De Volkskrant tv-selectie voor maandag 24 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Irène Jacob in La double vie de Véronique Beeld
Irène Jacob in La double vie de VéroniqueBeeld

Twee films van Krzysztof Kieslowski:
La double vie de Véronique (1991)
A Short Film About Killing (1988)
Arte, 20.15-21.50 uur/21.50-23.10 uur

Het is tamelijk onhandig om La double vie de Véronique, de zinderend raadselachtige parabel die de Poolse grootmeester Krzysztof Kieslowski (1941-1996) maakte over een jonge vrouw die twee keer bestaat, in de Duitse nasynchronisatie te kijken. Als muziekstudente Weronica leeft ze in Krakau, als lerares Véronique in Parijs; waar ze in het origineel Pools dan wel Frans praat, spreekt ze in de nasynchronisatie enkel Duits. Daarmee is het voornaamste verschil tussen de twee vrouwen, die beide dromerig zijn aangelegd, dezelfde maniertjes hebben en een zwak hart, meteen verdwenen. In die zin brengt de Duitse dubbing hen nog dichter bij elkaar, zou je ook kunnen zeggen.

Kieslowski en co-scenarist Krzysztof Piesiewicz zorgen ervoor dat de dubbelgangers (voortreffelijke rol van Irène Jacob) niet van elkaars bestaan weten; pas wanneer Véronique haar evenbeeld terugziet op de foto's die ze tijdens een reis naar Krakau heeft gemaakt, begrijpt ze waarom ze altijd al voelde dat ze niet alleen was. Tegen die tijd is Weronika al aan een hartaanval bezweken en lijkt ze Véronique vanuit het hiernamaals door de werkelijkheid te loodsen. En zo kun je nog veel meer gortdroge zinnen wijden aan een meesterwerk dat vooral moet worden ondergaan, van Slawomir Idziaks geel gefilterde, licht vervreemdende camerawerk tot de huiveringwekkend mooie muziek van Kieslowski's vaste componist Zbigniew Preisner.

Dezelfde scenarist, cameraman en componist deden ook mee aan het grimmige A Short Film About Killing, de iets langere versie van de aflevering uit de Dekalog-serie waarin Kieslowski het gebod 'Gij zult niet doden' behandelde. Een jongen wurgt een taxichauffeur en wordt vervolgens zelf ter dood veroordeeld. Kieslowski en co brengen zowel de moord als de executie onomwonden in beeld, waarbij je je als toeschouwer vanzelf gaat afvragen wat de ene gruweldaad verwerpelijker maakt dan de andere. Geen wonder dat de extreem beklemmende film in Polen een belangrijke rol ging spelen in het debat over de (inmiddels afgeschafte) doodstraf. Nasynchronisatie of niet, het is lovenswaardig dat Arte deze meesterwerken van Kieslowski achter elkaar uitzendt; al zal A Short Film About Killing na de twee Véroniques ongetwijfeld werken als een akelig koude douche.

Oh Boy (Jan Ole Gerster, 2012)
NDR, 23.45-01.05 uur

De filmkunst kent een kleine, maar rijke traditie van mooie koffiescènes. Sommige regisseurs zijn zo verzot op koffie dat ze in vrijwel elke productie ten minste één smakelijk genoten bakkie leut opvoeren. De Franse cineast Claire Denis is zo iemand, en ook David Lynch belijdt in zijn werk regelmatig een diepe, eerbiedige koffieliefde.

Ook de Duitse filmhuishit Oh Boy wekt koffiedorst op en dan vooral doordat het hoofdpersonage, de door het leven zwabberende Niko (Tom Schilling), juist almaar niet aan zijn felbegeerde kopje koffie toekomt. Die frustrerende zoektocht door Berlijn levert enkele leuke antikoffiescènes op: de ene keer heeft hij te weinig geld op zak om een bekertje hipsterkoffie te betalen, dan weer stuit hij op defecte automaten of lege thermoskannen. Een aardige running gag, die net als de zwalkende plot goed past bij Niko's richtingloosheid en gebrekkige aanpassingsvermogen. Oh Boy is ondanks Niko's strubbelingen ontspannen, tragikomisch en soms ontroerend. Uit de in zwart-wit gedraaide, door swingjazz begeleide kiekjes van zomers Berlijn waait zowaar een fris vakantiesfeertje.

Op zoek naar Frankrijk
NPO 2, 20.25 uur

De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn is terug met een verkiezingsreportage. In de stad Amiens, eens het industriële centrum van Frankrijk, slaan de populistische partijen hun slag nu de fabrieksarbeiders werkloos zijn geworden.

Where the Wild Men are
Canvas, 21.15 uur

In deze reisserie trekt presentator Ben Fogle naar Frans-Polynesië in de Stille Oceaan. De Britse expats Rick en Jasna leiden een nomadisch bestaan op hun jacht, waarmee ze de wateren verkennen rondom 'hun' archipel.

Trippers
NPO 3, 21.45 uur

In de opvolger van Spuiten en Slikken op reis onderzoeken de BNN-presentatoren jongerencultuur in het buitenland. Zo is Tim Hofman in een sloppenwijk van Nairobi, waar duizenden mensen moeten overleven op een vuilnisbelt.

Tim Hofman namens de winnaar 'beste online video' #BOOS (BNN, YouTube) tijdens het prijzengala De TV-Beelden in de Passenger Terminal. Beeld anp
Tim Hofman namens de winnaar 'beste online video' #BOOS (BNN, YouTube) tijdens het prijzengala De TV-Beelden in de Passenger Terminal.Beeld anp

Fernando Ricksen - De finale strijd
RTL 7, 22.00 uur

Documentaire over Fernando Ricksen, de voormalig voetballer van AZ en Glasgow Rangers die nu ALS-patiënt is. Regisseur Ronald Top volgde Ricksen acht maanden lang en laat zien hoe zwaar het leven met ALS is.

Amazing hotels
BBC 2, 22.00 uur

Een portret van het bijzondere hotel Fogo Island Inn, gelegen op het Canadese eiland Newfoundland. Met zijn architectuur en locatie tussen vissershuizen is het een hommage aan de Ieren en Britten die hier ooit naar kabeljauw kwamen vissen.

National treasure
NPO 2, 22.55 uur

Start van een Britse miniserie, gebaseerd op de zaak rond BBC-presentator Jimmy Savile. Wanneer een tv-komiek (Robbie Coltrane) wordt beschuldigd van seksueel misbruik, probeert hij zich onder toeziend oog van het hele land staande te houden.

Meer over