De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 30 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Alberto Ammann (links) en Luis Tosar in Cell 211. Beeld
Alberto Ammann (links) en Luis Tosar in Cell 211.Beeld

De zaak Menten
NPO 2, 20.25 uur

Veel lof vorige week voor de start van dit drieluik over oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Vanavond zien we hoe Menten na de eerste publicatie over zijn oorlogsverleden een claim indient bij De Telegraaf en hij journalist Hans Knoop persoonlijk bedreigt.

Wild New Zealand
NPO 1, 20.30 uur

Drieluik over de flora en fauna van Nieuw-Zeeland. Omdat de dieren al sinds de dinosauriërs min of meer afgesloten leven van de rest van de wereld, vind je er bijzondere soorten: kiwi's met enorme eieren, pinguïns in het bos en papegaaien in de sneeuw.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

In Hacken voor dummies ontdekt Zembla dat privacygevoelige informatie van particulieren, maar ook vertrouwelijke informatie van beursgenoteerde bedrijven en overheidsinstellingen voor het grijpen ligt. Wat zijn de oorzaken en gevolgen?

Doden liegen niet
NPO 3, 22.00 uur

Documentaireserie waarin forensisch patholoog Frank van der Goot inzage geeft in zijn dagelijkse praktijk. Hij wordt ingeschakeld bij sterfgevallen waarbij een misdrijf wordt vermoed. In Panama onderzocht hij de dood van studentes Lisanne en Kris.

Hoe heurt het eigenlijk?
NPO 1, 22.25 uur

De Franse kustplaats Saint-Tropez wordt gedomineerd door nouveau riche, maar eens per jaar, tijdens Les Voiles de St. Tropez, maken de jachten van het nieuwe geld plaats voor oude zeilboten en blijft de champagne dicht. Jort Kelder is erbij.

Film 2016
BBC 1, 00.15 uur

Het Britse filmmagazine interviewt regisseur Paul Verhoeven over het thema 'seks en sciencefiction'. Ook bespreken criticus Danny Leigh en komiek Paul Merton Chi-Raq van Spike Lee, een moderne versie van de Griekse komedie Lysistrata.

Regisseur Paul Verhoeven. Beeld anp
Regisseur Paul Verhoeven.Beeld anp

Cell 211 (Daniel Monzón, 2009)
RTL7, 22.35-00.50 uur.

'Die Hard meets Un prophète', tettert een poster van dit zeer gewelddadige Spaanse gevangenisopstandspektakel je tegemoet. Daar zit een kern van waarheid in. Het is zo'n typische één-tegen-allen-film, die zich qua decor beperkt tot de afgesloten vleugel van een gevangenis waar 's lands zwaarste criminelen zijn opgeborgen. De ellende begint als de jonge bewaker Juan op zijn eerste werkdag tijdens een rondleiding wordt getroffen door een loszittend stuk plafond en door zijn collega-bewaarders tijdelijk, voor zijn eigen veiligheid, in een tijdelijk lege cel wordt neergelegd. Precies op dat moment breekt een helse opstand uit; Juan zal die alleen kunnen overleven wanneer de rebellerende gevangenen geloven dat hij een van hen is.

Een bewaker die noodgedwongen undercover gaat: het is een handige draai aan het aloude gevangenisgenre, die in Cell 211 effectief en compromisloos wordt uitgewerkt. Daarbij drijft de film met veel vertrouwen op hoofdrolspeler Alberto Ammann, wiens doorleefde vertolking alleszins geloofwaardig maakt dat Oliver zich stoer, gevat en agressief omhoog bluft in de pikorde van de gevangenen, terwijl hij in gedachten bij zijn hoogzwangere vrouw blijft. Ondertussen klinkt hier en daar kritiek op het gevangeniswezen door: ben je geen beest, dan word je het onder zulke omstandigheden vanzelf wel. Cell 211 werd in het thuisland bekroond met acht Goya's, het Spaanse Gouden Kalf.

Arthur and the Minimoys (Luc Besson, 2006)
RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Het verhaal is geleend van The Borrowers en de combinatie van animatie en live action is ook al eens eerder vertoond, maar als familiefilm voldoet dit sprookje best. Jongetje dreigt met zijn oma (Mia Farrow) uit huis te worden gezet en zoekt zijn toevlucht tot minimensjes in de tuin.

No Reservations (Scott Hicks, 2007)
Net 5, 22.35-00.40 uur.

Hollywoodremake van de Duitse film Bella Martha (2001) over een vrouwelijke chefkok die alleen voor haar werk leeft en dan ineens de zorg over haar nichtje krijgt, de dochter van haar pas overleden zus. Dat gaat natuurlijk al onhandig en dan krijgt de keuken ook nog een nieuwe kok - met alle voorspelbare romantiek tot gevolg. Catherine Zeta-Jones speelt de kok, Aaron Eckhart haar nieuwe collega en Abigail Breslin, het onweerstaanbare bebrilde meisje uit Little Miss Sunshine, het nichtje.

Tom à la ferme (Xavier Dolan, 2013)
Arte, 22.55-00.35 uur.

De Franstalige Canadees Dolan houdt van grootse emoties en dramatische gebaren. Het maakt zijn films geliefd en gehaat. Na J'ai tué ma mère, Les amours imaginaires en Laurence Anyways (de regisseur noemde het zelf een trilogie over onmogelijke liefdes) kwam Dolan met Tom à la ferme toch verrassend uit de hoek. Na een melodramatisch begin, waarin het door Dolan zelf gespeelde titelpersonage radeloos is van verdriet na het overlijden van zijn vriend Guillaume, ontpopt de film zich tot een duistere psychologische thriller. Het gaat over grenzeloze liefde, narcisme en psychische afhankelijkheid, maar minder hysterisch verpakt. Tom reist naar het ouderlijk huis van Guillaume voor de begrafenis. Guillaumes moeder blijkt niets te weten van hun verhouding; ze neemt aan dat Tom gewoon een goede vriend was. Haar oudste zoon Francis is wel op de hoogte. Hij maakt Tom agressief duidelijk dat het onderwerp taboe is. Tom kon beter snel ontsnappen aan Francis, aan wie duidelijk een steekje los zit; in plaats daarvan raakt hij in zijn ban. Die hitchcockiaanse spanning blijkt een aardige toevoeging aan Dolans oeuvre.

Meer over