De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 3 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Zaterdag begint een nieuw seizoen Wie Is De Mol? Oud-kandidaat Chris Zegers begint vanavond bij Moltalk alvast het grote speculeren. Beeld anp
Zaterdag begint een nieuw seizoen Wie Is De Mol? Oud-kandidaat Chris Zegers begint vanavond bij Moltalk alvast het grote speculeren.Beeld anp

Kijken in de ziel
NPO 2, 21.15 UUR

Eerste deel van een tweeluik waarin Coen Verbraak praat met drie oud-premiers: Wim Kok, Dries van Agt en Jan Peter Balkenende. Voor Balkenende is het de eerste keer dat hij uitgebreid vertelt over zijn tijd aan het Binnenhof.

undefined

Louis Theroux: Dark States
CANVAS, 21.15 UUR

In Huntington (West-Virginia) toont Louis Theroux de gevolgen van een heroïne-epidemie, die is aangewakkerd door een gebrek aan pijnstillers. Hij volgt de hulpdiensten en praat met gebruikers die proberen hun leven op de rails te houden.

Louis Theroux Beeld afp
Louis TherouxBeeld afp

Moltalk
NPO 3, 21.20 UUR

Zaterdag begint een nieuw seizoen Wie Is De Mol? en bij Moltalk begint alvast het grote speculeren. Chris Zegers en Margriet van der Linden nemen samen met oud-kandidaten het nieuwe deelnemersveld door. Wie is er bij voorbaat verdacht?

5 jaar later
RTL 4, 22.30 UUR

Beau van Erven Dorens ontvangt jurist Bram Moszkowicz. Samen kijken ze terug op het interview dat Moszkowicz vijf jaar geleden gaf. Dat was toen twee maanden nadat hij van het advocatentableau was geschrapt.

Jurist Bram Moszkowicz is te gast in Vijf jaar later Beeld anp
Jurist Bram Moszkowicz is te gast in Vijf jaar laterBeeld anp

Het beste voor Kees
NPO 2, 22.50 UUR

Herhaling van de veelbekeken en -besproken documentaire uit 2014 over de door angsten en obsessies gekwelde Kees Momma. Wat gebeurt er met Kees als zijn ouders (beiden 80-plussers) straks niet meer voor hem kunnen zorgen?

Patrick Laureij
NPO 3, 23.25 UUR

Tv-registratie van Dekking hoog, de eerste voorstelling van stand-upcomedian Patrick Laureij (1982). Hij groeide op in Rotterdam-Zuid en vertelt over zijn verleden als kickbokser, over rozen kopen en over afkoelen in de Hema.

Caberatier Patrick Laureij Beeld anp
Caberatier Patrick LaureijBeeld anp

Hotel Transylvania (Genndy Tartakovski, 2012)
RTL 8, 20.30-22.15 uur.

Op kinderleest geschoeide vampieren zijn populair: komende zomer verschijnt alweer het derde deel van Hotel Transylvania in de bioscopen. In deze eerste aflevering is het monsterhotel van graaf Dracula 'mensvrij sinds 1898'. De beroemdste vampier ter wereld, 'Draak' voor vrienden, bouwde de burcht ooit om zijn collegamonsters veilig onderdak te bieden, op een berg achter een mistig kerkhof met levende doden, ver van de gewone mensen. Want mensen zijn gevaarlijke, kwaadaardige wezens, althans, dat beweert de graaf tegenover zijn dochter Mavis, die, vlak voor haar 118de verjaardag, inmiddels onbedwingbaar nieuwsgierig is naar de wereld buiten de hotelmuren.

Via dit omgekeerde perspectief bouwt de Russisch-Amerikaanse animator Genndy Tartakovski, die medio jaren negentig doorbrak met de anarchistische Cartoon Network-serie Dexter's Laboratory, een speeltuin vol komische scènes en originele details. Wat slecht of vies lijkt, is hier goed of lekker, en andersom. Voortdurend maakt Tartakovski duidelijk hoe onnodig angst voor het onbekende kan zijn. Een verhaal is er nauwelijks, op zichzelf staande ideetjes zijn er des te meer. Ze maken Hotel Transylvania tot een even vluchtige als behapbare animatiefilm.

A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977)
RTL 7, 20.00-23.35 uur.

De mislukte operatie Market Garden, het geallieerde offensief rond Arnhem in 1944, wordt op precieze doch langdradige wijze in beeld gebracht, naar het boek van Cornelius Ryan. Met een overdaad aan sterren: Dirk Bogarde, Michael Caine, Sean Connery, Robert Redford, Gene Hackman, Anthony Hopkins, James Caan, Liv Ullmann, Maximilian Schell en onze eigen Peter Faber. Ook in A Bridge Too Far: de eerste klus van 'slands beroemdste stuntman Dickey Beer. Hij is onder anderen te zien als levenloze soldaat met bebloed hoofd naast James Caan, die als legerofficier zijn open jeep dwars door het bos en vijandelijk vuur stuurt, op weg naar de ziekenboeg. 'Puur toeval', zei Beer in deze krant over zijn eerste optreden. De internationale productie streek neer in Deventer en een vriendin van de Nederlander wist dat ze figuranten zochten. 'Ik mocht twee weken lang doen alsof ik dood was.' Dat beviel: de stuntcoördinator vroeg of hij wilde blijven. Zo liet Beer zich zes maanden lang opblazen en doodschieten, begeleid door de meest ervaren Britse stuntlui.

Pretty Woman (Garry Marshall, 1990)
BBC 1, 23.45-01.45 uur.

'Ik had geen zin om films te maken met honderden kamelen die in de woestijn worden achtervolgd door tanks en weet ik wat.' Aldus Garry Marshall (1934-2016), grootleverancier van gemoedelijke humor voor tv en film. In die laatste categorie is Pretty Woman zijn belangrijkste wapenfeit. De succesvolle romance verwijst naar Assepoester, maar is toch vooral een update van het verhaal van Pygmalion en Galatea. Miljonair Edward Lewis (Richard Gere) huurt voor een week prostituee Vivian Ward (Julia Roberts) in (kosten: 3.000 dollar) en probeert haar tot zijn ideale vrouw te maken, met alle zwijmelende en komische gevolgen van dien. Een van de spontaanste momenten is de scène waarin Edward Vivian laat schrikken door de deksel van een juwelenkistje onverwacht dicht te slaan, net op het moment dat zij naar de sieraden reikt. Marshall vond dat Roberts een beetje vermoeid oogde. 'Doe eens iets om haar wakker te maken', fluisterde hij Gere in. Marshall zou Gere en Roberts opnieuw regisseren in het toch minder frisse Runaway Bride (1999).

Meer over