De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 25 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Fragment uit Singin' in the Rain. Beeld
Fragment uit Singin' in the Rain.Beeld

Kunststof NPO Radio 1, 19.00 uur

Veel Matthäus Passion vanavond: op de radio interviewt Petra Possel muziekjournaliste Mischa Spel over haar boek De Matthäus-Passion, wat Bachs meesterwerk je vertelt als je weet waar je op moet letten, over de sleutels tot het genie van Bach.

Altviolist Pieter Roosenschoon van het Concertgebouw Kamerorkest voorafgaand aan de uitvoering van de Matthäus Passion in de Pieterskerk in Leiden, 2012. Beeld Jerry Lampton
Altviolist Pieter Roosenschoon van het Concertgebouw Kamerorkest voorafgaand aan de uitvoering van de Matthäus Passion in de Pieterskerk in Leiden, 2012.Beeld Jerry Lampton

Matthäus Passion NPO 2, 19.10 uur

Voor wie liever naar het meesterwerk zelf luistert, zendt de EO een een uitvoering van de Matthäus Passion uit. In de Pieterskerk te Leiden wordt het stuk uitgevoerd door het Ars Musica koor en orkest onder leiding van Patrick van der Linden.

Nederland-Frankrijk SBS 6, 20.00 uur

Rechtstreeks verslag vanuit de Amsterdam Arena van de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk, dat deze zomer wel deelneemt aan het EK in eigen land. Oranje speelt pas in september weer een officiële wedstrijd.

Andere Tijden Sport NPO 1, 22.25 uur

Herhaling van de aflevering over Romario, Samba in Eindhoven. De onbekende Braziliaanse voetballer werd in 1988 door PSV per toeval op de kop getikt en groeide al snel uit tot de volgens velen beste speler die de club ooit heeft gehad.

Romario in actie voor PSV, 1993. Beeld Marcel Antonisse
Romario in actie voor PSV, 1993.Beeld Marcel Antonisse

Die Wiedergeburt des Mammuts Arte, 23.15 uur

De wolharige mammoet heerste duizenden jaren over de toendra van Siberië. Deze documentaire volgt Russische onderzoekers die het uitgestorven dier proberen te klonen door mammoetgenen te mengen met die van een Aziatische olifant.

The Graham Norton Show BBC 1, 23.25 uur

Een special rond Batman v Superman, de superheldenfilm die door critici vrijwel unaniem de grond in wordt geboord. Te gast zijn hoofdrolspelers Ben Affleck (Batman), Henry Cavill (Superman) en Amy Adams (Lois Lane).

Singin' in the Rain

(Gene Kelly, Stanley Donen, 1952) Ultieme feestdagenfilm die zich met Pasen even lekker laat zien als met Kerst. Grote sterren (Gene Kelly, Debbie Reynolds, Rita Moreno, Donald O'Connor, Jean Hagen) en beroemde scènes in deze musical der musicals. En een satire op het Hollywood-opportunisme. Wanneer de filmindustrie overgaat van stil naar geluid, lijkt het liefje van filmster Gene Kelly, Debbie Reynolds, meer geschikt voor een rol dan zijn tegenspeelster Jean Hagen, die blijkt voorzien van een schuurpapierstem. Maar dat is uiteraard buiten de waard gerekend.

BBC 2, 14.35-16.15 uur.

The Tourist

(Florian Henckel von Donnersmarck, 2010) Na jubel voor Das Leben der Anderen werd regisseur Henckel von Donnersmarcks opvolger eensgezind neergesabeld. Grotendeels terecht: het James Bond-achtige The Tourist is zichtbaar verzopen in concessies en compromissen, met een ongeloofwaardig resultaat. En toch en toch. Het is net als met een matige Bond: je weet terwijl je kijkt dat het niet goed is, maar je verveelt je geen moment. Tegen het altijd spectaculaire decor van Venetië probeert een docent met een gebroken hart (Johnny Depp) over zijn liefdesverdriet heen te komen terwijl hij wordt gebruikt door een stijlvolle mysterieuze vrouw (Angelina Jolie) die allerlei achtervolgers van zich af moet schudden.

RTL 5, 20.30-22.30 uur.

The Lunchbox

(Ritesh Batra, 2013) Dabawalas heten ze, de vijfduizend mannen die in de Indiase stad Bombay de thuisgekookte, warme lunch van moeder de vrouw bij hun werkende echtgenoten afleveren. Een geweldig systeem. Op een miljoen lunchboxen wordt er slechts één verkeerd bezorgd, berekenden wiskundigen van Harvard. The Lunchbox volgt juist die ene verloren maaltijd, die in voorzichtig contact resulteert tussen een bijna gepensioneerde, grommerige weduwnaar en de vrouw die met die lunchbox juist haar man had willen terugveroveren. Ontroerend en licht melancholiek drama.

NPO 2, 23.30-01.10 uur.

Meer over