De Volkskrant tv-selectie voor maandag 23 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Hendrik Groen Beeld
Hendrik GroenBeeld

Sausage Party (Greg Tiernan en Conrad Vernon, 2016)
Film 1 Drama, 00:15-01:40
uur
In Hollywood is het een zeldzaamheid, zo'n heerlijk anarchistische animatiefilm voor volwassenen. In Sausage Party zit alles wat in Pixar- en Disney-avonturen taboe is; een overdaad aan seks, wellustig uitgebuite raciale stereotypen, het kan allemaal niet op. Maar al lijkt deze animatie verzonnen tijdens een melige bui, de uitwerking is opmerkelijk intelligent. Sausage Party gaat over een door Seth Rogen ingesproken knakworst die, net als alle consumptieartikelen in de supermarkt, gelooft dat mensen goden zijn die het beste met hem voor hebben. Alles verandert wanneer een teruggebracht potje mosterd de waarheid onthult en zelfmoord pleegt. Van het openingsmusicalnummer tot de voedsel-orgie-finale een weergaloos smakeloze dollemansrit.

AI: Artificial Intelligence (Steven Spielberg, 2001)
Arte, 20.15-22.35 uur

Spielberg doet in AI: Artificial Intelligence nu eens niet zijn best trucages zo echt mogelijk te laten lijken, maar keert het procedé om: het zijn juist acteurs van vlees en bloed die moeten doen of ze mechanische imitaties zijn. Haley Joel Osment speelt een kindrobot die is geïnstrueerd onvoorwaardelijke toewijding te tonen aan de vrouw die hem koopt.

De film, gebaseerd op een plan van wijlen Stanley Kubrick, werd bekritiseerd: Spielberg zou Kubricks harde wereldvisie hebben verdraaid tot zijn eigen, zoete Hollywoodstijl. Maar wie nauwkeurig kijkt, ziet juist een dubbelzinnige slotscène, waarin Kubricks gedachtengoed volop aanwezig is.

For a Good Time, Call... (Jamie Travis, 2012)
SBS 9, 20.30-22.15 uur

Lauren is door haar geliefde aan de kant gezet en heeft dringend een nieuwe woning nodig. Daar weet boezemvriend Jesse wel wat op, in For a Good Time, Call.... Toevallig zit Katie, die andere goede vriendin van hem, al net zo dringend om een huisgenoot verlegen En dat in een van de beste buurten van New York! Natuurlijk hapt Lauren toe. Ook nadat ze heeft ontdekt dat Katie de vrouw is die ooit haar auto onder pieste. Je moet toch wat, als dakloze single in New York. En dan moet de eigenlijke plot nog beginnen, van deze niet geweldige, maar soms best aardige komedie. Katie blijkt een telefoonsekslijn te runnen en kan daar best wat hulp bij gebruiken. Vunzig kletsen met masturberende mannen: dat schept tussen Katie en Lauren wonderwel een band, ook al mogen Laurens deftige ouders er niks van weten en is het bij dergelijk formulewerk een kwestie van tijd eer er een fikse kink in de kabel komt.

Al met al stelt het weinig voor wat debuterend regisseur Jamie Travis en scenaristen Lauren Miller en Katie Anne Naylon aan verwikkelingen opdienen, maar hoofdrolspelers Lauren Miller (Lauren) en Ari Graynor (Katie) zijn fris en grappig genoeg om de film over zijn zwakke momenten heen te trekken. Hier en daar is er zelfs sprake van een sprankje ontroering, maar die kant van het verhaal krijgt weinig kans tussen alle melige pikanterieën. Terugkerende grap: de klanten van Katie en Lauren onaneren alsof het om het nuttigen van hun lunch gaat, tijdens kantoortijd of achter het stuur van hun taxi. Je moet het maar net komisch vinden.

Le soleil assassiné (Abdelkrim Bahloul, 2003)
TV 5 Monde, 23.20-00.44 uur

Geëngageerd portret van de vermoorde Algerijnse radiopresentator en dichter Jean Sénac die in de jaren zestig voortdurend botst met het nationalistische regime. Nederlands ondertiteld.

Koken met Van Boven
NPO 2, 20.25 uur

Nederland is het grootste exportland van de ui, dus hoog tijd dat kok Yvette van Boven een ode brengt aan deze groente. Ze maakt 'sipelsop' (Friese uiensoep) en een pissaladière, een Franse uientaart die een kruising is van pizza en flammkuchen.

Jan Wolkers spreekt...
NPO 2, 20.55 uur

Documentairemaker Wim van der Aar mocht grasduinen in de tapes die schrijver Jan Wolkers, deels heimelijk, heeft opgenomen van intieme gesprekken met zijn dierbaren. Deze opnamen schetsen een nieuw beeld van Wolkers.

Jan Wolkers Beeld anp
Jan WolkersBeeld anp

Van God los
NPO 3, 21.20 uur

Veel social media-ellende in de slotaflevering 'Unlike'. Een doodsverwensing op Facebook van Debby (Jady Satoer) aan haar vriendin Yindee (Jun Jun Liang) wordt net iets te serieus genomen door de zonderlinge tiener Shan (Willem Chen).

Elizabeth I's Secret Agents
BBC 2, 22.00 uur

Driedelige documentaire over de allereerste geheime dienst ter wereld, die van de Britse Koningin Elizabeth I, tijdens haar regeerperiode van 1558 tot 1603. De beveiliging werd gerund door de meesterspionnen Robert en William Cecil.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen
NPO 1, 22.20 uur

In zijn verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord richt de 83-jarige Hendrik Groen (Kees Hulst) samen met o.a. Evert (André van Duin) en Eefje (Olga Zuiderhoek) de rebellenclub Omanido op: Oud-maar-niet-dood.

Hendrik Groen Beeld
Hendrik GroenBeeld

Canada's lost girls
NPO 3, 22.20 uur

Stacey Dooley reist naar de Canadese provincies Alberta en British Columbia, waar talloze verdwijnings- en moordzaken zijn rond vrouwen die afstammen van de oorspronkelijke bevolking van Canada. Waarom blijven deze zaken onopgelost?

'Ik dacht destijds dat ik overal mee kon wegkomen, het was jeugdige overmoed' (+)
Filmmaker Tim Oliehoek (38) oogstte als broekie lof voor zijn doorbraakfilm, maar werd daarna finaal afgebrand. Tv-serie De Zaak Menten werd zijn revanche. Maandag begint zijn nieuwe serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

Regisseur Tim Oliehoek in verzorgingshuis Flesseman. Zijn nieuwe serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen speelt zich af in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Beeld Ivo van der Bent
Regisseur Tim Oliehoek in verzorgingshuis Flesseman. Zijn nieuwe serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen speelt zich af in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.Beeld Ivo van der Bent
Meer over