De Volkskrant tv-selectie voor maandag 31 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Edmund Meschke in Germania anno zero. Beeld
Edmund Meschke in Germania anno zero.Beeld

The Art of Spain
Canvas, 19.00 uur

In het zuiden van Spanje gaat historicus Andrew Graham-Dixon op zoek naar invloeden van de Moren. Hij bezoekt de Mezquita-kathedraal van Cordoba, die ooit een moskee was en het Koninklijk Paleis van Sevilla. Aflevering 1 van 3.

We zijn er bijna
NPO 1, 21.30 uur

Een nieuwe groepsreis voor presentatrice Martine van Os. Ze sluit zich aan bij vijftigplussers die met caravans en campers een rondreis maken door Ierland. De eerste etappe begint in Brielle en gaat via Engeland naar Dublin.

I Am Bolt
BBC 1, 21.30 uur

Sprintfenomeen Usain Bolt is bezig aan zijn laatste seizoen; komende week rent hij op het WK zijn allerlaatste wedstrijden als prof. De documentaire I Am Bolt vertelt zijn levensverhaal en bouwt op naar zijn gouden race op de Spelen van 2016.

Man In An Orange Shirt
BBC 2, 22.00 uur

Een tweedelige miniserie uit de pen van auteur Patrick Gale (A Place Called Winter) over de liefde tussen twee mannen in Italië, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vanessa Redgrave speelt de oma die de liefdesgeschiedenis oprakelt.

The Fall
NPO 2, 22.45 uur

Thrillerserie The Fall is aangekomen bij seizoen 3, aflevering 1: rechercheur Stella Gibson (Gillian Anderson) heeft haar gevreesde tegenspeler Paul Spector (Jamie Dornan) te pakken. De vraag is nu of hij na een schietpartij wel in leven blijft.

The Player
Een, 22.55 uur

Thrillerserie met onder anderen Wesley Snipes, die ondanks een bijzondere premisse snel van de buis werd gehaald. Veiligheidsexpert Alex krijgt een nieuwe baan bij een rijkeluisclub die weddenschappen uitschrijft op rampscenario's.

Germania anno zero (Roberto Rossellini, 1948)
Arte, 22.40-23.50 uur

Een van de zwaarmoedigste films van het Italiaanse neorealisme werd niet in Italië gemaakt, althans, niet volledig. Roberto Rossellini (1906-1977) had met Roma, città aperta (1945) en Paisà (1946) reeds twee films over de amper afgelopen Tweede Wereldoorlog afgeleverd, toen hij het idee kreeg zijn volgende productie in Duitsland te situeren. Dat werd Germania anno zero, grotendeels gedraaid in de ruïnes van het kapotgeschoten Berlijn.

Deerniswekkende held van de film is de 13-jarige Edmund Köhler (het enige filmoptreden van circusacrobaat Edmund Meschke), die voortdurend door zijn spookstad zwerft om eten te vergaren voor zijn familie. Zijn oudere broer is ondergedoken omdat hij als ex-Wehrmacht-soldaat vreest voor krijgsgevangenschap; zijn vader ligt doodziek op bed. Min of meer overgeleverd aan zijn lot dus, komt Edmund onder invloed van zijn pedofiele ex-leraar, die de jongen nazistische ideeën inprent en zodoende ongewild aanzet tot de moord op zijn weerloze vader.

Een veel te melodramatisch gegeven, oordeelden de Italiaanse filmcritici destijds. Ook hekelden ze het feit dat Rossellini voor de interieurscènes was uitgeweken naar een set in Rome. Het neorealisme hoorde de straat op te gaan; de werkelijkheid moest niet worden aangedikt, ze moest worden getoond zoals ze was. Maar toch: mits je de opdringerige muziek van Rossellini's broer Renzo weet te negeren, voelt de sfeer van totale fysieke en morele malaise akelig echt aan.

Dat komt vooral door het apocalyptische decor van het vrijwel volledig vernietigde Berlijn, terwijl de plot net anekdotisch en meanderend genoeg is om te overtuigen als rauwe slice of life. En dan de hoofdrol: eigenlijk veel te zwaar, zou je zeggen, voor een onervaren kind- acteur, maar misschien dat de blonde, tengere Edmund Meschke juist daardoor zoveel fragiliteit aan zijn personage verleent. En dat met een gezicht dat na vijf traumatische oorlogsjaren nauwelijks nog enige expressie vertoont.

Dr. No (Terence Young, 1962)
RTL 7, 20.30-22.45 uur

Zijn naam is Bond. James Bond. De zelfverzekerde charme waarmee 007 zich in zijn filmdebuut introduceert, groeide uit tot een iconische oneliner. Locatie: een Londens casino tijdens een potje baccarat. Bond vraagt de vrouw in het rood aan de overkant van de speltafel naar haar naam en zij antwoordt: 'Trench. Sylvia Trench.' Waarop Bond haar deftige voorkomen imiteert.

Het later alsmaar herhaalde voorsteltrucje is niet de enige reden aan te schuiven bij Dr. No, waarin 007 naar Jamaica reist om de verdwijning van een collega te onderzoeken. Onmiddellijk zijn alle onweerstaanbare Bond-ingrediënten voorhanden: een aangename mengeling van actie, niet al te politiek correcte humor, mooie locaties en technische snufjes. Met Sean Connery als de eerste James Bond en Ursula Andress die uit de zee oprijst.

Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994)
Net 5, 20.30-22.55 uur

In deze seer succesvolle komedie valt een stuntelaar (Hugh Grant) voor een wereldwijze Amerikaanse (Andie MacDowell). Wanneer hij haar in het begin van de film op een feestje ziet staan, vraagt hij zijn gezelschap wie zij is. 'Enig idee wie het meisje met die zwarte hoed is?' 'Haar naam is Carrie' 'Knap.' 'Amerikaans.' 'Interessant.' 'Slet.' 'Echt?' 'Heeft bij Vogue gewerkt. Woont nu in Amerika. Gaat alleen om met heel chique mensen. Buiten jouw bereik.' 'Nou, wat een opluchting. Dank je.' En zo gaat het maar door, bijna twee heerlijke uren lang.

Meer over