.

Meer over