De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 11 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

In A Match Made in Heaven worden orthodoxe joden gevolgd in hun zoektocht naar de Ware. Beeld Youtube
In A Match Made in Heaven worden orthodoxe joden gevolgd in hun zoektocht naar de Ware.Beeld Youtube

A Match Made in Heaven

NPO Cultura, 20.30 uur

Ronnie Kay legde de wereld van matchmaking en daten van orthodoxe joden vast. Hoe komt het dat hun relaties zo stevig en stabiel blijven, terwijl er daarbuiten steeds meer gescheiden wordt en het traditionele huwelijk onder druk staat?

Witse

NPO 1, 20.30 uur

Tijdens een begrafenis wordt op het kerkhof een lijk gevonden. De vrouw en schoonmoeder van de man bevinden zich onder de rouwenden. Zijn vrouw heeft vrede met zijn dood, totdat ze een kluis vindt met mysterieuze inhoud.

Hubert Damen vervult weer de nobele rol van Witse. Beeld anp
Hubert Damen vervult weer de nobele rol van Witse.Beeld anp

The Voice of Holland

RTL 4, 20.30 uur

De teams van de Voice of Holland-coaches Waylon, Ali B, Sanne Hans en Guus Meeuwis beginnen al aardig vol te raken, maar vanavond gaan de blind auditions nog even door. Voor wie draaien de coaches dit keer hun stoelen om?

Rick Stein's Long Weekends

BBC 2, 22.00 uur

Culinaire reisserie waarin Rick Stein markten, cafés en restaurants bezoekt op zoek naar culinaire hoogstandjes. Vandaag bezoekt hij Lissabon. Portugals historische ontdekkingstochten zijn nog altijd terug te zien in de lokale gerechten.

Met Rick stein de wereld van de petiscos ('Portugese tapas') ontdekken? BBC 2, 22.00 uur. Beeld Express Syndication
Met Rick stein de wereld van de petiscos ('Portugese tapas') ontdekken? BBC 2, 22.00 uur.Beeld Express Syndication

Erica op reis

NPO 1, 22.25 uur

Steevast enthousiast over wat ze allemaal om zich heen ziet, reist Erica Terpstra de wereld over en trekt daarmee een miljoenenpubliek. Vanavond begint een nieuw seizoen. In de eerste aflevering laat ze de hoogtepunten van Hongkong zien. Bekijk hier de preview.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

In zijn komische talkshow krijgt Norton bezoek van de Oscargenomineerde actrice Rosamund Pike, die in A United Kingdom speelt, komiek Michael McIntyre en theatermaker Andrew Lloyd Webber, die over zijn nieuwe musicalschool komt praten. Lees ook het interview uit de Volkskrant van 8 november.

undefined

De Britse komiek Norton heeft weer een bank vol vertier voor u in petto. Beeld Hollandse Hoogte
De Britse komiek Norton heeft weer een bank vol vertier voor u in petto.Beeld Hollandse Hoogte

Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock, 1943)

BBC 2, 13.00-14.45 uur.

Met de sterke thriller Shadow of a Doubt maakte de Britse regisseur Alfred Hitchcock een onvergetelijk psychologisch portret van een moordenaar, met Joseph Cotten in een prachtrol als de kille belager - 'Uncle Charlie' - van rijke vrouwen, die wordt betrapt door zijn nichtje Teresa Wright. Zeer spannend en gedraaid in contrastrijk zwart-wit, met een voortdurend onheilszwangere lading in vrijwel elke scène; de wijze waarop Hitchcock stapsgewijs toe werkt naar de onvermijdelijke ontknoping is zelfs ruim zeventig jaar na dato vrijwel ongeëvenaard. Het moment waarop Cotten aan de eettafel van een typerend onschuldig Amerikaans gezinnetje een glimp van zijn ware aard laat zien, waarna hij een seconde dreigend in de lens van de camera kijkt, is onvergetelijk. Volgens velen een van Hitchcocks eerste meesterwerken. Gave muziek van Dimitri Tjomkin, met wie Hitch nog drie keer samenwerkte; het scenario, van onder anderen romancier Thornton Wilder, werd genomineerd voor een Oscar.

undefined

Locke (Steven Knight, 2013)

Canvas, 22.00-23.25 uur.

Even minimalistische als zinderende Britse roadmovie, met een grandioze solovertolking door Tom Hardy. In Locke is hij de volle 85 minuten in beeld. Een spectaculair ingetogen onemanshow is het, waarin Hardy vanuit zijn auto op de snelweg naar Londen via de autotelefoon in korte tijd een reeks krankzinnige problemen dient op te lossen. Zijn gesprekspartners (zijn vrouw, een eenmalige minnares die op het punt van bevallen staat, verschillende collega's die de voortgang van zijn prestigieuze bouwproject in handen hebben) blijven buiten beeld; alles draait om Hardy op de bestuurdersstoel; zijn gezicht vertelt het verhaal.

Top Gun (Tony Scott, 1986)

Een, 23.20-01.00 uur.

Tom Cruise zegeviert in de machowereld van de Amerikaanse straaljagerpilotenopleiding en krijgt Kelly McGillis op de koop toe, ook zo'n typische jarentachtigster. De film was destijds geen hoogvlieger en is dat dertig jaar later nog steeds niet: de dialogen zijn stram, de romantiek is slapjes, de plot voorspelbaar tot op het bot. Maar de actie was en is formidabel. Saillant is dat de Amerikaanse marine ongekende steun leverde aan de totstandkoming van de film, met het gehoopte resultaat: Top Gun werd een kassucces en het aantal aanmeldingen voor de pilotenopleiding steeg met 500 procent. Volgens filmhistoricus Lawrence Suid was de actiefilm bovendien belangrijk om het publieke vertrouwen in het Amerikaanse leger, dat door de Vietnamoorlog was beschadigd, te herstellen. 'Top Gun rehabiliteerde het leger en maakte de Golfoorlog mogelijk', schreef hij.

undefined

St. Elmo's Fire (Joel Schumacher, 1985)

RTL 8, 00.40-02.35 uur.

Demi Moore, Andie MacDowell, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Emilio Estevez, Judd Nelson, Ally Sheedy. Ze waren allemaal jong in 1985 en ze speelden allemaal in het romantische drama over jongeren die worstelen met seks, liefde, drank, drugs, samenwonen en andere zaken die met volwassen worden te maken hebben. Journalisten bedachten naar aanleiding van deze film het begrip Hollywood's Brat Pack. Toch kan St. Elmo's Fire niet tippen aan de soortgelijke film uit hetzelfde jaar die wél een klassieker werd, The Breakfast Club. Hoe dan ook een feest om het ensemble te zien, van wie de leden allen Hollywoodgrootheden zouden worden.

Meer over