De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 29 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Wagner Moura in Tropa de Elite 2. Beeld
Wagner Moura in Tropa de Elite 2.Beeld

Jij & ik

NPO 1, 20.30 uur

Marco Borsato en Tooske Ragas presenteren deze tv-avond in het teken van War Child, de organisatie die opkomt voor kinderen in conflictgebieden. Met optredens van Esmée Denters en Matt Simons, en acht zangduo's van jong muzikaal talent.

Concert at sea

NPO 3, 20.30 uur

Om in de stemming te komen voor de editie van komend weekeinde, herhaalt de NTR het Concert at Sea van 2015. Toen betraden onder anderen Lenny Kravitz, Counting Crows, Racoon, Dotan, Typhoon en Kensington het podium in Zeeland.

Lenny Kravitz. Beeld afp
Lenny Kravitz.Beeld afp

Zaak van je leven

NPO 2, 21.15 uur

Reportageserie die een beeld geeft van moordzaken, overvallen en ze-dendelicten waarmee rechercheurs te maken krijgen. In aflevering 1 bijten de rechercheurs zich vast in de zaak rond de 11-jarige Arthur Ghurahoo, die in 1986 werd vermoord.

Iraq, the final judgement

BBC 2, 22.00 uur

In deze documentaire wordt de balans opgemaakt van de inval in Irak in 2003. Verslaggever Jane Corbin reist naar Zuid-Irak, waar ze onder anderen spreekt met ouders die een kind verloren en een generaal die de Britse troepen leidde in de oorlog.

Unsere Mütter, Unsere Väter

Canvas, 22.10 uur

Deel twee en drie (slot) van deze veelbesproken Duitse oorlogsserie uit 2013, over vijf Duitse jongens in WOII, worden na elkaar uitgezonden. Na de eerste maanden van opmars begint de Duitse oorlogsmachine in het zicht van Moskou te haperen.

Fragment uit Unsere Mütter, Unsere Väter. Beeld
Fragment uit Unsere Mütter, Unsere Väter.Beeld

2Doc: Mugabe and the democrats

NPO 2, 22.55 uur

Deense documentaire uit 2014 over de totstandkoming van de nieuwe grondwet van Zimbabwe, die moet worden opgesteld door rivaliserende partijen: het Zanu-PF van president Robert Mugabe en de democratische oppositiepartij MDC.

Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (José Padilha, 2010)

RTL 7, 22.30-01.00 uur

Nadat een gevangenisopstand bloedig is neergeslagen door zijn elitekorps, heeft het establishment van Rio de Janeiro genoeg van luitenant-kolonel Roberto Nascimento. Helemaal weggooien kunnen ze de volksheld niet, dus wordt Nascimento (Wagner Moura) aan papierwerk gezet: voortaan moet hij netjes gekleed naar kantoor in zijn nieuwe functie van veiligheidsadviseur. Hoe ongeneeslijk verrot het gezag van Rio is, verduidelijkt regisseur en co-scenarist José Padilha in het vervolg op zijn eigen Tropa de Elite (2007) met een kaleidoscopische zondvloed van geweld en gekonkel. Terwijl de geelgestropdaste gouverneur van Rio en zijn lugubere gevolg als de sardonisch grijnzende belichaming van het kwaad verschijnen, vindt Nascimento een strijdgenoot in mensenrechtenactivist Fraga (Irandhir Santos). Ook al is Fraga in Nascimento's ogen een veel te softe man, die bovendien met zijn ex is getrouwd - een handige scenariotruc om verschillende verhaallijnen te verenigen. Toch moet het vooral te danken zijn aan de opzwepende regie, het moordende tempo en wellicht ook de compromisloze kijk op de falende overheid, dat Tropa de Elite 2 in Brazilië uitgroeide tot de best bezochte film ooit: er werden liefst elf miljoen kaartjes verkocht.

Young Adult (Jason Reitman, 2011)

RTL 5, 20.30-22.30 uur

Na Juno opnieuw een samenwerking tussen regisseur Jason Reitman en scenarioschrijfster Diablo Cody, opnieuw een schurende romantische komedie met onconventionele humor. Charlize Theron (Monster, Æon Flux) is dertiger, succesvol en net gescheiden. Ze keert terug naar de grauwe woonwijk in Minnesota waar ze is opgegroeid, vast van plan haar jeugdliefde te heroveren. Maar die, gespeeld door Patrick Wilson (Little Children), is inmiddels gelukkig getrouwd en zit niet te wachten op een in de grote stad wat egocentrisch en alcoholistisch geworden verlopen vrouw.

null Beeld
Beeld
Meer over