De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 7 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Logan Lerman, Ezra Miller en Emma Watson in The perks of Being a Wallflower. Beeld
Logan Lerman, Ezra Miller en Emma Watson in The perks of Being a Wallflower.Beeld

Witse
NPO 1, 20.30 uur

Het negende en laatste seizoen van de populaire Vlaamse politieserie rond commissaris Witse (Hubert Damen). 'Tattoo Tim' wordt dood aangetroffen in zijn eigen zaak. Een getuige wijst Witse in de richting van een agressieve klant.

Reizen Waes
NPO 3, 20.30 uur

De avontuurlijke Vlaamse presentator Tom Waes verkent dit keer de noordelijke staten van de VS. Hij rijdt van North Dakota door Montana en Idaho richting de westkust. Het zijn dunbevolkte staten waar je maar weinig toeristen tegen het lijf loopt.

De schatkamer van de Veluwe
NPO 2, 21.05 uur

Herhaling van de de documentaire die Ruben Smit in 2016 maakte over het Nationale Park De Hoge Veluwe. Door de seizoenen heen zoekt hij naar het verhaal van de heikikker, de witsnuitlibel, het gentiaanblauwtje, de moeflon en de raaf.

College Tour
NPO 3, 21.20 uur

Twan Huys presenteert een nieuwe reeks (inter)nationale beroemdheden die zich laten ondervragen door studenten. Afgelopen weekend werd de Britse popzanger Ed Sheeran geïnterviewd, vlak voor zijn optreden in de Ziggo Dome.

Britse zanger Ed Sheeran in de Ziggo Dome op 3 april Beeld epa
Britse zanger Ed Sheeran in de Ziggo Dome op 3 aprilBeeld epa

Natural World
BBC 2, 22.00 uur

Sir David Attenborough stort zich in de leefwereld van het reuzengordeldier. De Brit reist af naar de Pantanal in Brazilië, waar hij ziet hoe het zeldzame reuzengordeldier samenleeft met de andere dieren in dit enorme draslandgebied.

Ed Sheeran live
NPO 3, 22.10 uur

Na College Tour zien we Ed Sheeran nogmaals, in deze opname van het zijn concert in het Wembley in London in 2015 Sheeran stond daar voor 80 duizend fans, maar trad gewoon in zijn eentje op met slechts een gitaar en een effectpedaal.

The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky, 2012)
NPO 3, 23.15-00.55 uur.

Schrijver en regisseur Stephen Chbosky baseerde The Perks of Being a Wallflower op zijn gelijknamige cultboek uit 1999 over drie buitenbeentjes op een middelbare school. Pas elf jaar later, toen young-adultboeken een hype werden in Nederland, verscheen het hier onder de titel De belevenissen van een muurbloem. In thuisland Amerika werd het boek op enkele scholen verboden (seks, drugs, u kent het wel), waardoor het verhaal door de marketeers van de literaire wereld gretig als controversieel werd bestempeld. Deze verfilming is wat dat betreft vrij netjes. Zo'n verhaal over dolende tieners die worstelen met hun emoties en de wereld om hen heen is bijna een filmcliché, zoveel thematisch gerelateerde klassiekers met getroebleerde jonge hoofdpersonages zijn er inmiddels verschenen. Maar Chbosky verzamelde een nieuwe generatie acteurs die zijn persoonlijke verhaal vol gekke details (het drietal is pas echt vrij tijdens het publiekelijk naspelen van The Rocky Horror Picture Show) boven dat cliché uittilt. De eenzame nerd Charlie wordt knap gelaagd gespeeld door talent Logan Lerman en Emma Watson maakt als de dwarse en tikje pretentieuze Sam indruk in haar eerste volwassen hoofdrol sinds Harry Potter. Het sterkst is de al even jonge Ezra Miller (tijdens de opnamen 17 jaar oud) als de flamboyante zittenblijver Patrick, die het hoge niveau waarmee hij een jaar eerder doorbrak in We Need to Talk about Kevin met ogenschijnlijk gemak vasthoudt. The Perks of Being a Wallflower is een potentieel zwaarmoedige film, kort na Chbosky's eigen middelbareschooltijd geschreven, die magnifiek luchtig wordt opgediend. Een verhaal dat de dromerige naïviteit, die maar al te vaak lijkt voorbehouden aan tieners, invoelbaar maakt.

Jagten (Thomas Vinterberg, 2012)
Canvas, 22.05-23.55 uur.

Hoewel hij na zijn fenomenale Festen (1998) gestaag is blijven doorfilmen, was regisseur Thomas Vinterberg, gevormd door de Dogma-groep, al door menigeen afgeschreven. In 2010 gold daarom het diepzwarte, ijzersterke Submarino als een comeback. Twee jaar later overtrof de Deen dat met het beangstigende drama Jagten, dat hoog op alle lijstjes prijkte. Terecht, want het verhaal over de zachtaardige kleuter leider Lucas (de zoveelste glansrol van Mads Mikkelsen) die moet ervaren tot welke gruwelijkheden massahysterie kan leiden, is door Vinterberg zo gefilmd dat het voelt alsof je keel langzaam dichtgedrukt wordt.

The Angels' Share (Ken Loach, 2012)
NPO 2, 23.00-00.40 uur.

De Engelse filmmaker Ken Loach (1936) bouwt vrijwel zijn hele leven aan een indrukwekkend oeuvre vol kitchen sink drama's: in- en in Britse films waarin mensen uit de onderklasse hun onvrede botvieren en meestal tragischer eindigen dan ze begonnen. In The Angels' Share is dat Robbie (Paul Brannigan, voormalig bajesklant zonder acteerervaring) uit Glasgow, die een stevige taakstraf krijgt nadat hij iemand in elkaar heeft gerost. Zijn redding is reclasseringsambtenaar Harry (John Henshaw), die hem uit goede wil meeneemt naar een veiling van chique whisky. Daar ontpopt Robbie zich zowaar tot whiskyconnaisseur. Hij beraamt een ogenschijnlijk onmogelijke missie: peperdure whisky jatten uit een pittoreske distilleerderij, om die aangelengd aan snobisten te verkopen. Voor je het weet is The Angels' Share een on-Loachiaanse feelgoodfilm, opgenomen in de fotogenieke heuvels van Schotland, waarin vrolijk wordt afgerekend met de humbug die rond whisky hangt. Al zou Loach Loach niet zijn als hij de gevolgen van Robbies eerdere daden niet even zou laten terugkomen.

Meer over