De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 23 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Martijn Krabbe, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk tijdens de persviewing van het nieuwe seizoen van de talentenjacht Idols op RTL 5. Beeld anp
Martijn Krabbe, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk tijdens de persviewing van het nieuwe seizoen van de talentenjacht Idols op RTL 5.Beeld anp

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur.

Frénk van der Linden gaat in gesprek met fotograaf Carel van Hees over zijn tentoonstelling Document Nederland, die deze week wordt geopend in het Rijksmuseum. Van Hees fotografeerde jongeren op de rand van volwassenheid.

De laatste downer

NPO 2, 20.25 uur.

Verslaggever Sjoerd onderzoekt of iemand met het downsyndroom betaald werk kan krijgen. Dan is hij niet langer afhankelijk van zijn uitkering voor jonggehandicapten. Ook wordt uitgeplozen wat zorg voor mensen met het downsyndroom kost.

Frénk van der Linden. Beeld anp
Frénk van der Linden.Beeld anp

Idols

RTL 5, 20.30 uur.

Na acht jaar keert Idols terug op tv. Jamai Loman, die in 2002 de eerste editie won, zit nu in de jury met oud-Idols-presentator Martijn Krabbé, zangeres Eva Simons en dj Ronald Molendijk. Ruben Nicolai en Lieke van Lexmond presenteren.

Wild Japan

NPO 2, 20.35 uur.

In aflevering twee van dit drieluik over de Japanse natuur aandacht voor de eilandengroepen in het zuiden. Hier geeft een warme oceaanstroming het onderwaterleven een tropisch tintje, met koraalriffen die reusachtige zeedieren aantrekken.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur.

In 'Hollandse handel' is te zien hoe Heineken goede zaken doet in Ethiopië. De brouwerij ontvangt van de Nederlandse overheid subsidie, waarmee de lokale boeren gerst kunnen verbouwen. Wie profiteert hier het meest van?

Minister Lilianne Ploumen knipt een lintje door voor de bouw van een nieuwe Heineken-brouwerij in het Ethiopische Killinto, op 28 februari 2013. Beeld afp
Minister Lilianne Ploumen knipt een lintje door voor de bouw van een nieuwe Heineken-brouwerij in het Ethiopische Killinto, op 28 februari 2013.Beeld afp

Movies that Matter: Driving with Selvi

NPO 2, 22.55 uur.

Canadese documentaire uit 2015 over de Indiase Selvi, die op haar 14de werd uitgehuwelijkt, werd mishandeld en misbruikt. Ze ontsnapte haar echtgenoot, leerde autorijden en werd de eerste vrouwelijke taxichauffeur in het zuiden van India.

Middle Men (George Gallo, 2009)

RTL 7, 22.05-00.15 uur.

De voortekenen waren goed. Op het festival van Cannes zong de film lekker rond: het sappige verhaal over hoe een stel internetpioniers van begin jaren negentig niet alleen schatrijk werd, maar ook in handen viel van de maffia. Het Amerikaanse vakblad noemde de film een intrigerende kruising tussen Goodfellas en Boogie Nights. Vervolgens gebeurde er echter niks. Middle Men werd in Amerika nog wel in de bioscoop uitgebracht, maar overvleugeld door The Social Network, dat kort erna uitkwam. In Europa belandde de film direct in de dvd-schappen.

Via een omslachtig en lang intro belanden we in de internetpionierstijd in en rond Los Angeles, jaren negentig. Daar krijgen twee intelligente slappelingen een inval - plaatjes van blote vrouwen op internet zetten en daar geld voor vragen - die hen snel rijk maakt. Dom is alleen dat ze een samenwerking zijn aangegaan met de Russische maffia ter plekke. Daarom wordt de verteller en hoofdpersoon Jack Harris (Luke Wilson) ingevlogen, een scharrelaar die bij zichzelf een handig talent heeft ontdekt: bemiddelen tussen ruziënde partijen. Omdat hij als gezinsman niet geassocieerd wil worden met porno, verzint hij nog wat beters dan de twee al deden: een betalingssysteem dat de klant anonimiteit garandeert. Daarmee lopen ze binnen, maar die maffia raken ze niet meer kwijt.

Wat als een tamelijk uitbundige komedie begint, krijgt naarmate de film vordert een steeds serieuzere en grimmigere vorm. Dat gebeurt niet overtuigend - Goodfellas en Boogie Nights blijven ver uit het zicht - maar beslist intrigerend. Niet alleen het chaotische scenario laat je met vraagtekens achter, Middle Men verbaast vooral door de Amerikaans schaamteloze manier waarop in die ranzige omgeving de brave moraal komt bovendrijven en zegeviert.

Backdraft

SBS 9, 20.30-23.10 uur.

(Ron Howard, 1991) De titel van dit brandweermannendrama verwijst naar het verschijnsel dat een brand zich lijkt terug te trekken, maar daarna juist des te explosiever weer tevoorschijn komt. Mooi, levensecht in beeld gebracht door Hollywood-succesregisseur Ron Howard. Backdraft draait naast dit intrigerende spektakel ook om het verhaal van twee broers, gespeeld door William Baldwin en Kurt Russell. In navolging van hun jong gestorven vader - hij was brandweerman en kwam om bij een brand - hebben zij zich aangesloten bij het korps. Goede samenwerking is bij bluswerk essentieel en juist daaraan ontbreekt het bij de broers; ze liggen voortdurend met elkaar overhoop en komen uiteindelijk tegenover elkaar te staan. Ook met Robert De Niro, Jennifer Jason Leigh en Donald Sutherland.

Night Moves

Film 1 Sundance, 21.55-23.45 uur.

(Kelly Reichardt, 2013) Met chirurgische precisie volgt Night Moves de plannen van drie milieuactivisten om een grote stuwdam in de staat Oregon op te blazen. Regisseur Reichardt (Wendy and Lucy, Meek's Cutoff) toont hoe lastig het is om zo veel kunstmest in een keer te kopen, hoe het drietal de gevulde zakken in hun boot sjouwt, hoe de boot te water wordt gelaten en hoe ze in bijna doodse stilte, met slechts de dromerige ambientmuziek van Jeff Grace op de soundtrack, richting hun doel varen. Fraai glijdt de camera achter Reichardts personages aan. Er gebeurt vrijwel niets, maar het levert magnifieke cinema op; moreel ambigu en overlopend van een onnadrukkelijke, zenuwslopende spanning. En dan moet de uitgebreide nasleep nog beginnen.

Meer over