De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 18 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Beeld uit Taxi Teheran (2015, Jafar Panahi). Beeld epa
Beeld uit Taxi Teheran (2015, Jafar Panahi).Beeld epa

Daredevil

Netflix

De blinde advocaat en acrobaat Matt Murdock/Daredevil is terug voor een tweede seizoen superheldenactie in de New Yorkse achterstandswijk Hell's Kitchen. Daredevil krijgt te maken met losgeslagen burgerwacht Punisher en ex Elektra.

Sports Relief

BBC 1, 20.00 uur

Bekend Groot-Brittannië slaat de handen ineen voor een inzamelingsavond. Eddie Izzard laat weten hoe het gaat met zijn 27ste marathon in 27 dagen en detective Luther (Idris Elba) speelt een sketch met sporters Rio Ferdinand en Louis Smith.

Binnen bij het boekenbal

NPO 2, 21.10 uur.

Na zijn rondleiding door de geschiedenis van het Boekenbal - en alle sterke verhalen die erbijhoren - bezoekt Abdelkader Benali in dit laatste deel van zijn tweeluik het bal van 2016. Hoe viel het optreden van Nick & Simon? En wie deed het licht uit?

Abdelkader Benali tijdens het 65ste Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Beeld anp
Abdelkader Benali tijdens het 65ste Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg.Beeld anp

Mouna's keuken

NPO 2, 23.00 uur.

Start culinaire dramaserie over eetclub vol twijfelende vijftigers, gespeeld door onder anderen Marcel Musters, Marcel Faber en Margo Dames. Alle recepten die actrice Mouna Goeman Borgesius maakt, zijn na afloop online terug te vinden.

From Motown to 'Off the Wall'

Canvas, 23.20 uur.

Regisseur Spike Lee gaat met muzikanten van toen en sterren van nu terug naar de tijd waarin Michael Jackson begon als eenling bij Motown en samen met producent Quincy Jones werkte aan zijn legendarische solodebuut Off the Wall.

Regisseur Spike Lee bij de première van From Motown to 'Off the Wall,' bij het Sundance Film Festival in januari 2016. Beeld afp
Regisseur Spike Lee bij de première van From Motown to 'Off the Wall,' bij het Sundance Film Festival in januari 2016.Beeld afp

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur.

Schrijfster Anne Eekhout (Dogma, 2014) komt praten over haar nieuwe boek Op een nacht. Ook kunstenaar Barbara Visser is te gast. Voor serie Beeldbepalers verdiepte ze zich in Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman.

Anne Eekhout. Beeld Lona Aalders
Anne Eekhout.Beeld Lona Aalders

Taxi Teheran (Jafar Panahi, 2015)

NPO 2, 23.30-00.50 uur.

De Iraanse meestercineast Jafar Panahi (55) heeft zich met zijn maatschappijkritische oeuvre bepaald niet geliefd gemaakt bij de regering van zijn land. Het was dan ook schokkend maar nauwelijks verbazingwekkend, dat Panahi in 2010 op grond van halfslachtige beschuldigingen werd gearresteerd en zes jaar gevangenisstraf en een werkverbod van twintig jaar kreeg. Die Panahi's gevangenisstraf is omgezet in huisarrest, maar films maken mag hij nog altijd niet. Het zegt alles over 's mans onverwoestbare opstandigheid dat hij sinds het ingaan van het werkverbod alweer drie films maakte: het op een usb-stick uit Iran gesmokkelde This Is Not a Film (2011), het met Kambozia Partovi geregisseerde Closed Curtain (2013) en het kleinood dat vanavond op het programma staat: Taxi Teheran (2015). In die laatste, haastig in elkaar gezette maar gedreven film rijdt Panahi in een met camera's uitgeruste taxi rond het middaguur door Teheran. Telkens stappen andere passagiers in, die met hun verhaal de plot een nieuwe kant op sturen. Een handelaar in illegale dvd's herkent Panahi en gebruikt hem vervolgens om de verkoop van zijn handel op te krikken; een vrouw moet met haar zwaargewonde man naar het ziekenhuis, nadat ze op de brommer zijn aangereden; twee oude dames willen om mysterieuze redenen naar een oude bron, om aldaar klokslag twaalf twee goudvissen in het water te werpen. Van de ene naar de andere (in scène gezette?) rit blijft de film verraderlijk licht en anekdotisch. Zelfs wanneer een eveneens vervolgde mensenrechtenadvocate instapt, of als Panahi's jonge nichtje de absurde regels van de Iraanse censuur onomwonden met hem bespreekt, laat Panahi zich niet door angst of zwartkijkerij de mond snoeren. Terecht dat deze moedige productie op het Filmfestival Berlijn met de Gouden Beer werd bekroond.

Gosford Park (Robert Altman, 2001)

Canvas, 21.05-23.20 uur.

Meesterlijke proeve van bekwaamheid van de toen 75-jarige regisseur Robert Altman (overleden in 2008). Kostuumdrama en whodunit ineen, waarin de camera's zwieren tussen gasten en bedienden van een verveeld aristocratisch echtpaar dat een jachtweekend organiseert. Die verveling verdwijnt op slag als een lijk wordt gevonden. Altman legt zich daarop schijnbaar achteloos toe op het observeren van zijn personages. Dat leverde zeven Oscarnominaties op, waarvan alleen die voor Julian Fellowes' scenario in een beeldje werd omgezet.

What Lies Beneath (Robert Zemeckis, 2000)

RTL8, 22.10-00.45 uur.

Claire (Michelle Pfeiffer) wordt in deze Hitchcockiaanse thriller geplaagd door bovennatuurlijke verschijningen, die al dan niet betrekking hebben op haar man (Harrison Ford). Zemeckis bouwt vlot een suggestieve, niet altijd even geloofwaardige maar wel spannende en sfeervolle genreoefening, gefundeerd in de klassieke kan-ik-mijn-man-wel-vertrouwen-traditie.

Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow, 2012)

NPO3, 22.25-00.55 uur.

Het zenuwslopende, door Jessica Chastain aangevoerde grijp-Osama-bin-Laden-actiedrama Zero Dark Thirty kreeg veel te verduren omdat het de feiten rond de missie zou verdraaien en daarmee een pleidooi voor martelen zou zijn. De bekentenissen die in de film tot de executie van Bin Laden leiden, worden immers grotendeels via 'gevorderde ondervragingstechnieken' ontfutseld, van slaapdeprivatie tot waterboarding. Of is dat een kwestie van interpretatie? Zelf, vertelde regisseur Kathryn Bigelow later op de blu-ray, zag ze deze 157 minuten durende klopjacht niet als politiek statement, maar als 'hommage aan de mensen in de schaduw'.

Meer over