De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 23 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Eric Cantona in Looking for Eric van Loach. Beeld
Eric Cantona in Looking for Eric van Loach.Beeld

Zo'n zin in Kerst NPO 3, 20.30 UUR

De EO zoekt 'kitschvrij' naar de kracht van het Kerstfeest. Op voormalig zenderpark Radio Kootwijk op de Veluwe praat foodie Wilbert van de Kamp over duurzaam dineren. Improvisatieacteur Andries Tunru verzint een alternatieve kerststal.

Wild Tales from the Village BBC 2, 20.30 UUR

Een jaar uit het leven van steenmarters, muizen, wilde zwijnen en eekhoorns vlak bij een Frans dorpje. De dieren proberen te profiteren van de lekkernijen uit de buurt, zonder te worden gesnapt. De voice-over is van de Franse acteur Tchéky Karyo.

Erica op reis NPO 1, 22.20 UUR

Erica Terpstra is deze aflevering in een tattooshop in Israël waar pelgrims al eeuwenlang religieuze voorstellingen op hun lichaam laten zetten. Ook bezoekt ze een school waar Arabische en Israëlische kinderen samen in de klas zitten.

Erica op Reis in Japan Beeld anp
Erica op Reis in JapanBeeld anp

Mr. Dynamite ARTE, 22.30 uur

Een terugblik op het leven van The Hardest Working Man in Show Business, James Brown. Na een jeugd vol verwaarlozing en armoede, groeide hij uit tot een der invloedrijkste artiesten van de 20ste eeuw. Mick Jagger is mede-producent.

The Rolling Stones Olé Olé Olé CANVAS, 23.10 UUR

Een reis in het spoor van Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood en Charlie Watts door Zuid-Amerika. Afgelopen voorjaar traden de Stones op in twaalf landen. Hoogtepunt was het concert voor 1,2 miljoen toeschouwers in Havana, Cuba.

The Graham Norton Show BBC 1, 23.35 UUR

Acteurs Will Smith, Helen Mirren en Naomie Harris vertellen over hun nieuwe feestdagenfilm Collateral Beauty. Ook Martin Freeman is te gast. Hij is binnenkort te zien in het vierde seizoen van Sherlock. Katie Melua zingt The Little Swallow.

Graham Norton tijdens de British Fashion Award Beeld epa
Graham Norton tijdens de British Fashion AwardBeeld epa

Looking for Eric (Ken Loach, 2009) NPO 2, 22.55-00.45 uur.

Regisseur Ken Loach (80), wiens bescheiden hit I, Daniel Blake momenteel in de filmtheaters te zien is, laat in Looking for Eric op volstrekt vanzelfsprekende wijze zijn welbekende sociaal realistische verhaal insteek versmelten met magie. Het mooie drama verhaalt over de emotioneel instabiele postbode Eric, gespeeld door de gerenommeerde Britse acteur Steve Evets, die hulp krijgt van een denkbeeldige vriend: de voetbalgod Eric Cantona. Met adviezen als 'de nobelste wraak is vergiffenis' of 'hij die alle gevaren voorziet, gaat nooit de zee op', fungeert Cantona, die op wonderlijke wijze zichzelf speelt, als een wandelend zelfhulpboek. Het zijn juist die staccato uitgesproken zinnetjes die het optreden van de acterende voetballer een knap gevoel van oprechtheid geven.

Gremlins (Joe Dante, 1984) Veronica, 20.30-22.40 uur.

Genreconventies? Regisseur Joe Dante, een protegé van Steven Spielberg, heeft er gedurende zijn filmcarrière altijd een gezonde dosis lak aan gehad. Horror, komedie, sciencefiction en fantasy kneedt hij kundig en speels tot smakelijke hapjes pulpcinema.

Met Piranha (1978), zijn antwoord op Jaws, The Howling (1981) en doorbraakfilm Gremlins (1984) liggen zijn hoogtijdagen inmiddels in een ver verleden, maar het is een genot om laatstgenoemde af en toe op tv te kijken. Het fundament van zijn sardonische, anarchistische horrorkomedie over een pluizig beestje dat, als-ie nat wordt, in een zichzelf razendsnel vermenigvuldigend monstertje verandert, vond Dante in het eerste kinderboek van Roald Dahl.

In 1942 begon Dahl te werken aan een verhaal over 'gremlins', een term die RAF-piloten gebruikten voor mythische wezentjes die mechanische problemen veroorzaakten. Het belandde uiteindelijk bij Walt Disney, die zich geïnteresseerd toonde in een verfilming. The Gremlins werd in boekvorm uitgegeven, maar de film die er in 1984 kwam, was volgens Dante maar heel in de verte op Dahls roman gebaseerd. Het zes jaar later verschenen Gremlins 2: The New Batch, ook geregisseerd door Dante, wordt eveneens vanavond uitgezonden, na afloop van dit origineel.

The Lord of the Rings: The Two Towers (Peter Jackson, 2002) SBS 6, 20.30-01.25 uur (onderbroken door Hart van Nederland).

Het tweede deel van de overrompelende trilogie is een duistere film. De vrolijke beelden van Hobbiton, waarmee deel 1 opende, lijken uit een andere wereld afkomstig, en een eindoverwinning op de zwarte vorst Sauron is nog ver weg. De leden van het opgesplitste Genootschap van de Ring spoeden zich van de ene beproeving naar de volgende. Drie uur ontberingen, zonder kop of staart het lijkt een heilloze onderneming, maar Jackson kwam er ruimschoots mee weg.

Een scène uit The Two Towers Beeld ap
Een scène uit The Two TowersBeeld ap

And Now for Something Completely Different (Ian McNaughton, 1971) BBC 2, 01.05-02.30 uur.

Nog voor hun beroemde films The Holy Grail, Life of Brian en The Meaning of Life kwam het Britse Monty Python-gezelschap met deze serie sketches, deels verzameld uit het bekende televisiewerk van Monty Python's Flying Circus, met de beklimming van de Kilimanjaro als rode draad.

Meer over