De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 28 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Lord of War, om 22:35 te zien op RTL 7. Beeld
Lord of War, om 22:35 te zien op RTL 7.Beeld

100 jaar Sonneveld NPO 2, 20.35 UUR

Serie waarin cabaretier Richard Groenendijk leven en werk van Wim Sonneveld schetst. Het begint in Parijs, waar een jonge cabaretier optreedt in de beroemde club La Vie Parisienne. Daarvoor deed hij auditie bij zijn grote voorbeeld, Louis Davids.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

fragment uit 100 jaar Sonneveld. Beeld AVROTROS / Universal
fragment uit 100 jaar Sonneveld.Beeld AVROTROS / Universal

Anatomische les met Ria Bremer NPO 2, 21.20 UUR

Beademing via de anus, amputeren zonder verdoving en ingewanden van zwarte hanen als dé oplossing voor psychische problemen: de geschiedenis van de medische wetenschap is vreemd, ontdekt presentator Ria Bremer in een nieuwe serie.

American Justice CANVAS, 21.55 UUR

Een laatste verslag vanuit Jacksonville, 'moordhoofdstad' van Florida. We volgen onder meer de verkiezingscampagne voor de nieuwe officier van justitie. Kan de strenge Angela Corey, die kinderen graag als volwassenen berecht, blijven zitten?

The Week the Landlords Moved In BBC 1, 22.00 UUR

Goed idee van de BBC: huisjesmelkers logeren bij hun huurders om te ontdekken hoe dat is, iets huren. In deze aflevering zien huisbazen Marc en Peter wat de impact is van gentrificatie en slaapt vastgoedmiljonair Paul in een gedeeld appartement.

Natural World BBC 2, 22.00 UUR

De noordelijke witte neushoorn Sudan heeft een leven gehad waarover je een sprookje kunt schrijven. Als jong weggehaald bij zijn moeder werd hij naar een dierentuin achter het IJzeren Gordijn gebracht; nu is hij het laatste mannetje van zijn soort.

2Doc: Os Buul NPO 2, 22.55 UUR

Filmmaker Ellen Davids gaat terug naar het dorp waar zij opgroeide, Budel (gemeente Cranendonck), en ziet hoe de inwoners worstelen met de komst van vluchtelingen. De dorpelingen en nieuwkomers spreken elkaars taal niet, kennismaken is lastig.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Maartje en Achmet. Beeld  KRO-NCRV 2Doc: Os Buul
Maartje en Achmet.Beeld KRO-NCRV 2Doc: Os Buul

Lord of War (Andrew Niccol, 2005) RTL 7, 22.35-01.05 uur.

Lord of War begint met een even virtuoze als opzichtige aanklacht tegen de wapenindustrie. De camera lijkt als een vlieg aan een kogel te kleven, wanneer die door arbeiders in een met cyrillische tekens bedrukte kist wordt gestopt. Als die kist weer opengaat, zijn we met een vrachtschip ergens in Afrika beland. Van het schip verhuist de kogel naar iemands munitiegordel en aan het eind van de achtbaanrit wordt hij in het hoofd van een kindsoldaat geschoten die de toeschouwer nog net kan aankijken voordat hij het loodje legt.

De openingsscène zegt alles waar de voice-over van Nicolas Cage, alias wapenhandelaar Yuri Orlov, nog eens twee uur voor nodig heeft. Aan de hand van Orlov, die zijn gezin steeds moeilijker wijsmaakt dat hij hout verkoopt, wil regisseur-scenarist Andrew Niccol (schrijver van The Truman Show) de toeschouwer wakker schudden. De VS, valt in de aftiteling te lezen, zijn niet enkel een van de belangrijkste leden van de Verenigde Naties, maar ook de grootste leverancier van oorlogstuig. Een standpunt waardoor regisseur Niccol de film niet in Hollywood kon maken, en dat dit door Amnesty International gepromote actiedrama soms het karakter geeft van een pamflet.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Safe House (Daniel Espinosa, 2012)

SBS 9, 20.30-22.45 uur. Volgens deze film heeft de CIA overal op de wereld zwaarbeveiligde, continu beheerde appartementen waar op elk gewenst moment van de dag verhoord, beschermd en verduisterd kan worden. Zodoende belandt de internationaal gezochte ex-agent Frost (Denzel Washington) in het Zuid-Afrikaanse 'safehouse' van groentje Weston (Ryan Reynolds). Eerst hoeft Weston enkel met emmers en handdoeken voor het waterboarden te slepen, maar na een flinke schietpartij zitten hij en Frost met elkaar opgescheept en kan het werk beginnen. De Zweedse regisseur Daniel Espinosa had al eerder de aandacht van Hollywood getrokken met zijn gewiekste thriller Snabba Cash (2010). Safe House, zijn eerste Amerikaanse wapenfeit, begint overtuigend, maar kampt gaandeweg met geloofwaardigheid.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Liar Liar (Tom Shadyac, 1997)

Veronica, 20.30-22.15 uur. Jim Carrey leefde ten tijde van Liar Liar op het hoogtepunt van zijn gekkebekkenperiode. Ace Ventura, The Mask en Dumb & Dumber hadden hem in één jaar tijd supersterrenstatus gebracht. In Liar Liar speelt hij een advocaat die zelfs tegen zoontje Max de boel bij elkaar liegt, totdat Max op zijn verjaardag wenst dat vader voor een dag geen onwaarheden kan vertellen. De wens komt uit, wat Carrey in grappige situaties brengt. Hoewel hij hierbij een beetje de rem zet op zijn mimiek, duurde het tot The Truman Show een jaar later voor Carrey bewees echt te kunnen acteren.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Le refuge (François Ozon, 2009) ARD, 01.20-02.48 uur.

Zoals gewoonlijk maakt de Franse veelfilmer François Ozon het de kijker graag ongemakkelijk, door controversiële acties van zijn hoofdpersonen te tonen zonder ze af te keuren. Hier laat hij bijvoorbeeld de laatste gezamenlijke trip van een verliefd en verslaafd stel zien als toppunt van romantiek, oprechter dan de zogenaamde familieliefde uit het rijke milieu waaruit beiden met gebruik van harddrugs willen ontsnappen. Inmiddels is hij overleden en zij ongepland zwanger. Nog zo'n harde waarheid: niet moederliefde is voor haar de reden het kind op de wereld te zetten, maar het gevoel dat haar overleden vriend op deze manier voortleeft.

Meer over