De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 10 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jonathan Rhys Meyers en Scarlett Johansson in Match Point Beeld
Jonathan Rhys Meyers en Scarlett Johansson in Match PointBeeld

Schaatsen: WK afstanden

NPO 1, 09.15 uur.

In de gloednieuwe Gangneung Science Oval rijden de mannen en vrouwen vandaag de 500 meter (09.30 uur) en de ploegenachtervolging (11.00 uur). Voor Nederland komen o.a. Jorien ter Mors en Jan Smeekens op het ijs.

Abstract: The Art of Design

Netflix.

Onder anderen schoenenman Tinker Hatfield (Nike), autobouwer Ralph Gilles (Chrysler) en setontwerper Es Devlin (Kanye West, de Olympische Spelen, De Nationale Opera) komen voorbij in deze gelikte reeks over invloedrijke ontwerpers.

Reizen Waes

NPO 3, 20.30 uur.

De sympathieke wereldreiziger Tom Waes is terug met een reeks pleziertochtjes door landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen. In aflevering 1 maakt hij kennis met Sierra Leone, dat twee jaar lang werd geteisterd door het ebolavirus.

Tom Waes Beeld
Tom WaesBeeld

Het was oorlog

NPO 2, 21.05 uur.

Deze week het verhaal van Klaartje de Zwarte-Walvisch, die als jonge vrouw van kamp naar kamp werd gesleept maar toch in staat was een klein dagboek bij te houden. Ook is er aandacht voor jodenjager Sera de Croon.

Ik vertrek

NPO 1, 21.25 uur.

Na vijftien jaar keihard werken in een viskar, vinden Ingrid (51) en Inma (48) het tijd voor wat anders. In een dorpje in de buurt van Alicante in Spanje beginnen ze een bed and breakfast, maar in no time slaat de heimwee toe.

The Graham Norton Show

BBC 2, 23:35 uur.

Denzel Washington vertelt over zijn theaterverfilming Fences, die hij regisseerde en waarin hij ook de hoofdrol speelt. Op de bank zitten verder Jamie Dornan, Keanu Reeves en Whoopi Goldberg. Rag'n'Bone Man verzorgt de muziek.

Match Point (Woody Allen, 2005)

NPO 2, 22.55-00.52 uur.

Zelf noemt hij het toeval. Via de voice-over predikt Woody Allen in het begin van zijn eerste in Europa gemaakte film dat een tennisbal die tegen de netrand komt, er net over kan vallen of net niet. Gaat het om matchpoint, dan win je in het ene geval de wedstrijd en zou je hem in het andere geval zomaar nog kunnen verliezen. Dat het volgens hem in het leven ook zo gaat, toont de sombere New Yorker vervolgens in zijn bijna schetsmatig uitgewerkte film over de Ierse tennisprof Chris Wilton (Jonathan Rhys Meyers), die in Londen aansluiting zoekt en vindt bij een welgesteld op en top Engels gezin. Dochter des huizes Chloe (Emily Mortimer), met bindingswens en rammelende eierstokken, valt direct voor hem. Hij daarentegen is als door een bliksemflits getroffen door de verloofde van haar broer, die net als hij een buitenstaander is in de Londense upperclass. Deze Nola Rice (Scarlett Johansson) zal de rest van de film zijn hoofd niet meer verlaten, terwijl hij rationeel een huwelijk en gezin met de rijkeluisdochter verkiest. Omdat zij ook opzichtig met hem flirt, en meer dan dat, volstaat ten slotte alleen nog een rigoureuze oplossing waarna Allen meesterlijk terugkeert bij zijn uitgangspunt van Match Point. De grote vraag van dit cynische drama is natuurlijk of het wel toeval is dat ons leven stuurt. Wie daarop bevestigend antwoordt, erkent ook dat liefde mensen willoos maakt. De film Match Point is minder luchtig dan hij lijkt.

Something Wild (Jonathan Demme, 1986)

AMC, 20.25-22.25 uur.

De Amerikaan Jonathan Demme (1944) heeft zijn plek in de filmgeschiedenis veroverd als maker van de klassieker The Silence of the Lambs (1991), maar toonde zich in zijn hoogtijdagen ook een geweldig muziekdocumentairemaker (Stop Making Sense, 1984). Ook het regisseren van uitbundige komedies ging hem goed af. Het vanavond uitgezonden Something Wild is een heerlijke proeve daarvan. De verleidelijke Melanie Griffith, een vrouw van onbestemde afkomst, laat in een kroeg haar oog vallen op de sullige, net door zijn vrouw verlaten bankier Jeff Daniels geknipt voor dit soort rollen. Wat volgt is, behalve een onstuimige romance waarin de lijzige dictie van Griffith wonderen doet, een onnavolgbare roadmovie, waarin Daniels gedreven wordt tot enkele heldendaden omdat Griffith door haar gewelddadige ex Ray Liotta op de huid wordt gezeten.

Rabbit Hole (John Cameron Mitchell, 2010)

Fox, 22.00-00.00 uur.

Becca (Nicole Kidman) en Howie (Aaron Eckhart) worstelen met een groot verlies: acht maanden geleden overleed hun zoontje Danny. Terwijl Howie geregeld op zijn smartphone een filmpje terugkijkt dat hij van Danny heeft gemaakt, zou Becca het liefst alle sporen uitwissen. Met al die kleine en grote dingen staan de makers voornamelijk stil bij het effect dat Danny's dood heeft op het huwelijk van de Corbetts. Van hun ooit gelukkige relatie staan nog wat wankele fundamenten overeind; ze ontzien elkaar eerder dan dat ze de situatie samen het hoofd bieden. Het knappe van het soms onverwacht grappige en warme Rabbit Hole is dat je dan nog steeds voelt dat Becca en Howie veel van elkaar houden, ook al weten ze door het verdriet nauwelijks nog hoe ze die liefde moeten tonen. Regisseur James Cameron Mitchell plaatst daartoe nadrukkelijk het spel van Kidman en Eckhart op de voorgrond. De acteurs maken het waar, vooral in de scènes waarin ze zonder stemverheffingen en tranen om elkaar heen cirkelen of die waarin ze tegenover anderen wel de juiste woorden weten te vinden.

Meer over