De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 16 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Vanavond bij Argos tv - Medialogica: een reconstructie van de 'mediaslag om het Maagdenhuis.' Beeld anp
Vanavond bij Argos tv - Medialogica: een reconstructie van de 'mediaslag om het Maagdenhuis.'Beeld anp

CL: Barcelona-Arsenal

SBS 6, 20.00 uur.

Rechtstreeks verslag vanuit Camp Nou, waar Barcelona er in de return tegen Arsenal comfortabel voor staat: de heenwedstrijd werd gewonnen met 0-2, door twee goals van Messi. Kunnen de Engelsen hun achterstand nog goedmaken?

De laatste Downer

NPO 2, 20.25 uur.

Reportageserie waarin Sjoerd en Eveline, verslaggevers met het syndroom van Down, met presentator Jos de Jager onderzoeken of er, met de NIPT-test voor alle zwangere vrouwen in aantocht, nog een toekomst is voor mensen met Down.

Battle on the dancefloor

RTL 5, 20.30 uur.

Tijd voor de finale van deze danswedstrijd, waarin groepen dansers het tegen elkaar opnemen. De groepen Avant Garde en The Majorzz zijn al geplaatst, en daar komt nog één finalist bij. Wie wint de titel én een optreden in de Ziggo Dome?

Juryleden Timor Steffens, Pip Pellens en Dan Karaty van het dansprogramma Battle On The Dancefloor Beeld anp
Juryleden Timor Steffens, Pip Pellens en Dan Karaty van het dansprogramma Battle On The DancefloorBeeld anp

Wild Japan

NPO 1, 20.35 uur.

In het eerste deel van dit drieluik over de natuur van Japan volgen we het dierenleven in en rond het vulkanische gebergte van Honshu, het grootste eiland van Japan. Er zijn zwarte beren, makaken, vuurvliegjes en de bijzondere Japanse bosgems.

Zembla Internationaal

NPO 2, 21.15 uur.

Blik achter de schermen van het Noorse comité dat de Nobelprijs voor de Vrede uitreikt. Centraal staat de prijs van 2010, toegekend aan de Chinese dissident Liu Xiaobo, waarop China alle diplomatieke banden met Noorwegen bevroor.

Liu Xiaobo bij een expositie van het Nobel Peace Center in Oslo in 2010. Beeld afp
Liu Xiaobo bij een expositie van het Nobel Peace Center in Oslo in 2010.Beeld afp

Argos tv - Medialogica

NPO 2, 23.00 uur.

Reconstructie van de 'mediaslag om het Maagdenhuis'. In februari 2015 bezetten studenten het Amsterdamse Maagdenhuis, als frontale aanval op het rendementsdenken. De studenten trokken meer media-aandacht dan de UvA-bestuurders.

Star Trek into Darkness (J.J. Abrams, 2013)

RTL 7, 20.30-23.05 uur.

De twaalfde Star Trek-film draait om de hechte band tussen de gezagvoerders Kirk en Spock én om de frontale botsing tussen emotie en verstand. Dat Kirk zich tijdens een reddingsoperatie door zijn vriendschappelijke gevoelens voor Spock laat leiden, komt hem in Star Trek into Darkness op zware reprimandes te staan. Die schorsing blijkt evenwel weinig voor te stellen wanneer de griezelige ex-agent John Harrison enkele terroristische aanslagen pleegt en zich op de Klingonplaneet Kronos verschanst. Kirk krijgt de opdracht om met de Enterprise achter Harrison aan te reizen en hem vanaf veilige hoogte te vernietigen. Maar heeft Harrison geen recht op een eerlijk proces?

Lange tijd klopt vrijwel alles aan Star Trek into Darkness: morele dilemma's, gevatte dialogen, heldenmoed en bulderende actiescènes worden versmolten tot virtuoos 3D- en IMAX-vertier. Chris Pine (Kirk) en Zachary Quinto (Spock) zijn leuk samen en het ritje langs de vertrouwde Star Trek-personages is net zo prikkelend als de nauwelijks verholen verwijzingen die regisseur J.J. Abrams en zijn drie scenaristen naar onze eigen tijd maken. Abrams, die ook de vorige Star Trek-film uit 2009 regisseerde en vorig jaar verantwoordelijk was voor Star Wars: The Force Awakens, brengt de verwoesting van het Britse Star Fleet-archief met veel 9/11-gevoel in beeld. Dat Harrison - geweldig vilein-ijzige rol van Benedict Cumberbatch - op Kronos in een onbewoond grottenstelsel onderduikt, maakt hem meteen een soort sf-Osama bin Laden; al nestelt het kwaad misschien eerder in de gelederen van de Star Fleet zelf dan dat sprake is van een dreiging van buitenaf. Op weg naar het einde verliest de film zich te veel in onwaarschijnlijkheden, warrige verhaalwendingen en bombarie om het hoge niveau vol te houden. En dan moeten de tranen van Spock nog komen.

Slow West (John Maclean, 2015)

Film 1 Premiere, 22.10-23.30 uur.

De 16-jarige dromer Jay (Kodi Smit-McPhee) reist smoorverliefd zijn buurmeisje achterna in het Amerika van 1870. Een gebied waar je wordt omgelegd voor een dollar, weet Silas (Michael Fassbender) die hem onder zijn hoede neemt, maar Jay ziet dat anders. Geweldig, zelfverzekerd debuut van John Maclean: een zwartkomische roadmovie die weet te verrassen en bijna romantisch camerawerk afwisselt met bloederig geweld. Het is een pleidooi tegen cynisme en een complex verhaal over menselijke natuur en mythologisering.

Flesh+Blood (Paul Verhoeven, 1985)

Net 5, 22.40-01.10 uur.

Paul Verhoevens eerste Engelstalige, in de VS lauw ontvangen film, waarvoor hij en scenarist Gerard Soeteman het idee al bedachten toen ze in 1969 hun tv-ridderserie Floris maakten. Net als in die serie speelt Rutger Hauer de hoofdrol in Flesh+Blood, als huurling Martin, die omstreeks 1500 wellustig wraak neemt wanneer een edelman hem niet wil betalen. Martin ontvoert diens aanstaande schoondochter Agnes (Jennifer Jason Leigh). Ondanks alle gruwelen die haar vervolgens overkomen, sluit Agnes zich aan bij Martins team. Veel Verhoeveniaanse seks en geweld in dit spektakel, dat in Spanje werd gedraaid en op het Nederlands Filmfestival Gouden Kalveren won voor de Beste Film en de Beste Regie. Verhoeven zelf was niet helemaal tevreden over het eindresultaat: hij had zich vooral op de verstandhouding tussen Martin en commandant Hawkwood (Jack Thompson) willen richten, maar moest van studio Orion Pictures de liefdesdriehoek rond Agnes toevoegen. 'Het falen van Flesh+Blood was een goede les: sluit nooit compromissen over de belangrijkste verhaallijn van een script', aldus Verhoeven.

Meer over