De Volkskrant tv-selectie voor maandag 10 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Izabella Scorupco en Pierce Brosnan in GoldenEye. Beeld KIPPA
Izabella Scorupco en Pierce Brosnan in GoldenEye.Beeld KIPPA

2Doc: De klimaatontkenners
NPO 2, 20.55 uur

Gideon Levy praat met 'klimaatontkenners', zoals natuurkundige William Happer, die vindt dat meer CO2-uitstoot juist goed is. Levy volgt het geldspoor in de klimaatscepsis. Zo zijn er oliebedrijven die wetenschappers betalen.

Juliette Gréco, une femme libre
TV5 Monde, 21.00 uur

Het leven van de Franse zangeres Juliette Gréco wordt in deze documentaire in beeld gebracht aan de hand van haar muziek, openhartige gesprekken met haarzelf en beroemde vrienden. Ook komt haar onstuimige liefdesleven aan bod.

Spoorloos
NPO 1, 21.10 uur

Carola (33) is geadopteerd vanuit Colombia. Ze hield zich nooit bezig met haar verleden, maar nu heeft ze borstkanker en niet lang meer te leven. Ze zet alles op alles om één keer haar biologische moeder te ontmoeten.

The Not So Secret Life of the Manic Depressive
Canvas, 21.55 uur

Tien jaar geleden maakte Stephen Fry een reeks over hoe het is om met een bipolaire of manisch-depressieve stoornis te leven. Kijkt de samenleving inmiddels anders tegen deze ziekten aan?

Reggie Yates: Life and Death in Chicago
BBC 1, 22.00 uur

Presentator Reggie Yates onderzoekt de vele schietincidenten in Chicago, waarbij vaak Afro-Amerikaanse mannen het slachtoffer zijn. Waarom komt geweld hier zo veel voor?

Anita wordt opgenomen
NPO 1, 22.05 uur

Ook in seizoen twee laat Anita Witzier zich opnemen in een kliniek. Sommige cliënten mogen met weekendverlof, maar de verleidingen zijn dan groot. Crackverslaafde Rianne en ghb-verslaafde Tristan hebben allebei een terugval.

Kingdom of Heaven (Ridley Scott, 2005)
RTL 7, 20.30-23.20 uur

Met Gladiator blies regisseur Ridley Scott de historische spektakelfilm, tot dan toe een doodgewaand filmgenre, nieuw leven in. Zogenoemde Toga Movies over de klassieke oudheid werden sinds de jaren zestig vrijwel niet meer gemaakt, maar door de enorme bioscoop-recette van de film van Scott grepen producenten weer naar de Loeb Classical Library om bij Herodotus en Homerus te zoeken naar scenario-ideeën. Sindsdien maakte Oliver Stone een film over Alexander de Grote en trok Brad Pitt een rokje aan in Troy. Ridley Scott deed zijn eigen werk nog eens dunnetjes over met Kingdom of Heaven, een ridderepos-met-boodschap over twee van de negen kruistochten: de godsdienstoorlogen in de 12de en 13de eeuw tussen christenen en moslims met als inzet de stad Jeruzalem.

Held van Kingdom of Heaven is Balian van Ibelin, een door Orlando Bloom gespeelde Franse hoefsmid. Na de dood van zijn vrouw en kind hoopt hij in de Heilige Stad het geloof terug te vinden. Al snel verandert zijn persoonlijke zoektocht naar zingeving in een universeel pleidooi voor humaniteit. Ook ongewoon aan deze blockbuster: het uitblijven van reusachtige actiescènes. Van sommige gevechten zijn alleen de gevolgen te zien en de zwaardgevechten ogen meer als tai chi dan als hak- en slagerswerk.

Orlando Bloom als kruisvaarder Balian de Ibelin in de film Kingdom of Heaven. Beeld
Orlando Bloom als kruisvaarder Balian de Ibelin in de film Kingdom of Heaven.Beeld

Steve Jobs (Danny Boyle, 2015)
HBO (1), 14.00-16.05 uur

Eén ding wist Aaron Sorkin zeker, toen hij begon aan zijn filmscenario over Apple-boegbeeld Steve Jobs: de film mocht geen klassieke biopic worden. Voorspelbaar en saai vindt de sterscenarist ze, de op feitjes gebaseerde films die netjes het levenspad volgen van hun hoofd-personage. Officieel baseerde hij zijn scenario voor Steve Jobs op de gelijknamige biografie van Walter Isaacson, die drie weken na de dood van de Apple-oprichter in oktober 2011 was uitgebracht. In de praktijk liet hij de journalistieke structuur van het boek voor wat het was. De scenarist ging los, in alle vrijheid. Hij schreef drie lange scènes over de aanloop van drie productpresentaties in de bedrijfsgeschiedenis van Apple, de Macintosh (1984), NeXT (1988) en iMac (1998). In realtime bovendien. De klok in de film tikt op dezelfde snelheid als die van het bioscooppubliek. Michael Fassbender speelt Jobs fenomenaal, als een briljante, bij vlagen maniakale narcist. Tegen de tijd dat Jobs geen voorbeelden meer nodig heeft en zelf icoon wordt, gloeit toch iets goeds in hem op. Als een menselijk blok ijs, waarin steeds meer scheurtjes komen. Misschien klopt het met de echte Jobs, misschien ook niet. Maar het blijft weergaloos, hoe Fassbender sprankjes kwetsbaarheid strooit op een akelig koud oppervlak.

GoldenEye (Martin Campbell, 1995)
ZDF, 22.15-00.15 uur

Even leek het erop dat de James Bondfilm License to Kill uit 1989 de laatste uit de serie zou zijn. De 007-formule was te veel gaan lijken op hollywoodkost en acteur Timothy Dalton had de hoofdrol te serieus gemaakt. Na ruim zes jaar durfden de producenten het toch aan. Het werd een geslaagde terugkeer naar de spionageverhalen uit de jaren zestig. Bond gaat in GoldenEye de strijd aan met een groep wraakzuchtige Russen die een ruimtewapen hebben ontwikkeld. Pierce Brosnan debuteerde succesvol als een charmante Bond, die altijd oog heeft voor mooie vrouwen. Bijvoorbeeld voor Famke Janssen, die van de Russische spionne Xenia Onatopp met haar dodelijke dijen een cultheldin maakte.

Meer over