De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 13 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

De documentaire van Suzanne Raes Kom nader gaat over zanger Boudewijn de Groot, in het jaar dat hij 70 wordt (2014). Foto: zijn laatste optreden in een grote zaal in de Philharmonie, ook in 2014. Beeld ANP Kippa
De documentaire van Suzanne Raes Kom nader gaat over zanger Boudewijn de Groot, in het jaar dat hij 70 wordt (2014). Foto: zijn laatste optreden in een grote zaal in de Philharmonie, ook in 2014.Beeld ANP Kippa

Freek tegen de stropers

NPO 3, 20.30 uur.

In dit vierluik laat bioloog Freek Vonk zien wat er moet gebeuren om de strijd tegen stropers te winnen. In aflevering één zoekt hij in Kenia de allerlaatste noordelijke witte neushoorn op. Dit dier leeft nog, maar zijn soort is feitelijk al uitgestorven.

De Hokjesman

NPO 2, 21.10 uur.

Met een kersverse nominatie voor de Zilveren Nipkowschijf op zak probeert Hokjesman Michael Schaap deze week door te dringen tot het reizende volk van woonwagenbewoners, kersmisexploitanten en circusfamilies.

Lees ook:

Drie programma's VPRO genomineerd voor Zilveren Nipkowschijf

Wie de Zilveren Nipkowschijf ook krijgt, de winnaar van de prestigieuze televisieprijs is sowieso van de VPRO. Uit een longlist van 55 programma's zijn drie producties van de omroep genomineerd. Zondag met Lubach, Langs de oevers van de Yangtze en De Hokjesman maken kans op de Nipkowschijf.

Ik vertrek

NPO 1, 21.30 uur.

Nadat hij zijn baan heeft verloren, besluit Bob Mud (57) samen met zijn vrouw in een oude watermolen in een Frans gehucht een chambres d'hôtes met wellness te beginnen. Hoewel koken niet hun sterkste punt is, bieden ze ook tables d'hôtes aan.

Doctor Thorne

Eén, 22.10 uur.

Driedelig Brits kostuumdrama naar de gelijknamige roman van Anthony Trollope. Dokter Thomas Thorne (Tom Hollander) heeft zijn handen vol aan een alcoholist, terwijl hij ook zorg moet dragen voor zijn nichtje Mary (Stefanie Martini).

Boudewijn de Groot - Kom nader

Canvas, 22.45 uur.

Voor wie hem gemist had bij de NPO nu bij Canvas: de documentaire van Suzanne Raes uit 2014, over zanger Boudewijn de Groot in het jaar dat hij 70 wordt. Hij werkt aan persoonlijke nummers, onder meer over zijn afstandelijke vader.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur.

Filmsterren Jennifer Lawrence en James McAvoy zijn te gast bij Graham Norton om te praten over de nieuwe superheldenfilm X-Men: Apocalypse. Johnny Depp vertelt over Alice Through the Looking Glass. Er is muziek van Will.i.am.

Jennifer Lawrence bij de premiere van X-Men Apocalypse. Beeld afp
Jennifer Lawrence bij de premiere van X-Men Apocalypse.Beeld afp

Sleepy Hollow (Tim Burton, 1999)

RTL 8, 22.40-00.45 uur.

Voornamelijk Nederlanders wonen er, zegt de New Yorkse rechter tegen de jonge ambitieuze politie-inspecteur Ichabod Crane (Johnny Depp). Het gaat om het dorpje Sleepy Hollow, ergens ver van de grote stad, waar recentelijk drie mysterieuze moorden zijn gepleegd. Daar mag Crane zijn moderniteiten gaan beproeven, waarvan men in New York voorshands niet gecharmeerd is. De wereld betreedt de 19de eeuw, maar een snelle afhandeling van de rechtsgang heeft nog altijd meer prioriteit dan zaken als bewijs en rationaliteit. En dus wordt Crane naar Sleepy Hollow gestuurd, met zijn tas vol moderne apparatuur.

Die Hollanders in Sleepy Hollow, alleen nog herkenbaar in een enkele achternaam trouwens, blijken gaandeweg de film elkaar het leven behoorlijk zuur te maken. Ze worden gedreven door rancune en wraakzucht en een mythische Ruiter Zonder Hoofd speelt een cruciale rol. Maar dat alles -- ook de op zich interessante tegenstelling tussen Crane's rationalisme en al het mysterieuze waarmee hij geconfronteerd wordt - sneeuwt ten slotte onder. Allengs wordt de film één grote, en zeer onderhoudende, Burtonachtbaan waarin horror, humor, actie en avontuur moeiteloos samengaan, en waarin de acteurs een en al spelplezier uitstralen. Let op de glorieuze bijrol van Christopher Walken als de ruiter zonder hoofd. De virtuoze camera van Emmanuel Lubezki (Gravity, The Revenant) en de pompeuze muziek van Burtons huiscomponist Danny Elfman jagen de boel nog extra op, zodat je als kijker achterovergedrukt met open mond de eindstreep haalt.

Take Shelter (Jeff Nichols, 2011)

NPO 3, 22.00-23.55 uur.

Dromen, hallucinaties, panikerende vogelzwermen, stormwolken en olieregen: Curtis ziet genoeg voortekenen om te weten dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Dus begint hij in de achtertuin een schuilkelder te bouwen, een obsessieve bezigheid die hem doet vervreemden van zijn gezin en de mensen om hem heen. Wat Take Shelter zo beklemmend maakt, is dat je al snel het gevoel krijgt dat Curtis langzaam in waanzin vervalt. Of zou hij toch gelijk hebben? Regisseur en scenarist Jeff Nichols, wiens nieuwste film Midnight Special donderdag in biosocooppremière ging, bouwt de film zo kundig op, dat de apocalyptische dreiging tot en met het slotbeeld alle kanten op kan gaan, en dat je achteraf nog het nodige te puzzelen hebt. Michael Shannon - ook weer aanwezig in Nichols' nieuwste - speelt als Curtis een van de beste, meest complexe rollen uit zijn carrière. Gepijnigd, manisch en wellicht levensgevaarlijk voor zijn naasten, blijft Curtis niettemin een tragische held in wie je als kijker wilt kunnen geloven.

Lucky Break (Peter Cattaneo, 2001)

Eén, 23.25-01.05 uur.

In zijn succesvolle regiedebuut The Full Monty liet regisseur Peter Cattaneo een aantal staalarbeiders een nieuwe carrière beginnen. Ze werden strippers. In de vier jaar later verschenen opvolger Lucky Break toonde Cattaneo zonder schaamte dat hij nog wel zo'n reusachtige hit wilde scoren: hij herhaalde de formule. In een gevangenis bedenkt een groepje bankrovers en andere criminelen onder leiding van James Nesbitt (Bloody Sunday, Cold Feet) dat er maar één route is waarlangs een ontsnappingspoging kan slagen: via de kapel. Maar om in die ruimte te komen, moeten ze meedoen aan de sentimentele musical die de gevangenisdirecteur laat opvoeren. Harde misdadigers oefenen danspasjes, stoere mannen zingen in harmonie: dat wordt geen full monty.

Meer over