De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 27 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee in The Road Beeld
Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee in The RoadBeeld

The Road (John Hillcoat, 2009)

Canvas, 22.05-23.55 uur.

De vader legt het pistool in de hand van zijn zoontje, bij wijze van oefening: als het niet anders kan, moet hij de loop in zijn mond steken en de trekker overhalen. Het is een van de beklemmendste scènes van John Hillcoats The Road, naar de gelijknamige roman uit 2006 van Cormac McCarthy. Misschien dat we door alle apocalyps-films en -series onderhand gewend zijn aan met wrakken bezaaide snelwegen, verwoeste torenflats en woekerend straatvuil. Maar zulke onpersoonlijke beelden kunnen onmogelijk op tegen het tafereel van een vader die zijn zoontje leert hoe je een gat in je hersens schiet. Afgezien van de moeite die het Hillcoat kostte om de productie voltooid en uitgebracht te krijgen, zal de bewerking van het boek lastig zijn geweest. En dan nog niet eens vanwege het decor, dat Hillcoat grotendeels kant-en-klaar aantrof in winters Pittsburgh, maar wel vanwege McCarthy's naar poëzie neigende, maar strenge taalgebruik. Verstandig dus van Hillcoat en scenarist Joe Penhall om niet naar het filmisch equivalent van die mysterieuze stijl te zoeken. Ze hebben de plot grotendeels ongewijzigd gelaten; welke catastrofe precies heeft plaatsgevonden, laat ook Hillcoat in het midden. Hoe gruwelijk, triest en spannend The Road ook mag zijn, het draait in de eerste plaats om de onbreekbare band tussen de hoofdpersonages. De acteurs zijn een zegen: vanaf hun allereerste scène overtuigen Viggo Mortensen (Eastern Promises) en de 13-jarige Kodi Smit-McPhee volkomen als ouder en kind.

Studio sport: schaatsen

NPO 1, 16.30 uur.

In Berlijn worden dit weekend de wereldbekerwedstrijden gereden. Voor de Nederlanders is een ticket te verdienen voor het WK Sprint. Op dag één staat bij de vrouwen zowel de 500 als 1000 meter sprint op het programma. De NOS doet verslag.

Louis Theroux: A different brain

NPO 3, 20.30 uur.

In het Britse Wakefield bezoekt Louis Theroux de Brain Injury Rehabilitation Trust-kliniek. In deze reportage uit 2016 spreekt hij met mensen die hersenletsel hebben opgelopen en sindsdien niet meer hetzelfde zijn.

Het was oorlog

NPO 2, 21.05 uur.

Diederik van Vleuten presenteert een documentairevierluik over mensen die door WOII veranderden in schurken of helden. In aflevering één is te zien hoe de joodse Ans van Dijk werd gedwongen joden én verzetsmensen te verraden.

Diederik van Vleuten Beeld anp
Diederik van VleutenBeeld anp

Ik vertrek

NPO 1, 21.25 uur.

Zeven jaar geleden was te zien hoe de familie Best naar het Franse Gannat vertrok om een oude watertoren om te toveren tot vakantieparadijs. Anno 2017 is de situatie ingrijpend veranderd: Hans en José zijn na 27 jaar huwelijk uit elkaar.

TreurTeeVee

NPO 3, 21.40 uur.

Derde aflevering,'Business', van een absurdistische serie door theatergroep Circus Treurdier. Uusbief, de burgerlijkste man van de stad, werkt in een torenhoge wolkenkrabber, waar hij wordt afgebeuld door zijn sexy bazin Avrillia.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur.

Graham Norton praat over Trainspotting 2, het vervolg op de hitfilm uit 1996 over een Schotse vriendenclub. Regisseur Danny Boyle en hoofdrolspelers Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle en Ewen Bremner zitten op de bank.

Gran Torino (Clint Eastwood, 2008)

Veronica, 20.30-22.50 uur.

Uitgebalanceerd drama over de verbitterde Korea-veteraan Kowalski (Eastwood) die niets moet hebben van zijn allochtone buren. Natuurlijk ontstaat er toch een nukkige vriendschap tussen hem en de buurjongen. Het was vast heerlijk voor Eastwood om zo'n in essentie goed mens te spelen én te mogen vloeken. Het zijn niet alleen de knarsend uitgesproken teksten die Gran Torino soms kortstondig veranderen in Dirty Harry6, maar vooral de close-ups van Eastwoods gezicht: op zo'n moment lijkt dat alleen te bestaan uit strakke kaken en die angstaanjagend blauwe ogen en acht je de acteur én zijn personage tot alles in staat.

Moulin Rouge! (Baz Luhrmann, 2001)

NPO 3, 22.15-00.15 uur.

Succesfilm volgens het principe waarop Australiër Luhrmann (Romeo + Juliet, The Great Gatsby) patent heeft: een mager verhaal verpakt in oogverblindend spektakel. Voor Moulin Rouge ripte hij het verhaal over de liefde tussen een jonge schrijver (Ewan McGregor) en een courtisane (Nicole Kidman) en verpakte het in muziek- en filmcitaten.

Goodfellas (Martin Scorsese, 1990)

SBS 9, 22.35-00.25 uur.

Het briljante en nog altijd modern ogende misdaadepos Goodfellas volgt misdadiger Henry Hill (Ray Liotta) van de eerste diefstal in zijn jeugd in de jaren vijftig, tot het moment dat hij, in de jaren tachtig, een nieuwe identiteit krijgt omdat hij tegen zijn oude maffiavrienden getuigt. Scorsese gebruikt muziek om het tijdsverloop aan te geven. Bij Hills eerste liefde draait Scorsese nog brave nummers als Then He Kissed Me van The Crystals; bij zijn eerste successen in de maffia Leader of the Pack van The Shangri-Las. Als Hill ten onder dreigt te gaan aan de wilde jaren zestig, klinkt Gimme Shelter en bij cocaïnegebruik hoort Frosty the Snow Man.

Meer over