De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 4 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Fragment uit Schindler's List (1993). Beeld
Fragment uit Schindler's List (1993).Beeld

Nationale Dodenherdenking

NPO 2, 18.45 uur

Om 19.50 uur de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Daarvoor de 4 mei-voordracht door Hella de Jonge, en een reportage over de geschiedenis van de Maliebaan in Utrecht, waar goed en fout naast elkaar woonden.

Champions League

SBS 6, 20.05 uur

Met om 20.45 uur een rechtstreeks verslag van de return in de halve finale tussen Real Madrid en Manchester City. In de eerste ontmoeting van vorige week bleef het 0-0. Maken de Madrilenen in eigen huis hun favorietenrol waar?

Sergio Ramos en Jese Rodriguez van Real Madrid en Nicolas Otamendi van Manchester City duelleren om de bal in de eerste wedstrijd van de halve finale op 26 april. Beeld afp
Sergio Ramos en Jese Rodriguez van Real Madrid en Nicolas Otamendi van Manchester City duelleren om de bal in de eerste wedstrijd van de halve finale op 26 april.Beeld afp

De onderduikkinderen van Utrecht

NPO 2, 20.30 uur

Documentaire over een Utrechtse studentenverzetsgroep die Joodse kinderen in veiligheid bracht. De verzetsgroep groeide uit tot een professionele organisatie die voor honderden kinderen kleding, schoeisel en bonkaarten wist te regelen.

Louis Theroux: I can't remember

Canvas, 21.05 uur

Louis Theroux ontmoet een aantal Amerikaanse senioren die getroffen zijn door dementie. Zoals de 89-jarige Nancy, een voormalig fotomodel uit New York, en de 69-jarige Gary, die gelooft dat hij opnieuw in militaire dienst is.

Louis Theroux. Beeld afp
Louis Theroux.Beeld afp

Mijn Jodenbuurt

NPO 3, 21.20 uur

Documentaire waarin Filemon Wesselink onderzoekt hoe het gesteld is met antisemitisme in zijn woonwijk De Rivierenbuurt in Amsterdam-Zuid. Hebben de terreuraanslagen in Parijs en Brussel de druk in de buurt opgevoerd?

Debby Petter: Ik ben er nog

NPO 2, 23.05 uur

Registratie van de theatermonoloog Ik ben er nog. Debby Petter vertelt het verhaal van haar moeder, die als 15-jarig meisje alleen uit de oorlog kwam. Hoe is het om de dochter te zijn van een moeder met een oorlogstrauma?

Schindler's List (Steven Spielberg, 1993)

Veronica, 20.35-23.45 uur

Een van de meest gewaardeerde (zeven Oscars) én verguisde oorlogsfilms ooit gemaakt, dit relaas over de Duitse industrieel Oskar Schindler (Liam Neeson), die ruim duizend Joden van de dood redde. De kritiek werd destijds onder meer verwoord door Stanley Kubrick in de Israëlische krant Haaretz: 'De Holocaust gaat over zes miljoen mensen die werden vermoord. Schindler's List over de zeshonderd die dat niet werden.' Controversiëler is de scène waarin een groep naakte vrouwen een 'Bad- und Desinfektion'-bunker in het kamp wordt ingejaagd; camera en muziek wekken de suggestie dat de vrouwen weldra worden vergast, waarna de opluchting groot is als er geen gas maar water uit de douchekoppen stroomt (in Spielbergs Jurassic Park, ook in 1993 verschenen, werd een vergelijkbare techniek gebruikt om spanning op te roepen tijdens een dinoscène). Tegelijk is Schindler's List ook een imponerend portret van hoop in tijden van horror, zoals de niet minder geruchtmakende kampkomedie La vita è bella (1997) miljoenen kijkers ten volste overtuigde. Het was bovendien voor het eerst sinds The Apartment uit 1960 dat een zwart-witfilm het beeldje voor beste film won. 'Voor mij is kleur een symbool voor het leven', zei Spielberg destijds. 'Een Holocaustdrama kan niet anders dan zwart-wit zijn.'

Oorlogswinter (Martin Koolhoven, 2008)

RTL 7, 20.30-22.35 uur

Soms wat bombastische verfilming van Jan Terlouws beroemde jeugdboek uit 1972. Regisseur Koolhoven, die zijn filmcarrière begon met kleine, eigenzinnige films als Suzy Q en AmnesiA en momenteel werkt aan zijn langverwachte western Brimstone, toont zich op zijn best in de mooie, tedere scènes tussen hoofdpersonage Michiel (een excellente Martijn Lakemeier) en zijn vader.

Zwartboek (Paul Verhoeven, 2006)

RTL 7, 22.35-01.35 uur

Het is een beeld dat geen andere filmer zo zou hebben laten zien. Wanneer in Zwartboek SS-soldaten een groep vluchtende Joden hebben uitgemoord, haasten ze zich de bezittingen van hun rijke slachtoffers te verzamelen. Van een dode vrouw die op haar rug ligt, worden eerst de borsten ontbloot, daarna rukken graaiende handen de juwelen om haar hals met geweld weg. Paul Verhoeven toonde met het shot van de vermoorde en beroofde vluchtelinge dat het bij hem nog altijd over hetzelfde gaat: vlees, bloed en lage instincten, hebzucht en geweld - dat zijn de fundamenten van het met drie Gouden Kalveren bekroonde Zwartboek, over een Joodse verzetsvrouw (Carice van Houten) die bij de nazi's infiltreert. Met Van Houtens inmiddels klassieke wanhoopskreet 'Houdt het dan nooit op!'

The Kite Runner (Marc Forster, 2007)

Net 5, 22.25-01.05 uur

Ontroerende, maar ook vrij keurige verfilming van de gelijknamige bestseller van Khaled Hosseini, over jongensvriendschap in het Afghanistan van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een van de twee jochies, die met zijn vader vlucht naar de Verenigde Staten, keert jaren later terug naar Kabul, waar het er niet beter op is geworden. Hoewel het moeilijk is mee te leven met een held die fout op fout stapelt, maakt regisseur Marc Forster (Finding Neverland, World War Z) aannemelijk dat Amir als geen ander onder zijn eigen tekortkomingen lijdt.

Meer over