De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 18 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Stil uit de trailer van de documentaire Jonge valken. Beeld YouTube.
Stil uit de trailer van de documentaire Jonge valken.Beeld YouTube.

Designer American Dream
Arte, 21.45 uur

Van Coca-Cola-automaten tot de pakjes sigaretten van Lucky Strike: als iemand het op stoom gekomen droom-Amerika van de jaren veertig en vijftig een gezicht gaf, dan was het wel ontwerper Raymond Loewy. Een portret.

Behind the new frontlines
BBC 2, 22.00 uur

Aflevering 1 van de nieuwe reeks over het Britse leger en de (controversiële) oorlogen die in het buitenland worden uitgevochten. Te zien is hoe de Britten Koerdische soldaten trainen en meedoen aan de slag om het door IS bezette Mosul.

Culture club
Canvas, 22.10 uur

Hoofdgast is de Nederlandse schrijver Herman Koch. Hij komt vertellen over de documentaire die over hem is gemaakt. Componist David Firman schuift aan om het te hebben over de populairste soundtrack aller tijden: die van Titanic.

Jonge valken
Npo 1, 22.15 uur

Een kijkje achter de schermen bij de nieuwste hotels van de familie Van der Valk. Zes achterkleinkinderen van grondlegger Martinus van der Valk openden inmiddels hun eigen vestiging, onder wie de 25-jarige Annabel en dertiger Bill.

(Tekst gaat verder onder video).

Behind the altar
NPO 2, 22.55 uur

Historicus John Dickie bespreekt het uitblijven van een grote schoonmaak in de rooms-katholieke kerk. De paus beloofde op te treden tegen kindermisbruikers, maar volgens Dickie is daar nog weinig van terechtgekomen.

Louis Theroux
BBC 2, 00.15 UUR

Louis Theroux praat in Houston, Texas, met Amerikaanse sekswerkers. De vrouwen vertellen over hun complexe relatie met hun pooiers en Theroux ontmoet de agenten die deze illegale industrie proberen te bestrijden.

Louis Theroux. Beeld anp
Louis Theroux.Beeld anp

La loi du marché (Stéphane Brizé, 2015)
Arte, 22.40-00.05 uur.

Als je het navertelt, kun je er met geen mogelijkheid een indringend verhaal van maken: ontslagen arbeider aanvaardt zijn lot, heeft moeite een lening te krijgen, heeft eindelijk tijd de bovenkant van de keukenkastjes schoon te maken, eet met zijn gezin, danst met zijn vrouw, solliciteert via Skype en gaat uiteindelijk aan de slag als bewaker in een warenhuis, waar bezuinigd moet worden en waar het personeel gestimuleerd wordt collega's te verlinken.

Het is de radicale keuze van regisseur Stéphane Brizé in combinatie met het sterke acteren van hoofdrolspeler Vincent Lindon die van La loi du marché een niet te vergeten ervaring maakt. Lindon geeft zijn personage een zelden eerder vertoonde gelatenheid, die je tegelijk voortdurend doet afvragen wanneer de bom barst. En regisseur Brizé koos ervoor de meeste scènes in lange shots met een nauwelijks bewegende camera op te nemen. Ook als die camera er niet in slaagt de gezichten van de hoofdrolspelers in beeld te krijgen. Maar vooral Lindon ongeschoren gezicht, lang geleden geknipt haar, sjofele kleding is zelfs in die scènes indringend aanwezig. Kijk naar de in al zijn eenvoud prachtige scène waarin hij en zijn vrouw rock-'n-rolldansles krijgen. Ze zeggen niets, de enige die praat is de gek makende dansleraar ('un, deux, trois, qúátre'), maar het echtpaar ondergaat alles met een glimlach. Hoe langer de scène duurt, en hij duurt lang, hoe meer je beseft: hier staan twee mensen die van elkaar houden en die er het beste van maken. La loi du marché zit vol met dit soort scènes: wonderlijk, intrigerend, schitterend.

(Tekst gaat verder onder video).

My Skinny Sister (Sanna Lenken, 2015)
Arte, 20.15-21.45 uur.

Niet ten onrechte 's avonds uitgezonden, deze zogenoemde jeugdfilm; onderwerp, problematiek en vorm zijn voor iedereen aansprekend. De Zweedse film gaat over de 12-jarige Stella, die opkijkt tegen haar oudere zus Katja. De twee zijn allebei kunstschaatsers, maar Katja natuurlijk een veel betere dan Stella. En dan hebben ze ook nog eens een energieke haat-liefdeverhouding. Dus dat Katja een eetstoornis zou kunnen hebben, komt maar moeilijk binnen bij Stella. Het fijne van My Skinny Sister is dat regisseur en scenarioschrijver Sanna Lenken zich op veel meer richt dan alleen die droef stemmende problematiek. Het gaat ook, soms luchtig en opgewekt, over andere zaken: de eerste liefde, puberen, jezelf ontdekken. En over ouders die het goed proberen te doen, maar te gestrest zijn om zich echt om de kinderen te bekommeren. De hoofdrol in dit prijswinnende drama (op het filmfestival van Berlijn) wordt overtuigend gespeeld door Rebecka Josephson, kleindochter van de Zweedse acteergigant Erland Josephson, bekend gezicht uit de films van Ingmar Bergman en Andrej Tarkovski.

(Tekst gaat verder onder video).

Mannenharten (Mark de Cloe, 2013)
RTL 5, 20.30-22.35 uur.

Even de sfeer schetsen: volgens Mannenharten is dit de vleesgeworden vrouwendroom: een afgetrainde, rijke liedjesschrijver (Barry Atsma) die zich stiekem eenzaam voelt, al wordt hij omringd door ondergoedmodellen. Hij is een van de vijf personages die in de kerstromkom op zoek gaan naar de liefde. Een teveel aan verhaallijnen, een overdaad aan personages, te weinig romantiek en te weinig komedie, maar wel een fijne cast, met naast Atsma onder anderen Hadewych Minis, Georgina Verbaan, Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger en Katja Herbers. Die laatste speelt ook de hoofdrol in de romkom Weg van jou, vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen.

Meer over