De Volkskrant tv-selectie voor maandag 1 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Mathieu Demy en Julie Gayet in L'art de séduire. Beeld
Mathieu Demy en Julie Gayet in L'art de séduire.Beeld

Kunststof
NPO Radio 1, 19.00 uur

Frénk van der Linden gaat in gesprek met de Twentse cabaretier en zanger André Manuel. Met zijn band Fratsen bracht hij recentelijk het album Spookt uit. De teksten van Manuel zijn doordrenkt met humor, cynisme en maatschappijkritiek.

Vogelparadijs - Peter Vos, tekenaar
NPO 2, 20.25 uur

Documentaire over tekenaar en vogelliefhebber Peter Vos (1935-2010). In navolging van Vos' credo 'In je werk kun je je niet verbergen', ontrafelt regisseur David de Jongh via de honderden virtuoze tekeningen van Vos diens passies en demonen.

Trippers
NPO 3, 21.50 uur

In Kenia ontmoet Tim Hofman Martin: op het strand van Mombassa versiert hij westerse vrouwen, waarmee hij geld verdient voor zijn gezin. Geraldine Kemper spreekt in de banlieues van Parijs met jongeren die zich uiten door hiphop.

In de ban van sport
RTL 7, 22.00 uur

Herhaling van de aflevering over Jan Boskamp, de ex-voetbaltrainer en Feyenoordfanaat die een vast gezicht is aan de borreltafel van Voetbal Inside. In dit portret blijkt dat hij er nog een passie op nahoudt: de Tweede Wereldoorlog.

De mannen van Voetbal Inside (VLNR) Wilfred Genee, Rene van der Gijp, Johan Derksen en Jan Boskamp. Beeld anp
De mannen van Voetbal Inside (VLNR) Wilfred Genee, Rene van der Gijp, Johan Derksen en Jan Boskamp.Beeld anp

Slaying the Badger
Canvas, 22.00 uur

Documentaire uit 2014 waarin de Tour van 1986 wordt gereconstrueerd. Ploegmaten Greg LeMond en Bernard Hinault waren elkaars grootste rivaal in de strijd om de gele trui. Hinault wilde LeMond helpen, maar was hij wel te vertrouwen?

National Treasure
NPO 2, 22.55 uur

In aflevering twee van deze Britse dramaserie, gebaseerd op de misbruikzaak rond BBC-presentator Jimmy Savile, zien we hoe dochter Dee het zwaar te verduren krijgt terwijl haar beschuldigde vader zich juridisch probeert in te dekken.

L'art de séduire (Guy Mazarguil, 2011)
TV 5, 23.02-00.27 uur

E en romantische komedie op zijn Frans, daar moet je tegen kunnen. Niet toevallig is hoofdpersoon Jean-François psychotherapeut. Indachtig de Franse meester van de moderne relatiekomedie, Eric Rohmer (1920-2011), wordt er ontieglijk veel gekletst in L'art de séduire. Of de personages nu in de spreekkamer zitten, op straat lopen, in bed liggen of eten: het ratelt maar door. In dit geval, en eigenlijk bijna altijd, gaat het over relaties en over de onmacht die fatsoenlijk te beleven. Jean-François, in de persoon van Mathieu Demy voorzien van toepasselijk droefgeestige ogen, is enigszins aangeslagen omdat de patiënt op wie hij heimelijk verliefd is, aankondigt te stoppen met de therapie. Anderzijds biedt hem dat natuurlijk de mogelijkheid nu werk van haar te gaan maken. Probleem van deze Parijzenaar: hij is nogal een stuntel als het om versieren gaat. Maar daar heeft weer een andere patiënt, die zijn minnaressen aaneenrijgt, wel een oplossing voor. Ja, heus, hij gaat Jean-François trainen.

Als gezegd, je moet ertegen kunnen, maar wie bovenstaande herkent uit Franse films en er wel ontvankelijk voor is, beleeft een aangename kleine anderhalf uur. Het hoogtepunt daarin is een van de curieuzere vrijpartijen in de filmgeschiedenis, wanneer Jean-François eindelijk doordringt tot het met paardenmemorabilia gevulde bastion van zijn neurotische liefdesobject, zij op goed moment plompverloren zegt dat ze dan maar met elkaar naar bed moeten, muziek opzet ('Is Wagner goed?'), hem naar de badkamer verordonneert ('Handdoeken en badjas liggen klaar'), een joint opsteekt ('Ik ben toch wat nerveus') en hem vervolgens als een bezetene berijdt ('Zo voelt het toch alsof ik op een paard zit'). Het zal niet verbazen dat dat te veel is voor de psychotherapeut met de droefgeestige ogen. Hij neemt zijn toevlucht tot zijn hobby: het fotograferen van dode vissen.

Around the World in 80 Days (Michael Anderson, 1956)
BBC 2, 12.10-15.00 uur

Lange, maar fraaie verfilming van Jules Vernes klassieke verhaal. Met grootse decors, bekende namen en uitbundige locaties moest deze film de Amerikaanse tv-kijker weer terug in de bioscoop lokken. Buster Keaton en Marlene Dietrich, Fernandel en John Gielgud: niet vaak werden zo veel grote sterren in kleine bijrollen gecast als in deze avonturenfilm, die in 1957 vijf Oscars won, waaronder die voor beste film.

Mona Lisa Smile (Mike Newell, 2003)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

Het aardigst aan Mona Lisa Smile is de thematiek die het lichtvoetige drama aansnijdt: vrouwen in de Verenigde Staten verloren na de Tweede Wereldoorlog veel van hun vrijheid die ze gedurende de oorlogsjaren hadden gekend. Toen waren hun mannen, vaak ver van huis, met andere dingen bezig dan hun relatie en het gezinsleven. Katherine Watson (Julia Roberts) is zo'n vrouw. Maar zij neemt geen genoegen met die nieuwe oude rol. Ze reist in 1953 vanuit het wat meer vrijgevochten zuidwesten naar een elitemeisjesschool in het conservatieve New England, in het noordoosten van de VS, waar de leerlingen voorbeeldig zijn, omdat ze maar één doel hebben: zo snel mogelijk hun school afmaken, trouwen en onder de pannen zijn.

Watson, lerares kunstgeschiedenis, gooit haar kont tegen de krib om aan die mentaliteit iets te veranderen en dat leidt tot een voorspelbare afwikkeling. Als haar grootste rivaal ontpopt zich rijkeluisdochter Betty, een pittig, tuttig en feeksig type waarmee Kirsten Dunst zich kan uitleven in een voor haar ongebruikelijke rol. Zij en de twee andere centrale leerlingrollen, gespeeld door Julia Stiles en Maggie Gyllenhaal, maken de gemakkelijke invuloefening die de film verder is, toch alleszins de moeite waard.

Meer over