De Volkskrant tv-selectie voor maandag 26 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon. Beeld
Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon.Beeld

Het ei van Midas
NPO 2, 19.10 uur

Herhaling van de natuurserie van bioloog Midas Dekkers vorig jaar. In aflevering één toont hij de natuur als staalkaart van vernuft: spinrag is sterker dan staal, slijmzwam slimmer dan het navigatiesysteem en plantenwortels hét transportsysteem.

2Doc: De stelling van Foreest, een schaakfamilie
NPO 2, 20.25 uur

Portret van de familie Van Foreest, van wie alle zes de kinderen zeer getalenteerde schakers zijn. De ouders geven thuisonderwijs, waardoor er tijd overblijft voor een serieuze schaakopleiding.

undefined

Spoorloos Extra
NPO 1, 21.25 uur

Na het nieuws rond de ontvoering én de vrijlating van presentator Derk Bolt en zijn cameraman, staat vanavond een reguliere aflevering gepland over de Colombiaanse zusjes Diana en Christina. En ook aandacht voor de actuele gebeurtenissen.

Tijs en de Ramadan
NPO 2, 21.25 uur

EO-presentator Tijs van den Brink maakt tijdens de ramadan kennis met Nederlandse moslims. Hij verblijft bij de familie Rouidi om met hen mee te vasten en het Suikerfeest te vieren. En: hoe denken moslims over anders- of niet-gelovigen?

The truth about personality
Canvas, 22.10 uur

In de Engelse documentaire hoopt Michael Mosley een antwoord te vinden op de vraag hoe je persoonlijkheid ontstaat en of die kan worden veranderd. De introverte Mosley laat de band met z'n moeder analyseren.

Busting the drugs millions
Canvas, 23.00 uur

Geld witwassen, is big business in Engeland. Veel drugsbendes geven hun 'misdaadgeld' aan speciale witwasorganisaties. In deze reportage wordt een politieteam gevolgd dat een groot illegaal netwerk kan oprollen.

Lethal Weapon (Richard Donner, 1987)
Veronica, 22.35-00.45 uur

De carrière van Shane Black is de droom van iedere scenarioschrijver. Op 23-jarige leeftijd schreef hij het script voor Lethal Weapon, een kaskraker die drie vervolgfilms kreeg. Black, die per film exponentieel meer ging verdienen (miljoenen dollars per scenario), wordt beschouwd als pionier van het actiegenre. Dankzij hem kregen actiefilms meer humor, meer vaart en betere dialogen.

In deze vlotte en luchtige actieklassieker draait het vooral om het verbale geweld tussen het politieduo Danny 'I'm too old for this shit' Glover en Mel Gibson, respectievelijk de bedeesde veteraan Roger Murtaugh en de onorthodoxe rouwdouwer Martin Riggs, die tussen de actie door met elkaar leren leven. Met deze plot werd de film een blauwdruk voor ontelbare andere politie-buddyfilms, maar aan de chemie tussen Glover en Gibson kunnen weinigen tippen.

Na Lethal Weapon 4 was ook hier de koek op; toen in 2011 het gerucht ging dat studio Warner Brothers aan een remake werkte, zei zowel Gibson als Glover daar niets mee van doen te hebben en ook geen heil te zien in deel 5. Wel kwam er vorig jaar een schouderophalend ontvangen serie met Damon Wayans en Clayne Crawford in de rollen van Glover en Gibson. 'Uitgekauwde verhaaltjes worden min of meer gecompenseerd door degelijke chemie tussen hoofdrolspelers', laat de kritiek zich samenvatten. Desondanks werd er een tweede seizoen besteld, dat vanaf september in de VS wordt uitgezonden.

Waar het op neerkomt: niets gaat boven het origineel uit 1987. Een extra reden om deze televisieavond te koesteren.

3:10 to Yuma (James Mangold, 2007)
RTL 7, 20.30-23.00 uur

Remake van de gelijknamige film uit 1957, gebaseerd op een kort verhaal van de Amerikaanse schrijver Elmore Leonard (1925-2013).

Christian Bale speelt de oorlogsveteraan Dan Evans, die een been mist en zijn gezin niet meer kan onderhouden. Russell Crowe is de charmante boef Ben Wade, leider van een clubje overvallers. Wade, die is opgepakt, dient op de trein naar Yuma te worden gezet. Dat is lastig, want zijn bende schiet alle bewakers dood. Daarop besluit Evans tegen de juiste vergoeding de taak op zich te nemen. Maar gaandeweg blijkt Evans meer met Wade op te hebben dan hij aanvankelijk dacht.

Nieuw is het allemaal niet, maar regisseur James Mangold (Walk the Line, Logan) levert een respectabele western af.

One Chance (David Frankel, 2013)
Net 5, 20.30-22.40 uur

In 2007 won telefoonverkoper Paul Potts tot ieders verbazing de eerste editie van Britain's Got Talent, met zijn perfecte uitvoering van Puccini's aria Nessun Dorma. One Chance volgt zijn levensverhaal, van gepeste zwaarlijvige sukkel tot wereldberoemd operazanger.

Het underdogsentiment bleek ook aan de film te kleven: vorig jaar spande regisseur Frankel een rechtszaak aan tegen The Weinstein Company, die de film in de VS in honderden zalen minder uitbracht dan contractueel was vastgelegd.

Wimbledon (Richard Loncraine, 2004)
Net 5, 22.40-00.30 uur

Aanstekelijke kruising van sportfilm en romantische komedie, in 2003 opgenomen tijdens en na het prestigieuze Britse tennistoernooi waaraan de film zijn naam te danken heeft. In Wimbledon haalt een Engelse tennisser op zijn retour (Paul Bettany) onverwacht succes nadat een al even onverwachte ontmoeting met een damestennistalent (Kirsten Dunst) hem vleugels heeft gegeven.

Meer over