De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 9 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Chloë Grace Moretz in Let Me In. Beeld Saeed Adyani
Chloë Grace Moretz in Let Me In.Beeld Saeed Adyani

Let Me In (Matt Reeves, 2010)
SBS 9, 23.10-01.20 uur.

Toen bekend werd dat regisseur Matt Reeves een Hollywoodremake ging maken van de moderne Zweedse vampierklassieker Let the Right One In (2008), werden veel fans van het origineel onrustig. Begrijpelijk. Hollywood heeft niet bepaald de reputatie zachtzinnig om te gaan met zijn inspiratiebronnen, terwijl Tomas Alfredsons Let the Right One In (Låt den rätte komma in), over de vriendschap tussen het eenzame jongetje Oskar en het vampiermeisje Eli, zo'n subtiele en kwetsbare vertelling is. In interviews probeerde Reeves (Cloverfield) de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat zijn film vooral op het oorspronkelijke boek van John Ajvide Lindqvist zou teruggrijpen, en dat hij met Alfredsons film uiterst respectvol zou omgaan.

Zulke uitspraken zijn in Hollywood doorgaans loze beloften, maar wie vanavond Let Me In ziet en de door Reeves zelf gepende productie desgewenst naast het boek en de eerdere film legt, kan constateren dat hij zich behoorlijk aan zijn woord heeft gehouden. Het verhaal is van jarentachtig-Zweden naar jarentachtig-Amerika verplaatst (Ronald Reagan op tv!), met hoofdpersonages die nu Owen en Abby heten. Nog meer dan Alfredson laat Reeves de gewaagdere aspecten van het boek onbesproken, zoals het vraagstuk van Eli's geslacht, en hij pakt het minder winters stil maar wel actierijker aan dan zijn Zweedse collega.

Maar dat zijn kleinigheden als je bedenkt dat ook de Amerikaanse variant een even fragiele als precieze mengeling van horror en coming-of-age-drama is en dat de strubbelingen van de jonge (dan wel ondode) personages door Reeves minstens zo serieus worden genomen als de spanning en sfeer van het geheel. Let Me In is een soms beeldschoon, afwisselend teder en gruwelijk griezelverhaal, dat mede dankzij het uitstekende spel van hoofdrolspelers Kodi Smit-McPhee en Chloë Grace Moretz ook nog eens weet te ontroeren. Daarmee blijft ook de Amerikaanse variant van het verhaal een verademing in het zo versleten vampiergenre - remake of niet.

Inside Man (Spike Lee, 2006)
Veronica, 20.30-23.05 uur.

Wanneer de cynische inspecteur Frazier (Denzel Washington) weinig verwachtingsvol zijn werkdag aanvangt, begint een groepbankrovers aan de uitvoering van een goed voorbereide bankoverval. Wat volgt, is een slim steekspel tussen de gelouterde Washington en de sluwe Clive Owen, die een groot aantal medewerkers en klanten gijzelt. Regisseur Lee snijdt heen en weer tussen de superieur gecontroleerde actie in de bank en het zenuwachtige gedoe op straat - scherpschutters, nieuwsgierig publiek en cameraploegen. De politie, die onderzoekt wat er zich binnen afspeelt en hoe ze daaraan een einde kan maken, wordt voor de voeten gelopen door Jodie Foster. Zij is als spindoctor ingehuurd door de bankdirecteur omdat er iets in een kluisje ligt wat per se geheim moet blijven.

The Prestige
SBS 9, 20.30-23.10 uur.

The Prestige (Christopher Nolan, 2006) Twee grote Amerikaanse speelfilms over hetzelfde onderwerp in een jaar; in 2006 overkwam het The Illusionist van Neil Burger (met Edward Norton) en The Prestige van Christopher Nolan. In beide films draait het om illusionisme. Maar waar Burger dat gegeven in een liefdesverhaal verwerkte, was het Nolans ambitie de ultieme goochelfilm te maken - en daarin slaagde hij. Hugh Jackman en Christian Bale spelen bevriende goochelaarsassistenten die in hun strijd om hogerop te komen elkaars doodsvijanden worden. Nolan, die zich eerder met Following (1998) en Memento (2000) een vindingrijk regisseur betoonde, trekt alle registers open. Een adembenemende ervaring. In mooie bijrollen stelen Michael Caine en David Bowie (als uitvinder Nikola Tesla) de show.

3Doc: The FruitHunters
NPO 3, 21.00 uur

Er zijn veel meer eetbare vruchten dan appels of bananen, blijkt in deze documentaire, waarin fruitliefhebbers in Indonesië op zoek gaan naar een zeldzame mangosoort en in Umbrië naar verloren fruit op schilderijen uit de Renaissance.

Wild Australia
Canvas, 21.00 uur

De koala, die woont in de eucalyptusbossen in het oosten van Australië, is niet zo schattig als hij eruit ziet. Tijdens het paringsseizoen vechten de mannetjes in boomtoppen een genadeloze strijd uit. De vrouwtjes zijn nooit veilig voor verkrachting.

Pauw in Nepal
NPO 1, 21.20 uur

Nepal werd vorig jaar op 25 april en 12 mei getroffen door twee aardbevingen. Via Giro 555 werd ruim 25 miljoen euro ingezameld. Jeroen Pauw reist naar Kathmandu en naar de epicentra van de bevingen om te zien hoe het hulpgeld wordt besteed.

Een koala. Beeld anp
Een koala.Beeld anp

EK Voetbal openingsconcert
NPO 1, 22.50 uur

Aan de vooravond van het EK voetbal geeft de Franse dj David Guetta in Parijs een concert aan de voet van de Eiffeltoren. Uiteraard zal ook Guetta's officiële EK-lied This One's For You te horen zijn.

Het uur van de wolf: Mavis!
NPO 2, 22.55 uur

Documentaire uit 2015 over Mavis Staples, de soul- en gospelzangeres die op 76-jarige leeftijd nog met ongekende energie op tournee gaat. Ook vertellen o.a. Prince, Bonnie Raitt en Bob Dylan hoe ze geïnspireerd werden door Mavis Staples.

Andere Tijden Sport: Muhammad Ali
NPO 1, 00.15 uur

Naar aanleiding van zijn overlijden wordt de aflevering 'Muhammad Ali in Volendam' uit 2009 herhaald. Tijdens Ali's bliksembezoek aan Nederland, in maart 1976, reist hij op een koude maandag af naar Volendam.

David Guetta Beeld anp
David GuettaBeeld anp
Meer over