De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 15 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

All the President's Men, met links Dustin Hoffman als Carl Bernstein. Deze film is vanavond op tv en Twan Huys interviewt Bernstein vanavond voor College Tour. Beeld
All the President's Men, met links Dustin Hoffman als Carl Bernstein. Deze film is vanavond op tv en Twan Huys interviewt Bernstein vanavond voor College Tour.Beeld

College Tour NPO 2, 21.10 UUR

In de 100ste aflevering van College Tour ontvangt Twan Huys de Amerikaanse journalist Carl Bernstein (1944), die zich opwerkte van loopjongen bij de The Washington Star tot Pulitzerprijs-winnaar met het Watergate-schandaal.

Staying Alive NPO 3, 20.30 UUR

Geraldine Kemper en haar cameraman treden in de voetsporen van een koppel dat ooit in Alaska vol goede moed goud ging zoeken in de wildernis. Overvallen door de winter waren de twee in no time door hun voedsel heen.

Geraldine Kemper op de rode loper voor aanvang van het Gouden Televizier-Ring Gala 2015. Beeld ANP Kippa
Geraldine Kemper op de rode loper voor aanvang van het Gouden Televizier-Ring Gala 2015.Beeld ANP Kippa

Ik vertrek NPO 1, 21.35 UUR

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen, verruilen Joost (48) en Anita (47) hun huis in Brabant voor een boerderij in de Algarve. Het is flink schrikken als ze erachter komen hoe slecht hun toekomstige bed & breakfast eraan toe is.

Britain's Biggest Superyachts BBC 2, 22.00 UUR

Een kijkje achter de schermen bij Sunseeker, het Britse bedrijf dat al vijftig jaar de mooiste plezierschepen bouwt voor wie het zich kan veroorloven. Te zien is hoe een team zich stort op de constructie van een jacht van 25 miljoen euro.

Charles Bradley CANVAS, 23.00 UUR

Het verhaal van een 62-jarige Amerikaan die jarenlang zijn geld verdiende als imitator van James Brown. Net op het moment dat deze documentaire werd gedraaid, beleeft Charles Bradley zijn eerste successen met een eigen album.

The Graham Norton Show BBC 1, 23.35 UUR

Meryl Streep vertelt over haar rol als Florence Foster Jenkins, de steenrijke New Yorkse sopraan die niet kon zingen, maar begin 20ste eeuw toch volle zalen trok. Ook acteur Hugh Grant en de Britse inzending voor het Songfestival zijn te gast.

Meryl Streep als Florence Foster Jenkins. Beeld
Meryl Streep als Florence Foster Jenkins.Beeld

All the President's Men (Alan J. Pakula, 1976)

NPO 2, 23.20-01.25 uur.

In zijn essaybundel Which Lie Did I Tell legt de bekroonde scenarioschrijver William Goldman (Butch Cassidy and the Sundance Kid, Marathon Man), uit waarom zijn scenario voor de Watergate-thriller All the President's Men zo goed is: het bleef volledig trouw aan het boek van Bob Woodward en Carl Bernstein. Dat moest ook wel, want elke wijziging, hoe klein ook, kon producenten en filmstudio op een dure aanklacht wegens smaad komen te staan. Robert Redford en Dustin Hoffman zijn sterk als de journalisten Woodward en Bernstein, die het afluisterschandaal onthulden dat uiteindelijk de regering-Nixon ten val zou brengen. Sowieso maakte regisseur Alan J. Pakula zijn beste films over de morele crisis die Amerika in de jaren zeventig in de greep hield; All the President's Men is het derde deel van zijn officieuze paranoia-trilogie, die vooraf werd gegaan door Klute (detective onderzoekt de verdwijning van een wetenschapper) en The Parallax View (journalist ontdekt dat onafhankelijke politici worden vermoord).

Blue Valentine (Derek Cianfrance, 2010)

NPO 3, 21.45-23.35 uur.

In het uitstekend geacteerde en non-lineair vertelde Amerikaanse drama Blue Valentine valt een verslonsd huwelijk onherroepelijk uiteen. Regisseur Derek Cianfrance (The Place Beyond the Pines) liet hij het acteurs-duo Ryan Gosling en Michelle Williams wekenlang op locatie samenleven en doormaken hoe dat nu voelt, zo'n marginaal bestaan vol huwelijkse ellende. Zijn ingrijpendste regiekeuze schuilt in de opbouw van zijn film: Blue Valentine vertelt het begin en einde van de relatie, maar laat het midden weg. Terwijl de film voortdurend heen en weer pendelt tussen toen en nu, blijft de precieze oorzaak - zo die er al is - van het gestrande huwelijk ongewis. Daarbij speelt Cianfrance een sluw spel. Waar het heden wordt gedomineerd door gezeur en gesnauw, toont Blue Valentine ook hoe onbezorgd en vooral aanstekelijk de liefde begon.

Kung Fu Panda (Mark Osborne en John Stevenson, 2008)

RTL 8, 20.30-22.15 uur.

Met het derde deel sinds gisteren in de bioscopen, kan het geen kwaad nog maar eens een blik te werpen op dit heerlijke origineel over pandabeer Po (met de stem van acteur Jack Black), een met overgewicht kampende emotionele eter en groot kungfufan. Natuurlijk vertelt de film een simpel, ontroerend verhaal met een moralistische boodschap (geloof in jezelf!), maar dankzij de adembenemende vormgeving stoort dat geen moment. De Aziatische cultuur heeft een volwaardige plaats gekregen in de verder gelikte film; alleen al de 2D-droomsequentie aan het begin is een wonderschone ode aan Japanse animatie. Verder leunt Kung Fu Panda nadrukkelijk op de montage van kungfufilms en Japanse animatie.

Tekenkunst Kung Fu Panda blijft onverminderd fraai (***)

De tekenkunst is onverminderd fraai en geïnspireerd, maar het script leunt sterk op eerdere delen. Lees hier de recensie van Kung Fu Panda 3.

Edward Scissorhands (Tim Burton, 1990)

RTL 8, 22.15-00.20 uur.

Het is alweer ruim 25 jaar geleden dat Johnny Depp doorbrak in dit ontroerende sprookje over een lieve jongen met vingers in de vorm van scharen. Hij bewoonde een ogenschijnlijk eng kasteel dat zich ver buiten een overgestileerde Amerikaanse doorsneebuitenwijk bevindt. Als een alter ego van filmmaker Tim Burton zelf daalt hij, daartoe uitgenodigd door een montere huisvrouw, af tussen de gewone mensen, waar hij zijn gebrek weet uit te buiten als een uniek talent en tenslotte ieders hart steelt.

Meer over