De Volkskrant tv-selectie voor maandag 3 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Mel Gibson, Jodie Foster en James Garner in Maverick. Beeld
Mel Gibson, Jodie Foster en James Garner in Maverick.Beeld

De tafel van taal
NPO 2, 19.55 uur

De vrolijke taalquiz met Margriet van der Linden is terug voor een tweede seizoen. In ronde één spelen theatermakers Marc-Marie Huijbregts en Dick van den Toorn tegen journalisten Govert Schilling en Roos Schlikker.

Peking Express
Net 5, 20.30 uur

Start van een nieuw seizoen van het realityprogramma waarin diverse koppels liftend door Azië moeten reizen op een budget van 1 euro per dag. De reis start in Ha Long Bay in Vietnam. Kersvers Net 5-gezicht Rik van de Westelaken presenteert.

2Doc: Marnixstraat 117
NPO 2, 20.55 uur

Documentaire over de brand op Marnixstraat 117 op 17 januari 2015. Wat voor de brandweer een routineklus leek, ontvouwde zich tot een drama met enorme impact. De brand wordt gereconstrueerd vanuit de kant van de bewoners en die van de brandweerlieden.

Tekst gaat verder onder de video.

Reggie Yates: The Insider
NPO 3, 21.45 uur

In deze aflevering neemt verslaggever Reggie Yates zijn intrek in een Texaanse gevangenis. Hij ontdoet zich van bezittingen, trekt een oranje jumpsuit aan en laat zich een week lang opsluiten, om met de gevangenen te eten, slapen en praten.

Amazing Hotels
BBC 2, 22.00 uur

In deze reportageserie over de grootste hotels ter wereld wordt ingecheckt bij de Mashpi Lodge in Ecuador. Dit ultramoderne hotel heeft zijn eigen kabelbaan, waarmee de gasten op grote hoogte dwars door het regenwoud kunnen zeilen.

Tekst gaat verder onder de video.

Het mooiste meisje van de klas
NPO 1, 22.10 uur

Een nieuw seizoen met nieuwe mooiste meisjes. In aflevering één de populaire Caroline de Kroes, afkomstig uit een familie met geld en allure. In de jaren zeventig bracht zij de jongens aan het Huygens Lyceum in Voorburg het hoofd op hol.

Ruby Sparks (Jonathan Dayton en Valerie Faris, 2012)
RTL 8, 20.30-22.35 uur

Zes jaar na hun indie-hitfilm Little Miss Sunshine regisseerde het Amerikaanse fimkoppel Jonathan Dayton en Valerie Faris het al even lichtvoetige drama Ruby Sparks, over een jonge schrijver die het droommeisje uit zijn nieuwe verhaal op een ochtend in levende lijve in zijn keuken vindt. Het is een film over de valse of torenhoge verwachtingen die geliefden soms van elkaar hebben, met sterk spel van scenarist Zoe Kazan als fantasiemeisje Ruby, naast de door Paul Dano gespeelde schrijver Calvin. De macht van Calvin over Ruby reikt ver: schrijft hij dat ze Frans spreekt, dan spreekt ze Frans, en met wat getik verandert ze van een ongebonden vrij buiter in zijn grootste fan, tot hij haar afhankelijkheid zo ver opvoert , dat ze niet eens alleen het zebrapad kan oversteken. Het is een mooie manier om allerlei herkenbare relatieperikelen een surrealistische draai te geven.

De scènes waarin Calvin en Ruby met hun relatie worstelen zonder dat de typemachine eraan te pas komt, zijn lang niet zo geslaagd als de magische momenten. Het blijft ook onduidelijk waarom Calvin zich als een lul gaat gedragen zodra Ruby in zijn leven is. Niettemin wordt veel goedgemaakt door de vertolkingen. Kazan en Dano, in het echt al tien jaar een stelletje, zijn erg leuk als het onmogelijke koppel. Ruby Sparks blijft door die speelvreugde aangenaam, liefdevol vertier, ook wanneer de lol van het concept af is.

Tekst gaat verder onder de video.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Steven Spielberg, 2008)
Veronica, 20.30-23.00 uur

Toen Steven Spielberg en George Lucas na negentien jaar eindelijk met hun vierde Indiana Jones-avontuur kwamen, kon de film door het lange wachten eigenlijk niet meer stuk. Fantastisch toch, om Harrison Ford op zijn 66ste in de rol te zien die hem altijd het beste heeft gepast: vilthoed op, zweep in de hand en knallen maar.

Inderdaad doet 'Indy' wat we hem altijd al zagen doen, wanneer hij het geheim van de kristallen schedels probeert te ontrafelen en daarbij stuit op tegenstand van Russische slechteriken: valstrikken, maffe achtervolgingen, ouderwetse stereotypen en charmante close-ups van een mooi oud geworden Ford te over.

Terwijl de critici redelijk te spreken waren over dit spektakel, zagen de fans de film niet zitten. Een tamme, vlakke bedoening, dat was het. Zo werd er met hoon gereageerd op de openingssequentie, waarin Indy zich voor een dreigende atoombomexplosie verstopt in een koelkast. De scène leidde onder Crystal Skull-haters tot de gevleugelde uitroep 'nuke the fridge', een variant op het aloude 'jump the shark', waarmee het moment in een film- of tv-serie wordt bedoeld waarop een absurde gebeurtenis alle resterende geloofwaardigheid wegneemt.

Tekst gaat verder onder de video.

Maverick (Richard Donner, 1994)
Veronica, 23.00-01.30 uur

Uiterst merkwaardige western met het onwaarschijnlijke duo Mel Gibson en Jodie Foster in de hoofdrol. Het is verrassend om haar in zo'n luchtige rol te zien. Deze film is vooral een poging het westerngenre uit de jaren vijftig en zestig te laten herleven. Conclusie: de pokerscènes zijn zeer geslaagd.

Maverick is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren vijftig, waarin James Garner de hoofdrol speelde. De magistrale Garner mag ook dit keer meedoen en speelt nu een commissaris die het gokgeweld van de vingervlugge Maverick (Gibson) en zijn maatje Annabelle (Foster) in toom moet houden. Lachen, soms.

Meer over