De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 22 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Presentator Twan Huys van Collegetour. Beeld anp
Presentator Twan Huys van Collegetour.Beeld anp

Chimère (Kaweh Modiri, 2017)

Regisseur Kaweh Modiri, geboren in Iran en woonachtig in Nederland, vertelt verhalen vanuit het perspectief van de buitenstaander. Zijn vorig jaar verschenen speelfilmdebuut Bodkin Ras gaat over een Iraans-Nederlandse jongen die in een Schots dorpje tussen de rauwdouwers in een heftige kroeg verzeild raakt. Modiri filmde tussen documentaire en fictie: tussen de échte Schotse outcasts ging hij via zijn fictieve hoofdpersonage op zoek naar het gevoel van ontheemding.

Datzelfde gevoel vormt de ziel van zijn zeer fraaie 40 minuten durende film Chimère, de laatste aflevering van de One Night Stand-serie van 2017, een project waarmee jonge regisseurs en scenaristen met behulp van de publieke omroep middellange films kunnen maken. Maar er is ook een groot verschil: waar Bodkin Ras stevig geworteld bleef in realisme, duwt Modiri zijn Chimère met zachte hand richting een grillige gedroomde realiteit. Daarmee maakte hij met stip de meest uitdagende One Night Stand van dit jaar.

In Chimère - dat zoiets betekent als vertekening of waanvoorstelling - volgen we de jonge Milad (Shahine el Hamus) tijdens een dagje op de kermis met zijn vriendin Sali en haar zusje Elena. Milad ervaart de wereld wat dromerig, alsof hij er niet echt onderdeel van uitmaakt. Pratend tegen zichzelf voor de spiegel probeert hij een beetje te landen: 'De wereld is normaal en dat ben jij ook.' Maar de wereld zal nooit helemaal normaal zijn als je de buitenstaander bent, vertelt de film in de hallucinante scènes die volgen. Er verschijnen mannen met honden, Milad belandt in een huis bij een vreemd kunstenaarsstel en hij raakt verdwaald zoals doorgaans alleen personages in films van David Lynch verdwalen: in zijn onderbewuste, waar Modiri de krachtigste beelden vindt om de ontworteling van zijn hoofdpersonage voelbaar te maken.

Dat betekent ook dat Chimère niet voor iedereen is weggelegd. Modiri biedt niet het heldere, hapklare verhaal waar de meeste One Night Stands patent op hebben. Maar wie zich eraan overgeeft, wordt beloond met een portie onversneden beeldpoëzie.

NPO3, 21.20-22.00 uur.

(Tekst gaat verder onder afbeelding).

Renée Fokker en Shahine El-Hamus (op de rug gezien) in Chimère. Beeld RV
Renée Fokker en Shahine El-Hamus (op de rug gezien) in Chimère.Beeld RV

Bright

(David Ayer, 2017) De eerste echte Netflixblockbuster - budget: 100 miljoen dollar - is een tamelijk onnozele en bovenal extreem rommelig vertelde fantasyfilm over een alternatief universum waarin mensen leven en werken naast elven, orks en feeën. Will Smith speelt een politieagent die met een ork (Joel Edgerton) een mystieke strijd rond het voortbestaan van de wereld moet zien te voorkomen, maar de film van regisseur David Ayer (vorig jaar ook al niet bijster gelukkig als de man achter Suicide Squad) blijft hangen in opzichtige referenties naar hedendaagse segregatie, racisme en ongelijkheid.

Netflix, vanaf vandaag.

Mr. Turner

(Mike Leigh, 2014) Historische film van de man die naam maakte met felrealistische films (Vera Drake, Naked). Mr. Turner is een boeiende biografie van de Engelse schilder William Turner (1775-1851), die zich eens tijdens een storm liet vastbinden aan de mast van een schip: zo kon hij de woeste golven beter bestuderen. Uiteraard zit de scène in de film, maar zo vormgegeven dat het ook fantasie zou kunnen zijn. Er is over het privéleven van de beroemde schilder weinig bekend. Toch slaagt Leigh erin een verre van clichématig portret te schetsen van Turner, de briljante, ruimhartige, maar ook knorrige en vaak ronduit lompe kunstenaar. Formidabel belichaamd door Timothy Spall, die ervoor in Cannes werd bekroond.

NPO2, 23.00-01.20 uur.

Endeavour Morse EEN, 20.40 UUR

De jonge Endeavour Morse doet onderzoek naar de verdachte dood van meerdere patiënten in het plaatselijke ziekenhuis. Zou topcrimineel en stergetuige Terence Bakewell - die óók in het ziekenhuis ligt - de volgende zijn?

College Tour NPO 2, 21.05 UUR

In het DeLaMar Theater ontvangt Twan Huys komiek, presentator en acteur André van Duin. Samen met een zaal vol studenten bespreken ze vijftig jaar succesnummers en Van Duins tweede jeugd op televisie bij Omroep MAX.

The Ultimate Disco Movie BBC 2, 22.00 UUR

Discofilm Saturday Night Fever bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd met een gloednieuwe making of. Acteur John Travolta en BeeGee Barry Gibb vertellen sterke verhalen, onder andere over die keer dat de maffia op de stoep stond.

The Joy of the Bee Gees BBC 2, 23.10 UUR

Het verhaal van de muzikale broers Maurice, Robin en Barry Gibb. Ze begonnen als tienersterren in Australië, waren wereldwijd de nummer 1 in de disco, belandden in het verdomhoekje en kropen daar ook weer uit.

David Gilmour At Pompeii ARTE, 23.15 UUR

In het Romeinse amfitheater in Pompeii brengt gitarist David Gilmour live lasers en hits. Van One of these Days tot The Great Gig in the Sky. 45 jaar eerder speelde Gilmour, samen met de rest van Pink Floyd, het amfitheater al eens plat.

(Tekst gaat verder onder video).

The Graham Norton Show BBC 1, 23.40 UUR

In zijn kerstshow ontvangt Graham Norton tv-kok Jamie Oliver, acteur Will Smith en actrice Jenna Coleman, bekend van tv-serie Victoria, over de jonge jaren van de Britse vorstin. Zanger Tom Chaplin van de band Keane zingt een kerstlied.

Meer over