De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 31 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Tristan Göbel en Jördis Triebel in Westen. Beeld anp
Tristan Göbel en Jördis Triebel in Westen.Beeld anp

Birth Day
NPO 2, 19.30 uur

Lieve Blancquaert reist de wereld over om in beeld te brengen hoe baby's overal ter wereld geboren worden. In de Indiase Gangesdelta is thuis bevallen geen optie. En het is een grote teleurstelling als het kind een meisje blijkt.

Herrie op de Bosbaan
RTL 4, 21.30 uur

Herman den Blijker en meneer Reimers willen het vervallen grand café de Bosbaan opknappen. Ze staan voor een grote uitdaging: een verouderde inrichting, boos personeel, slechte recensies, fantasieloos eten en eigenwijze eigenaars.

The Chronicles of Nadiya
BBC 1, 22.00 uur

Nadiya Hussain bezoekt Bangladesh op zoek naar recepten. In hoofdstad Dhaka werkt ze voor een liefdadigheidsorganisatie die schoolmaaltijden verzorgt voor de armste kinderen van het land. Ze maakt kokos- en venkelsamosa's voor de kinderen.

Floortje naar het einde van de wereld
NPO 1, 22.15 uur

Floortje Dessing reist in Namibië mee met de Nederlandse Lianne en haar Zuid-Afrikaanse man Will. De twee filmmakers leiden een nomadenbestaan omdat ze een film maken over woestijnleeuwen.

Tent en seks
NPO 3, 22.50 uur

Hoe seksueel bevrijd zijn we eigenlijk? Sunny Bergman zet een tentje op in Las Vegas, San Francisco, Londen, Berlijn en Amsterdam. Jong, oud, net verliefd of al jaren samen, homo, hetero of trans, ze doen allemaal hun verhaal in Sunny's tent.

The Bridge (seizoen 3)
NPO 2, 22.55 uur

Rechercheurs Saga en Henrik weten nu wie de dader van een reeks moorden is. De moordenaar heeft een nieuw plan bedacht en bereidt zich voor op het doden van een volgend slachtoffer. En dan wordt Saga ook nog op non-actief gesteld.

Westen (Christian Schwochow, 2013)
Arte, 20.15-21.50 uur.

Nelly kan haar geluk niet op, nadat ze van Oost- naar West-Berlijn is overgestoken. Eindelijk vrijheid voor haar en haar zoontje Aleksej. Eindelijk kan ze het land achter zich laten waar haar Russische man Wassilij bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. En eindelijk niet meer het gevoel constant in de gaten te worden gehouden. Eenmaal aangekomen, trekken Nelly en Aleksej vol goede moed naar een noodopvang voor Oost-Europese vluchtelingen, nog niet wetend dat hun gevecht om het geluk daar pas echt zal beginnen.

Het zich in 1978 afspelende Westen, naar de roman Lagerfeuer (2003) van Julia Frank, is vrijwel volledig gesitueerd in dat opvangcentrum, dat in de film niet bij naam wordt genoemd maar als Berlijn-Marienfelde van 1953 tot 1990 aan talloze vluchtelingen onderdak bood. Soms zelfs jarenlang, van de ene moeizaam verkregen stempel voor een verblijfsvergunning naar de andere. En dan wordt Nelly ook nog eens door de Amerikaanse geheime dienst onderworpen aan talloze verhoren, omdat haar relatie met Wassilij verdenkingen wekt. Het is alsof haar leven, ondanks de oversteek, helemaal niet veranderd is; iets wat regisseur Christian Schwochow tot in de kleinste (maar niet per se meest subtiele) details benadrukt, zoals het kopje koffie dat aan beide zijden van de grens door mannen wordt geserveerd aan een vrouwelijke beambte. Intussen blijft de utopie van het Westen in het mistroostige opvangcentrum beperkt tot de snoepautomaat op de gang.

Westen is een broeierig, vaardig geregisseerd drama over een weinig bekende kant van het DDR-verhaal, dat kan bogen op een effectieve art direction en een bijzonder sterke hoofdrol van actrice Jördis Triebel. Jammer alleen van de kunstgrepen die scenariste Heide Schwochow (moeder van de regisseur) zich permitteert, die in het laatste half uur afdoen aan de geloofwaardigheid.

What If (Michael Dowse, 2013)
RTL 5, 20.30-22.35 uur.

Typische 'alternatieve' romantische komedie à la (500) Days of Summer. Zo zijn er tekeningetjes die tot leven komen en is er veel geestig bedoeld gehakketak. Kun je vrienden worden met een gebonden meisje dat je stiekem heel leuk vindt, is de vraag. Dit alles speelt zich af in hipsterland, waar iedereen een leuk creatief beroep heeft en een gebreide trui in de kast heeft hangen. What If is de film waarmee Daniel 'Harry Potter' Radcliffe wilde laten zien dat hij ook geschikt is als romantisch acteur. Zijn chemie met de innemende Zoe Kazan is prettig genoeg om What if niet zo ondraaglijk irritant te maken als het had kunnen zijn.

Woman in Gold (Simon Curtis, 2015)
Film 1 Premiere, 18.45-20.29 uur.

Waar hang Gustav Klimts wereldberoemde portret van de Weense societydame Adèle Bloch-Bauer? Het antwoord kun je beter niet weten voordat je Woman in Gold kijkt: het zou de film van alle spanning beroven. Hoofdpersonage is de Joodse Maria Altmann, Adèles Weense nicht, die na de Duitse annexatie van Oostenrijk in 1938 naar Amerika vluchtte. Adèles portret was familiebezit, tot de nazi's het van de muur haalden en als Dame in goud gingen tentoonstellen. Nu wil Maria het schilderij terug: ze schakelt de jonge advocaat Randy Schoenberg (Ryan Reynolds) in om haar daarbij te helpen. Terwijl Reynolds nauwelijks overtuigt, maakt Helen Mirren iets moois van haar personage - al is Woman in Gold zeker niet de beste film uit haar carrière. Maria Altmann is vaak een karikaturaal omaatje dat Schoenberg tijdens rechtszittingen hoestbonbons toestopt.

Meer over