De Volkskrant tv-selectie voor maandag 5 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

null Beeld anp
Beeld anp

Rintje

NPO 3, 07.25 UUR

Een knuffelig hondenwereldje komt tot leven in deze Nederlandse stopmotion-animatieserie naar de kinderverhalen van Sieb Posthuma over foxterriër Rintje. Samen met zijn moeder en vrienden beleeft Rintje vrolijke avonturen.

Paralympische Spelen

NPO 2, 19.20 UUR

Woensdag beginnen in Rio de Paralympische Spelen, maar vanavond en morgen kijken presentator Herman van der Zandt en vaste gast Marc de Hond alvast vooruit op alle sporten die komen.

Team Gaza

NPO 2, 20.30 UUR

Het verhaal van vijf spelers uit een voetbalteam uit de Gazastrook. Hoe gaan zijn om met het geweld in de regio? Een zesde hoofdrolspeler is sportjournalist Samah Ahmed, een van de weinige vrouwen in de voetbalwereld aldaar.

Team Gaza. Beeld x
Team Gaza.Beeld x

Family Island

RTL 4, 20.30 UUR

Vier probleemgezinnen trekken zich samen met Johnny de Mol en twee coaches terug op het Indonesische eiland Pulau Macan. Ver weg van de buitenwereld, zonder telefoons of tablets, proberen ze dichter bij elkaar te komen.

The story of my life

RTL 4, 21.30 UUR

Een experimentje van Linda de Mol, die BN'ers in de make-up zet om ze er dertig jaar ouder uit te laten zien. In de eerste aflevering zijn Wesley en Yolanthe Sneijder te gast. Samen met De Mol blikken ze vooruit op de rest van hun leven.

Thicker than Water

NPO 2, 22.55 UUR

Een nieuwe dramaserie uit Zweden, waarin drie van elkaar vervreemde kinderen noodgedwongen gezamenlijk het pension van hun moeder overnemen. Welk familie-geheim smeult er onder de oppervlakte?

Morning Glory (Roger Michell, 2010)

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Zelden keek Harrison Ford zo lelijk en nors als in Morning Glory. Ford speelt de met prijzen overladen onderzoeksjournalist Mike Pomeroy, die door de jonge, getalenteerde productieleidster Becky Fuller (Rachel McAdams) via een wurgcontract wordt ingelijfd in haar armetierige ochtendshow voor omroep IBS. Terwijl hij als ster de kijkcijfers moet op-vijzelen, doet Pomeroy alles om zijn verheven principes te vrijwaren van elke commerciële bevlekking en ziet hij er geen been in voor de camera de vloer aan te vegen met co-presentatrice Colleen Peck (Diane Keaton).

Intussen moet Fuller, een bij vlagen onverdraaglijk hysterische workaholic die zichzelf geen tijd gunt lekker te daten met collega Adam (Patrick Wilson), de boel snel op orde krijgen om te voorkomen dat het programma wordt opgedoekt. Misschien helpt het als ze haar olijke weerman Ernie (Matt Malloy) in een achtbaan zet in plaats van voor zo'n suf scherm?

Morning Glory hangt soms de mediasatire uit: let op het bizar gekostumeerde volk dat als figurant op de achtergrond loopt, en zowel de stuntende weerman als de bitse dialogen tussen Ford en Keaton leveren behoorlijk grappige scènes op. Maar uiteindelijk blijkt het toch vooral een makkelijk wegkijkende romantische komedie over een heldin die zichzelf in haar ambities is kwijtgeraakt. De laatste, zeg twintig minuten, behoudt de film alleen dankzij de op dreef zijnde acteurs nog iets van zijn charme.

The Avengers (Josh Whedon, 2012)

Veronica, 20.30-23.15 uur.

In het jaar dat Batman en Spider-Man, de succesvolste superhelden als het om bioscooprecette gaat, hun rentree maakten, gingen The Avengers er met de zilvervloot vandoor. Het computereffectenspektakel, dat 220 miljoen dollar had gekost, verdiende zich in het openingsweekend al bijna terug. De aanloop daarvoor had wel uit vijf films bestaan. In The Avengers komen alle helden en bijbehorende verhaallijnen samen uit Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) en Captain America (2011) in een oorverdovende en vrolijke mix van botsende ego's, zwaaiende vuisten en bovennatuurlijke vuurkracht. Vooral de slotscène is een feest van destructie. Whedon beweegt daarbij virtuoos mee met dan weer de ene, dan weer de andere 'vergelder'. Tussendoor leveren onder anderen Scarlett Johansson en Gwyneth Paltrow wat vrouwelijk tegengas.

Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock, 1943)

Arte, 21.55-23.40 uur.

Met de ijzersterke thriller Shadow of a Doubt maakte de Britse regisseur Alfred Hitchcock een zeer spannend psychologisch portret van een moordenaar, met Joseph Cotten in een prachtrol als de kille belager van rijke vrouwen die wordt betrapt door zijn nichtje Teresa Wright. De eigenlijk heel charmante, meestal goedaardige personages spelende Cotten kan alle kanten op met zijn rol in Shadow of a Doubt, dat werd gedraaid in contrastrijk zwart-wit, met een voortdurend onheilszwangere lading in vrijwel elke scène. De wijze waarop Hitchcock stapsgewijs toewerkt naar de onvermijdelijke ontknoping is zelfs bijna zeventig jaar na dato vrijwel ongeëvenaard. Het moment waarop Cotten aan de eettafel van een typerend onschuldig Amerikaans gezinnetje een glimp van zijn ware aard laat zien, waarna hij een seconde dreigend in de lens van de camera kijkt, is zelfs onvergetelijk. Volgens velen een van Hitchcocks eerste meesterwerken. Gave muziek van Dimitri Tiomkin, met wie Hitch nog drie keer samenwerkte; het scenario, van onder anderen romancier Thornton Wilder, werd genomineerd voor een Oscar.

Meer over