De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 20 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Liam Neeson speelt in de spannende actiefilm Non-Stop een air marshal die mysterieuze sms'jes van een onbekende passagier krijgt. De boodschap: elke 20 minuten zal hij/zij iemand aan boord vermoorden Beeld
Liam Neeson speelt in de spannende actiefilm Non-Stop een air marshal die mysterieuze sms'jes van een onbekende passagier krijgt. De boodschap: elke 20 minuten zal hij/zij iemand aan boord vermoordenBeeld

World's Busiest Cities BBC 2, 21.00 uur

BBC-verslaggevers Dan Snow, Anita Rani en Ade Adepitan storten zich in het gedruis van wereldstad Delhi om te zien hoe dat werkt: samenleven met 26 miljoen stadgenoten. Ze bezoeken een reusachtige markt en nemen een volgepropte metro.

Zembla NPO 2, 21.15 uur

Naar aanleiding van eerdere onthullingen van Zembla over de vervalsing van adoptiepapieren in de jaren tachtig, maken verschillende adoptiekinderen van toen een reis naar hun geboorteland Sri Lanka. Wie waren hun echte moeders?

Radio Gaga CANVAS, 21.15 uur

Radiomakers Joris Hessels en Dominique Van Malder parkeren hun mobiele studio in bedevaartsoord Lourdes. Ze spreken er, onder anderen, met het koppel Francesca en Willy. Zij is blind en hij raakte verlamd na de val van een ladder.

The Detectives BBC 2, 22.00 uur

Echte rechercheurs en echte moordzaken in deze vierdelige documentaireserie uit Manchester. Een jaar lang wordt daar de plaatselijke politie gevolgd, bijvoorbeeld tijdens de klopjacht op een man die zijn zus in huis doodde met een bom.

Angela Merkel - The Unexpected NPO 2, 22.55 uur

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gezien door de ogen van jeugdvrienden, politieke kopstukken en mensen uit haar omgeving. Hoe werkte deze domineesdochter zich op van natuurkundige tot de machtigste vrouw van de wereld?

Angela Merkel: van natuurkundige tot de machtigste vrouw van de wereld Beeld epa
Angela Merkel: van natuurkundige tot de machtigste vrouw van de wereldBeeld epa

Giselle: Belle of the Ballet BBC 2, 00.15 uur

Het verhaal achter het stuk dat de balletwereld radicaal zou veranderen: Giselle, uit 1841. Tamara Rojo, artistiek directeur van het English National Ballet, bekijkt twee uiteenlopende versies uit 2016 en vertelt wat juist Giselle zo bijzonder maakt.

De Marathon (Diederick Koopal, 2012) RTL 8, 20.30-22.45 uur

Geslaagde Nederlandse exponent van het genre waarin de Engelsen uitblinken: de buddyfilm, een komedie met een lach en een traan. Daarin zet een groepje zich, vaak voor een goed doel, aan een schier onmogelijke opgave.

Hier zijn het vier mannen uit de garage van Gerard (Stefan de Walle), die net te horen heeft gekregen dat hij een terminale kankerpatiënt is. Maar dat vertelt hij niemand. De vrienden die, gesponsord, de Rotterdamse marathon gaan lopen, hebben derhalve een ander streven: Gerards garage van de financiële ondergang redden.

Het is een door en door Rotterdamse en bijzonder grappige film. De lol zit in de in fraai Rotterdams accent gesproken dialogen, de overdaad aan gevloek, de platte grappen en het gevit op de hoofdstad. Uitgesproken door een jaloersmakend acteursensemble (onder anderen Ariane Schluter, Frank Lammers, Cynthia Abma, Marcel Hensema en Mimoun Oaïssa), dat zijn plezier niet verbergt. De traan komt voort uit Gerards ziekte en uit de kruisen die zijn collega's met zich meedragen. Wat de film meer maakt dan een aangenaam genrestuk, is de wijze waarop Stefan de Walle zijn warme personage neerzet; sinds De marathon is zijn Gerard de standaard voor de gewone, deugende man.

Tekst gaat verder onder de video.

Spijt! (Dave Schram, 2013) NPO 3, 15.25-16.55 uur

Verfilming van een Carry Sleeroman, iets wat scenarioschrijver Maria Peters en regisseur Dave Schram al vele malen eerder hadden gedaan. Ook nu is het resultaat geolied. Voor het verhaal over puber Jochem, die op school wordt gepest, koos het duo voor het perspectief van de omstanders die toekijken en niets doen, in de personen van klasgenoten David en Vera.

De film had de wind mee, omdat pesten ten tijde van de première volop in de belangstelling stond; de film ging destijds vergezeld van lesmateriaal. Net als in voorgaande jaren wordt de film nu vertoond in de Week Tegen Pesten (18-22 september). Dat het ook gewoon een goede film is, blijkt uit de Europese 'Oscar' die hij in 2014 won: de European Film Academy Young Audience Award.

Tekst gaat verder onder de video.

Non-Stop (Jaume Collet-Serra, 2014) Veronica, 20.30-22.35 uur

Sinds Taken (2009) duikt Liam Neeson voortdurend op als overjarige actieheld-met-tegenzin, gedwongen door belachelijke omstandigheden. In Non-Stop speelt hij een immer gekweld kijkende airmarshal. Zo'n type dat voor de vlucht nog even een slok sterke drank neemt: persoonlijke problemen dus. Uitgerekend hij krijgt te maken met een bijzonder soort kaping tijdens een intercontinentale vlucht: een van de passagiers weet hem door een gesloten netwerk via sms'jes te melden dat elke 20 minuten een dode zal vallen, tenzij een belachelijke som geld op een rekeningnummer wordt gestort.

Regisseur Collet-Serra krijgt voor elkaar wat hem ook al lukte met zijn Neeson-2.0-vehikel Unknown (2011): het blijft gek genoeg vermakelijk, tot aan de ridicule ontknoping. De plotwendingen zijn zo vergezocht dat ze wel moeten verrassen en ze volgen elkaar zo snel op, dat de gapende plotgaten niet eens ergerlijk zijn. De rest van de cast helpt ook met rollen voor Julianne Moore en de latere Oscarwinnares Lupita Nyong'o waardoor het voelt alsof je naar iets beters zit te kijken dan de film in werkelijkheid is.

Tekst gaat verder onder de video.

Meer over