De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 1 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

The Greater Caucasus

CANVAS, 19.05 uur

Een reisje naar het Kaukasusgebergte, waar 5.000 meter hoge sneeuwtoppen, subtropische bossen, woestijnen en zoutmeren bijdragen aan een grote variatie aan dieren, landschappen en culturen.

undefined

Smakelijke verhalen

NPO 2, 20.30 uur

Culinair journalist Petra Possel ontmoet Rotterdammer Archell Thompson. Op de vlucht voor de criminaliteit liet hij moederland Curaçao achter zich. Hij nam een recept mee voor fungi met bakkeljauw en gebakken banaan.

undefined

Reizen Waes

NPO 3, 20.30 uur

Tom Waes reist af naar Pitcairn, een eilandje midden in de Stille Oceaan. Vaartijd: drie dagen. Alle inwoners zijn afstammeling van de muiters van het Britse koopvaardijschip Bounty (1789). De plaatselijke disco vindt plaats bij iemand in de woonkamer.

undefined

EURO 2016: Wales - België

NPO 1, 20.50 uur

Na een moeizame start heeft België inmiddels de smaak te pakken: Hongarije werd in de achtste finale eenvoudig verslagen, met 4-0. In de kwartfinale wacht Wales, dat uitgroeide tot een van de verrassingen van het EK voetbal.

undefined

Rock Werchter live

CANVAS, 21.05 uur

Rechtstreeks verslag vanaf het festivalterrein in Werchter, waar dit weekend zo'n 80 duizend bezoekers tussen de buien door kunnen luisteren naar onder anderen Paul McCartney, James Blake, Florence + The Machine en PJ Harvey.

Een man gehuld in gele regenjas speelt in het zand op de eerste, regenachtige dag van Rock Werchter. Beeld afp
Een man gehuld in gele regenjas speelt in het zand op de eerste, regenachtige dag van Rock Werchter.Beeld afp

RTL Late Night

RTL 4, 22.30 uur

De laatste uitzending van dit seizoen met presentator Humberto Tan en zijn sidekick Luuk Ikink. De twee krijgen een maand vrij en worden de komende weken vervangen door Peter van der Vorst en Jan Jaap van der Wal.

Moneybal (Bennett Miller, 2011)

RTL7, 21.00-23.40 uur

Als je maar genoeg verstand van statistieken hebt, kun je elke honkbalwedstrijd winnen. Dat is zo'n beetje de achterliggende gedachte waarmee Billy Beane, manager van de Oakland Athletics, een nieuw team samenstelt nadat de ploeg een deerniswekkende nederlaag heeft geleden en de drie beste spelers zijn afgedropen. Hij huurt statisticus Peter Brand (Jonah Hill) in en laat hem berekenen welke Amerikaanse honkbalspelers het langst in het veld kunnen blijven. Die mensen moet hij hebben, ongeacht of ze wel een bal kunnen raken. Geen wonder dat Beane's adviseurs denken dat hij gek is geworden, maar zoals het in een echte sportfilm hoort, zet Beane door.

Moneyball bevat alle klassieke ingrediënten van het sportgenre en toch weten regisseur Bennett Miller, scenarist Aaron Sorkin en de geweldige cast er iets speciaals van te maken. De film blijft kalm waar andere regisseurs voor bombast zouden kiezen en je eigenlijk nooit zeker weet of de verplichte euforische climax, waarin alle spelers elkaar in slowmotion omhelzen, wel gaat komen. Brad Pitt, die de film ook produceerde en in vrijwel elke scène iets eet of drinkt, is erg goed als Beane; als ex-honkballer verbitterd, als manager bikkelhard en egomaan, en buiten kantoor zo bijgelovig dat hij tijdens wedstrijden het veld niet opkomt.

Beginners (Mike Mills, 2010)

NPO 3, 21.25-23.05 uur

Oliver (Ewan McGregor) ontdekt dat zijn onlangs overleden vader Hal homoseksueel was. Beginners zou een sentimenteel drama kunnen worden, maar regisseur en scenarist Mills kiest voor een levensechte aanpak: milde humor afgewisseld met gelukkige en verdrietige momenten die iedereen zou kunnen meemaken. Dat is ook een nadeel want de film fladdert iets te veel om diepe indruk te kunnen maken. En de met een Oscar bekroonde Christopher Plummer had als Hal langer in beeld mogen zijn. Het is alsof de hoogbejaarde acteur al zijn gratie, charme, jongensachtigheid, ervaring, warmte en humor in zijn veel te korte scènes wist te proppen.

Reservoir Dogs (Quentin Tarantino, 1992)

Canvas, 23.05-00.40 uur

Quentin Tarantino's harde en ijzersterke debuutfilm speelt zich geheel en al af in een loods die door een criminele bende wordt gebruikt als ontmoetingsplaats. Na een dramatisch verlopen overval van een juwelier verzamelen zich daar een voor een de nog levende bendeleden, van wie er een aan een lelijke schotwond dreigt dood te bloeden. Oorzaak van het mislukken van de overval is dat zich in het gangstergezelschap een mol bevindt die de politie heeft getipt. En dat zet de verhoudingen ongezond op scherp. Terwijl de kijker langzaam zijn informatieachterstand omzet in een voorsprong, groeit bij de personages het onderlinge wantrouwen, wat desastreuze gevolgen heeft. Reservoir Dogs stoelt op een ijzersterk scenario dat, net als de uitwerking ervan, een hommage is aan klassieke misdaadfilms en dat acteurs als Steve Buscemi, Michael Madsen, Tim Roth en Harvey Keitel de kans geeft zich geweldig uit te leven.

Fallen (Gregory Hoblit, 1998)

BBC 1, 00.55-02.50 uur

Nadat een seriemoordenaar ter dood is gebracht, blijven er doden vallen. Bovennatuurlijke thriller met goed acteerwerk van Denzel Washington, John Goodman en Donald Sutherland.

Meer over