De Volkskrant tv-selectie voor maandag 18 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Animal Kingdom Beeld
Animal KingdomBeeld

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur

De Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad is te gast bij Jellie Brouwer om te vertellen over zijn nieuwe film The Mountain Between Us, met Kate Winslet en Idris Elba als twee vreemden die na een vliegtuigongeluk moeten overleven.

Koken met Van Boven

NPO 2, 20.25 uur

Om de perfecte salsa te kunnen bereiden, gaat Yvette van Boven te rade bij salsa-specialist Let de Jong, van het streetfoodbedrijf Let's Salsa. Zij weet alles over de scherpte van pepers. Bij de salsa maakt Yvette tortilla's met avocado en bonen.

2Doc: Vrouw slaat man

NPO 2, 21.00 uur

Documentaire van Elena Lindemans over mannen die mishandeld worden door hun vrouw. Lindemans volgt een jaar lang hoofdpersonen Louis en Ludwig, die in opvangcentra in Den Haag en Amsterdam leren voor zichzelf op te komen.

Van God los

NPO 3, 21.15 uur

Begin van de vierde reeks van de misdaadserie die is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Martin van Waardenberg en Henry van Loon spelen een vader en zoon die met beschuldigingen van seksueel misbruik te maken krijgen.

Johnny into the wild

RTL 4, 21.30 uur

In zijn reisserie gaat Johnny de Mol met model Estelle Cruijff in Kenia op bezoek bij de Samburu-stam. Om de stam te bereiken, moeten zij dagen door de wildernis trekken, waar ze verschillende soorten dieren tegenkomen.

American justice

NPO 3, 22.15 uur

Dit Amerikaanse drieluik biedt een inkijkje in de rechtspraak van Jacksonville, de 'moordhoofdstad' van de staat Florida. In de rechtbank wordt Trey Wright vervolgd voor de moord op zijn neefje, terwijl iemand anders die moord heeft gepleegd.

Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984)

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

De slimheid waarmee producent Matthijs van Heijningen destijds de publiciteitsmachine in gang zette (alle ballen op Danny de Munk, toen 14 jaar oud), resulteerde er weliswaar in dat Ciske de Rat met anderhalf miljoen verkochte bioscoopkaartjes een groot succes werd, maar het stigmatiseerde de film ook. Commercieel was in die tijd tenslotte best een beetje vies. Jammer, want Ciske de Rat is een goede en ontroerende film.

De dialogen zullen nooit lesmateriaal worden ('Hé stinkerd!'), maar de keuze van regisseur Guido Pieters om het perspectief bij de jonge belhamel te leggen (en niet bij zijn onderwijzer, zoals het boek van Piet Bakker en een eerdere verfilming uit 1955 deden) en ook aandacht te besteden aan de politiek-maatschappelijke achtergrond, én Frans Bromet de film vanaf de schouder te laten draaien, resulteerde in een onvervalste Nederlandse filmklassieker.

Na het succes van Ciske de Rat kon Pieters een potje breken voor zijn volgende project. Hij en de producent dachten op zeker te spelen met de (derde) verfilming van Herman Heijermans' toneelstuk Op Hoop van Zegen. Dat pakte anders uit. Die film, die de spontaniteit en het naturel van Ciske de Rat ontbeerde, werd in deze krant omschreven als een 'ordentelijk Hollands drama, maar niet meeslepend genoeg'.

null Beeld
Beeld

Le nouveau (Rudi Rosenberg, 2015)

NPO 3, 15.30-16.45 uur.

'Waarom heb je nog geen vrienden gemaakt?', vraagt zijn moeder verwijtend aan Benoît, die sinds een week op een nieuwe school zit. De verlegen 13-jarige heeft het niet makkelijk nu hij van Le Havre naar Parijs is verhuisd. De populaire jongens in zijn nieuwe klas zien hem niet staan en bij de nerds en losers wil hij niet horen. Hij is en blijft de nieuwe jongen, hoezeer hij ook probeert dat te veranderen. 'Waarom ben je verlegen?', vraagt zijn wijsneuzige broertje. 'Daar heb je toch niets aan?'

De jeugdfilm Le nouveau, op kinderfilmfestival Cinekid bekroond met de juryprijs voor beste film én de MovieZone jeugdjuryprijs, is een sympathiek, lief drama over de angst een buitenbeentje te zijn. Hoe erg is het eigenlijk om sullige vrienden te hebben? Volwassenen zien we weinig en dat biedt alleen maar meer ruimte aan de fantastische jonge acteurs. Die vertolken de capriolen en zieleroerselen van hun personages alsof ze niet anders gewend zijn.

Animal Kingdom (David Michôd, 2010)

Arte, 22.05-23.55 uur.

In het sterke Australische misdaaddrama Animal Kingdom belandt de 17-jarige Josh na een dodelijke overdosis van zijn moeder in het familienest van zijn grootmoeder. Josh' ooms vormen een gevaarlijk kluitje misdadigers, opererend in de onderbuik van Melbourne, met oma als een soort Ma Dalton. De oudste zoon, 'Pope', verstopt zich voor de politie en roept daarmee niets dan ellende over het gezin af. Josh zit er als naïeve, introverte puber middenin. Hij raakt erbij betrokken wanneer een charismatische rechercheur toenadering tot hem zoekt. Debuterend regisseur-scenarist David Michôd (The Rover) scherpt het contrast tussen de opgefokte sfeer die in het huis hangt en Josh' inerte, naar de grond gekeerde verschijning stevig aan: wat er ook gebeurt, de jongen sloft zich een weg door zijn alsmaar gewelddadiger leven en doet zonder morren wat hem wordt gevraagd. Ongetwijfeld is die houding slechts oppervlakkig en gaat er van alles en nog wat door hem heen. Pas wanneer het onheil Josh diep persoonlijk raakt, smelt de beschermlaag weg.

Meer over