De Volkskrant tv-selectie voor maandag 27 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Al Pacino als Tony Montana in Scarface. Beeld
Al Pacino als Tony Montana in Scarface.Beeld

EK Voetbal: Italië-Spanje

NPO 1, 17.20 uur

Om 18.00 uur een rechtstreeks verslag van de krachtmeting tussen Italië en Spanje vanuit het Stade de France in Saint-Denis. De Italianen spelen zonder middenvelder Antonio Candreva, die niet op tijd is hersteld van een blessure.

2Doc: Hemelbestormers

NPO 2, 20.25 uur

Lawines, bevriezing en een gebrek aan zuurstof houden avonturier Wilco van Rooijen niet tegen de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. Filmmaker Geertjan Lassche reisde mee naar het Himalayagebergte.

Tribes, predators and me

Canvas, 21.05 uur

BBC-presentator Gordon Buchanan trekt naar de Kalahariwoestijn in Botswana. Daar leert hij van een stam hoe je moet overleven tussen de leeuwen, vuur maken en honing te vinden. En hij hij poogt met giftige pijlen op leeuwen te jagen.

Modern Family

Comedy Central

Start van seizoen zes van de Amerikaanse succescomedy rond het gezin van homostel Cameron en Mitchell en opa Jay en Colombiaanse vriendin Gloria. In de eerste nieuwe aflevering komen Cam en Mitch terug van hun huwelijksreis.

Little Britain

NPO 3, 23.40 uur

De VPRO herhaalt seizoen twee van de Britse sketchserie van David Walliams en Matt Lucas. In aflevering 1 komt Daffyd, 'the only gay in the village', uit de kast. Vicky Pollard wordt in de supermarkt betrapt met een zak snoep in haar ondergoed.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen interviewt choreografe Conny Janssen. In 1992 richtte zij toonaangevend, modern dansgezelschap Conny Janssen Danst op. Deze zomer voeren ze Courage op, een dansvoorstelling over de kracht van de verbeelding.

Scarface (Brian De Palma, 1983)

Canvas, 22.00-00.45 uur

'Hij was een oprechte gangster, en dat is zeldzaam. Hij speelde alles volgens de regels. De man die door artiesten als Snoop Dogg, P. Diddy en Raekwon wordt opgehemeld als een rolmodel voor iedereen die uit het getto wil ontsnappen, is geen betreurde collega. Hun bewondering uitgesproken in de documentaire Scarface: Origins of a Hip Hop Classic (2003) geldt het filmpersonage Tony Montana, alias Scarface, de Cubaanse drugskoning wiens opkomst en ondergang centraal staan in Brian De Palma's klassieke misdaadepos.

Een personage met buitenproportionele eigenschappen: agressief, paranoïde, seksistisch, overkokend, door Al Pacino vol bewuste overdrijving gespeeld. Pacino's maniakale vertolking en De Palma's overdonderende barokke stijl maakten van Scarface een filmicoon - ook ver buiten de hiphop. Zoals Montana de patser uithangt met chique kleren, villa's en scherpe bolides, zo inspireerde de film tot een toneelstuk (Scarfaced, 2005), een videogame (Scarface: The World Is Yours, 2006) en de uitzinnigste koopwaar: van T-shirts en Scarface-douchegordijnen tot Tony Montana-asbakken, dito luchtverfrissers en The World Is Yours-tafellampen. Tony is alomtegenwoordig als een superster. En dat terwijl De Palma in de tweede helft van de film geen spaan heel laat van zijn held. Geld en drugs maken niet gelukkig, die boodschap rammen De Palma en scenarist Oliver Stone er voortdurend in. Dat valt sterk op, nu het vernieuwende van het expliciete geweld en de setting eraf is. Maar goede film of niet, het even kitscherige als moralistische, even fonkelende als bloederige Scarface blijft een pronkstuk van de westerse cinema.

Liever verliefd (Pim van Hoeve, 2003)

NPO 3, 20.30-22.05 uur

Deze film kwam tot stand toen Jean van de Velde intendant van het Nederlands Filmfonds was en zich sterk maakte voor remakes. 'Jonge regisseurs zijn vaak alleen maar bezig met het herschrijven van hun script. Zo kom je er nooit achter wat ze als filmmaker in hun mars hebben. Dus geef ze een script dat zijn waarde heeft bewezen.' Dertiger Pim van Hoeve, die later charmante verfilmingen van Tosca Mentens Dummie de Mummie-boeken zou afleveren, mocht aan de gang met het script van een Duitse romantische komedie. Zonder pretenties en met enthousiaste acteurs maakte hij een frisse Nederlandse versie, gedragen door actrice Miryanna van Reeden als een in de steek gelaten dertiger die zich voorneemt nooit meer verliefd te worden en in weerwil daarvan al snel valt voor nota bene twee mannen.

The Sum of All Fears (Phil Alden Robinson, 2002)

RTL 7, 21.00-23.30 uur

Wanneer CIA-analist Jack Ryan (Ben Affleck) betrokken raakt bij een dreigende atoomoorlog tussen de VS en Rusland, wordt hem door zijn meerderen steeds weer ingepeperd dat hij geen enkel geheim voor hen heeft. Dat hij met een verpleegkundige samen is, in welk ziekenhuis ze werkt en wanneer ze zich met elkaar hebben verloofd: de geheime dienst, Amerikaans of Russisch, weet het allemaal. Ryan kijkt er zelf steeds olijk verbaasd en bewonderend bij. Toch bijzonder, lijkt hij te denken, dat alziend oog der wet. Een alleszins vermakelijke, maar soms ook tamelijk maffe spionagethriller, deze vierde Jack Ryanfilm. Terwijl regisseur Phil Alden Robinson het spannend maakt of Ryans liefje een nucleaire mega-aanslag op Baltimore heeft overleefd, krijgen we het aantal slachtoffers nooit te horen. Een kwestie van perspectief, blijkbaar.

Meer over