De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 28 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Brad Pitt in The Assassination of Jesse James... Beeld
Brad Pitt in The Assassination of Jesse James...Beeld

2Doc: Snelwegkerk
NPO 2, 22.55 uur

Documentaire over 'Autobahnkapelletjes' langs de Duitse snelweg, waar passanten een boodschap kunnen achterlaten in wensboeken; vaak onverwachte en intieme ontboezemingen. Diverse verhalen worden verteld in deze film van Elsbeth Fraanje.

Voetbal: KNVB Beker
Veronica, 18.00 uur

Rechtstreekse verslagen van de halve finales in de strijd om de KNVB Beker. Om 18.30 uur wordt in Alkmaar afgetrapt tussen AZ en FC Twente, om 20.45 uur volgt Feyenoord-Willem II in de Kuip, waar 22/4 ook de finale wordt gespeeld.

Doe het lekker zelf
RTL 4, 20.30 uur

Chantal Janzen presenteert nieuw klusprogramma waarin acht hobbyknutselaars het tegen elkaar opnemen. Vanavond moeten ze iets moois maken van fluitketels, raspen, pollepels en borden. Ook gaan ze aan de slag met een hondenhok.

Nederland op film
NPO 2, 20.45 uur

De vierde aflevering in de reeks oude Nederlandse amateurfilmpjes behandelt het verenigingsleven. In het Nederland van de verzuiling hoorde iedereen wel ergens bij: van gereformeerde korfbalverenigingen tot katholieke plattelandsvrouwen.

Zembla
NPO 2, 21.20 uur

Vanavond 'Zakendoen met justitie', over bedrijven als Rabobank en accountancy KPMG die een openbaar strafproces afkochten. Sinds 2004 incasseerde het Openbaar Ministerie ruim 1,1 miljard euro met deze 'hoge en bijzondere transacties'.

The Assassination of Gianni Versace
BBC 2, 22.00 uur

Start van de Amerikaanse misdaadserie over seriemoordenaar Andrew Cunanan (Darren Criss), die in 1997 mode-ontwerper Gianni Versace (Édgar Ramírez) om het leven bracht. Met Penélope Cruz als zus Donatella.

Gelukzoekers (Hanro Smitsman, 2018)
NPO 3, 20.30-22.05 uur.

Voor de Groningse boerenknecht Harko (David Elsendoorn) en zijn collega-hangjongens is het zo klaar als een klontje. Dat lijn 67, de enige bus die hun ontvolkte dorpje nog enigszins met de rest van de wereld verbindt, wordt opgeheven, heeft alles te maken met de komst van een gelukzoekerscentrum. Zo worden asielzoekers consequent genoemd in de stripachtige, maar daarom niet minder wrange, harde en xenofobe wereld van Hanro Smitsmans Gelukzoekers. Aangezien de bus óók langs dat centrum rijdt, en de Syrische bewoners van dat centrum beter kunnen blijven waar ze zitten, moet lijn 67 eraan geloven. Dus, denken onze Groningse, zwaar verveelde jongens: gelukzoekerscentrum weg, bus 67 terug.

Tijd voor molotovcocktails en aan de toegangspoort opgehangen varkenskoppen, terwijl het dorp gesloopt wordt door aardbevingen, de gelukzoekers stuk voor stuk door de marechaussee worden afgevoerd, Harko's moeder (Nanette Edens) knettergek dreigt te worden door de scheur in haar woning én Harko zwaar verliefd wordt op de misschien wel vergeefs op een verblijfsvergunning wachtende Faiza (Jouman Fattal). Tuurlijk wordt hij verliefd; het thema van de telefilms van 2018 is tenslotte romkom. Maar verder is Gelukzoekers, waarin het ook nog wachten is op een talentscout die maar niet komt, nauwelijks voorspelbaar. Dat komt ook doordat regisseur Hanro Smitsman (Broeders, Schemer) en scenaristen Alma Popeyus en Hein Schütz een broertje dood hebben aan politieke correctheid of brave grappen. Ze kunnen de sfeer zonder mokken van vrolijk naar grimmig laten omslaan en hebben een uitstekend gevoel voor effectieve overdrijving. Op wat minder geslaagde meligheid en flauwe plotwendingen na werkt die eigenzinnige aanpak wonderwel in Gelukzoekers. En eerlijk is eerlijk, goede Nederlandse films in dialect zijn extra welkom.

The Assassination of Jesse James...

SBS 9, 20.30-23.45 uur.

(Andrew Dominik, 2007) Jesse James is onder meer dankzij stripheld Lucky Luke uitgegroeid tot de Robin Hood van de westernverhalen: een wilde cowboy die stal van de rijken en gaf aan de armen. Dat het verschil tussen goed en slecht aanmerkelijk grijzer is, toont Andrew Dominik met The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, zoals de volledige titel luidt. Een prachtig gestileerde film, waarin hij mythische personages zorgvuldig afpelt en filmwetten nadrukkelijk aan zijn laars lapt. Zijn duidelijk door het werk van Terrence Malick beïnvloede film oogt als een western, maar voelt als een hedendaagse echo uit een ver verleden. Weerbarstig, traag, ruw, hard, een van de beste films van het vorige decennium. Hoofdrolspeler en producent Brad Pitt, die later ook in Dominiks misdaadfilm Killing Them Softly (2012) speelde, benadrukte tijdens de première dat het weliswaar een film over cowboys is, maar dat hij totaal niet in het westerngenre past. Pitt: 'Het is een film die de legende van Jesse James ontdoet van haar romantiek.'

Skyfall

RTL 7, 20.30-23.30 uur.

(Sam Mendes, 2012) De 23ste officiële Bond-film is mogelijk de beste. Mendes (American Beauty, Road to Perdition, Revolutionary Road) debuteerde ermee als Bond-regisseur en herdefinieerde het genre, dat met al te intense actie wel wat aan inflatie onderhevig was geworden. Skyfall bevat nog steeds veel actie, maar wisselt dat af met mooie, serene momenten, waarin het persoonlijke verleden van de held een rol speelt. De opnamen voor de slotscènes in Schotland zijn betoverend mooi. Behalve regisseur Mendes, die ook de volgende Bond-film Spectre (2015) zou regisseren, tilde ook cameraman Roger Deakins James Bond naar een hoger niveau.

Meer over