De Volkskrant tv-selectie voor maandag 6 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jamie Bell in 6 Days. Beeld
Jamie Bell in 6 Days.Beeld

Kunststof NPO
Radio 1, 19.00 uur

Jellie Brouwer spreekt met schrijver en kunstenaar Charlotte Mutsaers (75) over haar boek Harnas van Hansaplast, waarin zij de nalatenschap onderzoekt van haar enige broer: de slimme en onaangepaste kluizenaar Barend.

Koken met Van Boven
NPO 2, 19.50 uur

Het is borreltijd bij tv-kok Yvette van Boven. Ze maakt als hapjes bitterballen van oesterzwammen. Om te knabbelen bereidt ze pikante sticky borrelnootjes, met als ingrediënten onder andere appelstroop, honing en chiliflakes.

Charlotte Mutsaers. Beeld ANP
Charlotte Mutsaers.Beeld ANP

2Doc: Een hart voor Heerlen
NPO 2, 21.00 uur

Om de lelijkheid in zijn stad Heerlen tegen te gaan, ontwierp kunstenaar Michel Huisman een kunstzinnig plan voor de inrichting van het Maankwartier. Verslaggever Aart Zeeman volgde hoe dit idee tot ieders verbazing werd gerealiseerd.

Strafpleiters
Canvas, 21.15 uur

Vlaamse interviewserie die qua opzet lijkt op Coen Verbraaks Kijken in de ziel. Gilles De Coster spreekt met acht strafpleiters over het vak. Welke vooroordelen zijn er over advocaten? Hoe vertrouw je een mens die een gruweldaad heeft begaan?

Het geheime dagboek van Hendrik Groen
NPO 1, 22.20 uur

In aflevering drie, getiteld 'Maart', zetten de leden van de Omanido-club ('Oud maar niet dood') onder leiding van Hendrik Groen (Kees Hulst) de bloemetjes buiten. De andere bewoners zijn jaloers.

The legacy
NPO 2, 22.55 uur

Begin van het derde en laatste seizoen van de dramaserie over de Deense familie die in een strijd verwikkeld raakte over de verdeling van moeders erfenis. In deze reeks keert Frederik, die in de VS woont, onaangekondigd terug naar Denemarken.

6 Days (Toa Fraser, 2017)
Sinds 3 november te zien op Netflix

In de ochtend van 30 april 1980 vielen zes leden van het Democratic Revolutionary Front for the Liberation of Arabistan (DRFLA) de Iraanse ambassade in Londen binnen. Dit was het begin van een zes dagen durende gijzeling, die door de Netflix-productie 6 Days als een tot mislukken gedoemde wanhoopsdaad wordt gepresenteerd. De gijzelnemers, vechtend voor autonomie van de Iraanse regio Khuzestan, eisten dat 91 Arabische gevangenen in Khuzestan de volgende dag zouden worden vrijgelaten. Kreeg de Britse regering onder leiding van Margaret Thatcher dit niet voor elkaar, dan zouden de mannen van het DRFLA hun 26 gijzelaars vermoorden en de ambassade opblazen.

Ook al is de afloop van de actie u bekend, dan nog is 6 Days de moeite waard. Regisseur Toa Fraser maakt er een zenuwslopende film van, met veel nadruk op de alsmaar grotere consternatie achter de schermen. Aanvankelijk kiezen hij en scenarist Glenn Standring ervoor buiten de ambassade te blijven, en richten ze zich op de inspanningen van onderhandelaar Max Vernon (Mark Strong), de zich op een bestorming voorbereidende SAS-militair Rusty Firmin (Jamie Bell) en de journalist Kate Adie (Abbie Cornish). Pas als dat balletje goed aan het rollen is, voegt zich daar mondjesmaat het perspectief van gijzelnemer Salim (Ben Turner) bij, zodat we een enerverend totaalbeeld krijgen van de gebeurtenissen. Fraser weet raad met de lange, hortende en stotende aanloop naar de climax. 6 Days is over de hele linie nuchter verteld en leunt op uitstekend acteerwerk.

Guardians of the Galaxy (James Gunn, 2014)
Veronica, 20.30-22.55 uur

Een merkwaardig span is het zeker: een wasbeer met een voorliefde voor machinegeweren, een kruimeldief, een wandelende computergeanimeerde boom, een groene vrouw en een spierbundel die geen idee heeft wat een metafoor is. Gelukkig is het Marvel-spektakel Guardians of the Galaxy met een vette knipoog gemaakt. Regisseur Gunn (Super) geeft de kleurrijk vormgegeven film een fijne jarenzeventig- en tachtigvibe.

Meer over