De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 17 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Cate Blanchett en Alec Baldwin in Blue Jasmine. Beeld
Cate Blanchett en Alec Baldwin in Blue Jasmine.Beeld

Het wilde westen

NPO 2, 19.25 uur

Hoe zijn het ravijnlandschap, de bergen en de kust van het westen van de Verenigde Staten gevormd? Van Rocky Mountains tot Sierra Nevada is dit een gebied van extreme seizoenen, waar de strijd om het bestaan doorzettingsvermogen eist.

The voice kids

RTL 4, 20.30 uur

Coaches Marco Borsato, Ilse DeLange en Ali B worden steeds kritischer, want ze hebben allemaal al acht tot tien talenten in hun team. Welke auditanten kunnen zich in deze uitzending toch nog onderscheiden?

Tyra koos voor Team Borsato. Tekst gaat verder onder de video.

Reizen Waes

NPO 3, 20.30 uur

Tom Waes reist naar minder voor de hand liggende plekken met de vraag: kun je hier op vakantie? In China bezoekt hij metropool Chongqing. In Shendu ontmoet hij hangouderen en in Kunming gaat hij naar het Dwarf Empire, een pretpark met dwergen.

Ten strijde!

NPO 2, 21.05 uur

Jort Kelder en Pieter Jan Hagens trekken Europa door op zoek naar verhalen achter historische veldslagen. De Soldaat van Oranje kent iedereen, maar er waren er meer die na de capitulatie besloten door te vechten. Hans Larive bijvoorbeeld.

Culture Club

Canvas, 21.15 uur

Johan Heldenbergh is te gast in dit cultuurprogramma. De Vlaamse acteur is the zien in de Amerikaanse film The Zookeeper's Wife. Hij speelt naast Jessica Chastain, die hem er na het zien van The Broken Circle Breakdown per se bij wilde.

Studio Sport Eredivisie

NPO 1, 22.30 uur

Roda JC ontvangt FC Twente in Kerkrade. Sinds de winterstop gaat het beter met de Limburgse club, al zijn de degradatiezorgen nog lang niet weg. Dankzij een nieuwe en steenrijke eigenaar heeft Roda JC betere spelers kunnen kopen.

FC Twente - Roda JC eindigde op 28 oktober met 0-0. Beeld anp
FC Twente - Roda JC eindigde op 28 oktober met 0-0.Beeld anp

A Simple Plan (Sam Raimi, 1998)

BBC 2, 02.05-04.00 uur

'Het is verdomme de Amerikaanse droom in een sporttas en jij wilt ervoor weglopen.' De broers Jacob (Billy Bob Thornton) en Hank (Bill Paxton) hebben zojuist samen met vriend Lou (Brent Briscoe) 4 miljoen dollar gevonden. Het geld lag in een neergestort vliegtuigje diep in het bos. Niemand heeft ooit gehoord dat vliegtuig of piloot vermist werd. Het ligt er al tijden, helemaal ingesneeuwd het lijk van de piloot is al aangevreten door de kraaien. Hanks reactie: naar de politie ermee. Maar zijn simpele broer en diens even simpele vriend weten hem te overtuigen van de unieke kans die voor hen op deze Oudjaarsdag voor het grijpen ligt. Als ze het geld nu gewoon bewaren tot het lente wordt. Dan smelt de sneeuw, wordt het vliegtuig gevonden en als dan nog niemand naar het geld kraait, verdelen ze de poet en smeren hem. Eenvoudig plan. Maar ook voor de uitvoering van een eenvoudig plan moet je een zekere intelligentie bezitten. En een geheim kunnen bewaren.

Regisseur Sam Raimi stond in 1998 vooral bekend als horrorregisseur (The Evil Dead) toen hij het inventieve verhaal van Scott Smith dienstbaar verfilmde, op een manier die doet denken aan het werk van de Coen-broers. Die maakten niet veel eerder het vergelijkbare en briljante Fargo, ook een mooi verhaal over losers in de sneeuw. Net als bij hen bij Raimi geen toeters en bellen; die zouden later komen, met de Spider-Mans. Hier liet hij nog alle eer aan schrijver en acteurs, voorop Billy Bob Thornton, als simpele ziel Jacob.

Tekst gaat verder onder de video.

A Most Wanted Man (Anton Corbijn, 2014)

NPO 3, 21.25-23.20 uur

Er is veel somber aan Anton Corbijns spionagethriller A Most Wanted Man, naar John le Carrés roman uit 2008. Al die verbeten personages met hun (drie-)dubbele agenda"s, schimmige verwikkelingen en door de staat gesanctioneerd machtsmisbruik. Dat alles afgezet tegen een fraai gefilmd, onguur en regenachtig Hamburg. De film wordt onvermijdelijk donkerder en omineuzer nu we weten dat hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman een jaar na de opnamen overleed aan een overdosis heroïne en cocaïne. Zoals in zijn beste films wringt de acteur zijn fysiek, stem en mimiek tot een nieuw persoon: zijn Günther Bachmann, chef van de Duitse antiterreureenheid, doet geen moment aan eerdere rollen denken.

Tekst gaat verder onder de video.

Blue Jasmine (Woody Allen, 2013)

Canvas, 22.05-23.40 uur

De ondertoon in Blue Jasmine is donkerder dan in Allens recentere komedies, dankzij de met een Oscar bekroonde hoofdrol van Cate Blanchett. Haar Jasmine, ooit zeer gefortuneerd maar sinds het faillissement van haar echtgenoot zelf ook aan de rand van de (financiële) afgrond, herinnert aan het beste werk van Meryl Streep. We bevinden ons nog in een komedie, maar kijken naar een vrouw op de rand van totale waanzin. Soms is Jasmine lucide, dan weer verdwaasd, en haar dieet van pillen en wodka helpt haar niet verder. Als de kredietcrisis vijf jaar eerder niet was losgebarsten, zei Woody Allen destijds in een interview met deze krant, had hij dit specifieke scenario niet geschreven. 'Wat dat betreft is dit inderdaad een verhaal van deze tijd. Maar het gehoorzaamt voor mij vooral aan de wetten van een tragedie.'

Meer over