De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 19 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bruce Dern in Nebraska. Beeld
Bruce Dern in Nebraska.Beeld

Louis Theroux
NPO 3, 20.25 uur

In deze tweede aflevering over psychiatrische instellingen in Ohio ontmoet Louis Theroux patiënten die misschien wel nooit beter zullen worden. Onder hen de 25-jarige Dean, die als tiener zijn moeder aanrandde. Is er nog hoop voor hem?

Unforgotten
EEN, 20.35 uur

In de Lea-rivier in Londen wordt een koffer boven water gehaald waarin een lijk verborgen blijkt. Rechercheurs Cassie Stuart en Sunny Khan mogen uitvogelen wie deze man was, met als enige aanwijzingen een horloge en een beeper.

Verborgen Verleden
NPO 2, 21.10 uur

Presentatrice Irene Moors gaat op zoek naar het verhaal van haar voorouders. Een van hen ging door het leven met drie verschillende namen, anderen maakten deel uit van een artistiek gezelschap met internationale allure.

Magnus
NPO 3, 21.30 uur

Het verhaal van de Noorse schaakgrootmeester en atypische posterboy Magnus Carlsen (1990). Filmmaker Benjamin Ree kreeg toegang tot Carlsens videoarchief en toont hoe hij uitgroeide van gepeste schooljongen tot superster.

Magnus Carlsen. Beeld AFP
Magnus Carlsen.Beeld AFP

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 uur

Een bank vol filmsterren vanavond bij Graham Norton. Te gast zijn Helen Mirren, Liam Neeson en Jamie Dornan. Die laatste is binnenkort voor de derde keer te zien als Christian Grey in boekverfilming Fifty Shades Freed.

Nooit Meer Slapen
NPO RADIO 1, 00.30 uur

Fotograaf Hans Wilschut vertelt over zijn nieuwe boek Bank, waarin hij de bouw volgt van het nieuwe vlaggeschip van Rabobank in Eindhoven. Hij zocht een plekje in een kraan en zag van boven het pand groeien en bloeien.

Jamie Dornan. Beeld EPA
Jamie Dornan.Beeld EPA

Nebraska, (Alexander Payne, 2013)
NPO 2, 23.00-00.45 uur

Bruce Dern is de enige acteur die ooit een personage van John Wayne vermoordde, met een schot in de rug nota bene (in The Cowboys, 1972). Hij speelde een doorgedraaide Vietnamveteraan die een aanslag wil plegen tijdens de Super Bowl (Black Sunday, 1977). En hij was de steenrijke, arrogante Tom Buchanan naast Robert Redfords Great Gatsby (1974). Klassieke schurken zijn het, de opvallendste rollen op het film-cv van de Amerikaanse acteur Dern. Zielsgelukkig was hij daarom toen regisseur Alexander Payne (Sideways, About Schmidt) hem benaderde voor de hoofdrol in Nebraska, een ingetogen zwart-witdrama over een verwarde, oude Amerikaan die denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen. Om zijn prijs te innen maakt hij een lange reis, van Montana naar Nebraska. Zijn zoon gaat mee, want het is de man niet aan zijn verstand te brengen dat hij wordt verleid door zo'n geautomatiseerde marketingbrief.

Deze Woody is een man van vlees en bloed; markant, kwetsbaar, met een verleden. Een dragende rol voor Dern - eindelijk. Want terwijl de collega-acteurs met wie Dern zo'n halve eeuw geleden het nieuwe Hollywood vormgaf (Jack Nicholson, Peter Fonda, Dennis Hopper) allemaal doorbraken, kwam het bij hem nooit tot die ene, carrièrebepalende hoofdrol. Tot vijf jaar geleden dus, op 77-jarige leeftijd. Nebraska leverde Dern zelfs een Oscarnominatie op, zijn tweede na de nominatie voor het Vietnamdrama Coming Home (1978).

Nebraska is een fraaie, bescheiden film, vol mededogen met zijn personages. De onvermijdelijke deceptie die prijswinnaar Woody tegemoetgaat, neemt een wending als de dorpsgemeenschap waarin hij verzeild raakt ook gaat geloven dat hij op weg is miljonair te worden. Payne prikt de Amerikaanse droom lek zonder te vervallen in zwartgalligheid. De band tussen vader en zoon, hoe onkenbaar ook, biedt troost.

The Place Beyond the Pines (Derek Cianfrance, 2012)
NPO 3, 22.45-01.05 uur

De in drie hoofdstukken vertelde derde film van de Amerikaan Derek Cianfrance, die de kunst een eenvoudig verhaal op unieke wijze te vertellen eerder etaleerde met zijn niet-chronologische scheidingsdrama Blue Valentine. Eerst vindt stuntrijder Luke (Ryan Gosling) een compagnon om banken mee te beroven, vervolgens lijkt politieman Avery (Bradley Cooper) meer op Luke dan zijn beroep doet vermoeden. Dan volgt een epiloog over het nageslacht van beiden, waardoor dit toch al gelaagde verhaal over toeval, lotsbestemming, sociale klasse, misdaad en moraal voor sommige kijkers eindigt in ietwat te hoogdravend gedoe.

Black (Adil El Arbi en Bilall Fallah, 2015)
Eén, 23.20-00.45 uur

In Black is het bendeleven voor de tieners Mavela en Marwan aanvankelijk kwajongensspel. Beetje rondhangen, blowen, tasjes jatten, politie pesten, dat werk. Mavela is nog geen 'bendebezit' zoals de andere meisjes en Marwan krijgt van de politie vooralsnog waarschuwingen. Maar dan worden ze verliefd op elkaar. Een relatie met een lid van een vijandige bende is natuurlijk verboden en heeft ernstige consequenties. El Arbi en Fallah dienen het verhaal, gebaseerd op de boeken van Dirk Bracke, smakelijk op; de twee van straat geplukte hoofdrolspelers, Aboubakr Bensaihi en Martha Canga Antonio, hebben samen een heerlijke chemie.

Meer over