De Volkskrant tv-selectie voor maandag 21 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie.

Samson Dajczman (links) en Marilyne Canto in Le sens de l'humour. Beeld
Samson Dajczman (links) en Marilyne Canto in Le sens de l'humour.Beeld

Koken met Van Boven

NPO 2, 20.25 UUR

Geïnspireerd door de cacaolucht die vanuit de haven door Amsterdam waait, maakt Yvette van Boven een chocolade-truffeltaart met frambozen. Bij chocolademaker Kees Raat leert ze chocolade te temperen voor haar verrassingspaasei.

Beroepen zonder Grenzen

EEN, 20.40 UUR

Vier Vlaamse artsen verruilen hun afdeling spoedeisende hulp voor een werkstage in Hospital San Juan de Dios in Guatemala City. Op het nieuwe onderkomen is het wennen aan het gebrek aan moderne apparatuur en de juiste medicijnen.

65 jaar Molukkers in Nederland

NPO 2, 20.55 UUR

Live vanuit woonoord De Lunetten in Vught, een der eerste opvangplekken voor Molukkers, presenteert Herman van der Zandt een avond ter ere van 65 jaar Molukkers in Nederland. Rocky Tuhuteru en antropoloog Fridus Steijlen zijn te gast.

Pilgrimage with Simon

CANVAS, 21.05 UUR

Simon Reeve wandelt vanuit noord-Frankrijk naar Santiago de Compostela. Hij bezoekt het klooster van de Grote Sint-Bernhardpas en laat zien hoe de faam van monnik Padre Pio het dorpje San Giovanni Rotondo veranderde in een bedevaartsoord.

Lauren!

NPO 3, 21.20 UUR

Lauren Verster maakt een reis naar Slab City, een vrijplaats in de woestijn van Californië. Zo'n duizend hippies en kunstenaars leven hier in vrijheid en blijheid: voor elektriciteit of andere voorzieningen zijn ze op zichzelf en elkaar aangewezen.

Valerio International

NPO 3, 22.05 UUR

In Dubai krijgt Valerio een rondleiding van bouwkundig ingenieur Bart Leclercq, die elf jaar in de Verenigde Arabische Emiraten werkt aan wolkenkrabbers en winkelcentra. Ook zoekt Valerio in Charlottetown ijshockeytalent Daniel Sprong (18) op.

Le sens de l'humour (Marilyne Canto, 2013)

TV 5, 23.56-01.22 uur

Hoe gewoon kun je een film laten zijn zonder hem zijn bijzonderheid te laten verliezen? Dat lijkt welhaast het experiment dat debuterend regisseuse Marilyne Canto, in Frankrijk een gevierd actrice, met Le sens de l'humour uitvoert. 'Komt je vader ook naar de ouderavond?', vraagt de jongen met wie de 10-jarige Léo (Samson Dajczman) op een dag naar school loopt. 'Nee, mijn vader is dood', is diens antwoord. 'O, oké.' Verder valt er over de dood van Léo's vader geen woord in de film, noch zullen we erachter komen hoe en wanneer hij om het leven is gekomen. Tegelijkertijd is er niets dat het dagelijks leven van Léo en zijn moeder Elise (Canto zelf, die ook het scenario schreef) meer bepaalt. Dat ervaart ook de tweedehandsboeken en -platenhandelaar Paul (Antoine Chappey), haar huidige vriend, die het goed kan vinden met Léo, maar die zich door Elise afwisselend aangetrokken en afgestoten voelt. Alles voltrekt zich in het ironisch getitelde Le sens de l'humour in een zelden vertoonde alledaagsheid. Léo gaat naar school, Elise gaat naar haar werk, ze eten, Elise en Paul vrijen, Paul en Léo gaan naar de kermis, Elise en Paul maken ruzie om niks. Knap hoe Le sens de l'humour in die alledaagsheid toch ontroerend toont hoe moeilijk, mooi en gewoon het leven is.

Man of Steel (Zack Snyder, 2013)

Veronica, 20.30-23.15 uur

In afwachting van Batman v Superman: Dawn of Justice, die aanstaande donderdag officieel in première gaat, vanavond de kans de vorige superheldenfilm van regisseur Zack Snyder te zien. Snyder, die de afgelopen jaren met de uitbundig vormgegeven films 300, Watchmen en Sucker Punch al bewees een meester van de moderne beeldtaal te zijn, doet met zijn Supermanverfilming één ding heel goed: het gevoel van kracht en snelheid dat bij zo'n door de geluidsbarrière vliegende superheld komt kijken, is tastbaar. En is de film misschien verder wat leeg en te serieus, Man of Steel biedt grotesk spektakel.

Brothers (Jim Sheridan, 2009)

RTL 8, 20.30-22.35 uur

De Deense regisseur Susanne Bier maakte met Brødre zo'n echte Scandinavische film, vol zware thematiek, zonder veel aandacht voor aankleding en artdirection en in de inmiddels kenmerkende schokkerige stijl, waarbij de camera zich meestentijds op de schouder van de cameraman en dicht bij de personages bevindt. Amerikanen durven dat niet eens in hun arthouses te vertonen. Dus kwam er een remake. Daarvoor werden de uiterlijke aspecten keurig aangepast aan Amerikaanse eisen. Opvallend genoeg is verder de film zo'n beetje een-op-een overgedaan - alle thematiek is overeind gebleven. Dus is er in dit verhaal over de huiveringwekkende en emotionele reis die militair Tobey Maguire aflegt wanneer hij wordt uitgezonden naar Afghanistan, ruim aandacht voor de vele familieverhoudingen. Tussen Maguire en zijn nietsnutterige broer (Jake Gyllenhaal), die hem met toenemend succes vervangt in het gezin. Maar ook die tussen hen en hun vader (mooie rol van Sam Shepard). Regisseur Jim Sheridan (My Left Foot, In the Name of the Father) slaagt erin de overdadige relatieproblematiek nergens te laten ontsporen, waarbij hij wordt geholpen door de in al hun emotionaliteit ingehouden spelende drie hoofdrolspelers: de tegendraads gecaste Tobey Maguire als een militair die het meer dan eens te kwaad krijgt vanwege zijn problemen; Natalie Portman als zijn vrouw die haar gevoelens voor beide broers in goede banen moet leiden; en de ook al tegendraads gecaste Jake Gyllenhaal als de ogenschijnlijk egoïstische lapzwans.

null Beeld
Beeld
Meer over